Νάξος: Κωμιακή, το ορεινότερο χωριό των Κυκλάδων

Το ορεινότερο χωριό των κυκλάδων με την μεγαλύτερη βλάστηση και κτηνοτροφική παραγωγή

Το χωριό

Η Κωμιακή-Κορωνίδα είναι το βορειότερο χωριό της Νάξου και το ορεινότερο των Κυκλάδων. Απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη της Νάξου (Χώρα). Βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων στις κορυφογραμμές του βουνού “Κόρωνος”. Ο πληθυσμός της αριθμείται στους 550 κατοίκους. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία την κτηνοτροφία, τις οικοδομικές εργασίες αλλά και τον τουρισμό. Διαθέτει δημοτικό σχολείο και τον ιερό ναό του χωριού ο οποίος είναι αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου.

Κωμιακή-Κορωνίδα

Η Κωμιακή, σύμφωνα με την ιστορία, κατοικείται από την προϊστορική εποχή. Αυτό καταδεικνύεται από το ίδιο το όνομά της που υποδηλώνει το κέντρο (Κώμη) πολλών μικρότερων οικισμών. Όμως και από τον μεγάλο αριθμό τάφων της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου περίπου από το 3.500 π.Χ. οι οποίοι βρίσκονται γύρω από το χωριό. Το χαρακτηριστικό της Κωμιακής είναι η πλούσια βλάστηση, χάρη στο άφθονο νερό των πηγών που υπάρχουν και δίνουν τη δυνατότητα για διάφορες καλλιέργειες παρά το ορεινό ανάγλυφο της περιοχής.

Κωμιακή - Κορωνίδα

Τα άσπρα κυκλαδίτικα σπίτια και το πράσινο με τους απότομους βράχους, δημιουργούν ένα πανέμορφο τοπίο. Στο εσωτερικό του χωριού θα βρεις στενά σοκάκια με καμάρες, ασπρισμένα πλακόστρωτα και ανθοστόλιστες αυλές. Στοιχεία που δείχνει την αγάπη των κατοίκων για το χωριό. Επίσης, θα βρεις παραδοσιακά καφενεία με ρακές και τοπικές γεύσεις. Η Κωμιακή φημίζεται για το καλό κρασί, το τυρί και το κρέας που παράγει. Οι κάτοικοί της είναι πολύ φιλικοί και έχουν στενή επαφή με τη μουσικοχορευτική παράδοση.

Κωμιακή Κορωνίδα

Πληροφορίες

Εκτός από το ίδιο το χωριό, υπάρχουν σε κοντινή απόσταση μνημεία που αξίζει να επισκεφτείς. Ο μοναδικός μυκηναϊκός θολωτός τάφος που έχει ανακαλυφθεί στο νησί, βρίσκεται βόρεια της Κωμιακής και κοντά στα τελευταία σπίτια. Επίσης υπάρχουν και παλιές βυζαντινές εκκλησίες όπως του Αγίου Γεωργίου (1416 π.Χ.) με τις ξεχωριστές τοιχογραφίες του αλλά και της Αγίας Μαρίνας (1600 π.Χ.).

Κωμιακή-Κορωνίδα

Τέλος, κάποια από τις δραστηριότητες που μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας, είναι η πεζοπορία: αξίζει τον κόπο να ακολουθήσετε ένα μονοπάτι το οποίο θα σας οδηγήσει στην περιοχή Σκεπόνι, μέσα από μια διαδρομή γεμάτη από πλούσια χλωρίδα. Αν όμως θελήσετε να συνεχίσετε τη διαδρομή προς τα βόρεια μπορείτε να επισκεφθείτε το παραθαλάσσιο χωριό του Απόλλωνα το οποίο είναι και το επίνειο της Κωμιακής.

Κωμιακή - Κορωνίδα

(Visited 176 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει