Νάξος: Τρία Mοναστήρια που αξίζει να επισκεφθείς

Η Νάξος φημίζεται για το πόσους χριστιανικούς ναούς και Μοναστήρια έχει, το καθένα με την δική του ιστορία και ιδιαιτερότητα που όμως όλα έχουν κοινό τόπο την συνεισφορά τους στο νησί.

1. Το Μοναστήρι της Αγιάς

Ο Πύργος και το Μοναστήρι της Αγιάς βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Νάξου, 6χλμ πριν το χωριό του Απόλλωνα. Η Μονή της Αγιάς είναι σε υψόμετρο 220 μέτρα. Στο προαύλιο υπάρχει πηγή που περιτριγυρίζεται από τεράστιους αιωνόβιους πλάτανους με πυκνή βλάστηση. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι. Στα 150 μέτρα από τη μονή βρίσκεται ο Πύργος της Αγιάς. Είναι χτισμένος από ναξιώτικη πέτρα.

Mοναστήρια- Αγιά

Χτίστηκε τον 17ο αίωνα και κατοικείτο μέχρι το 1992 όταν ξέσπασε μια μεγάλη πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του. Σήμερα σώζονται μόνο κάποιοι τοίχοι οι οποίοι θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν του. Για να επισκεφθείς το Μοναστήρι υπάρχει ένα μικρό μονοπάτι δίπλα από τον πύργο. Όμως έχει διαμορφωθεί και δρόμος για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Μοναστήρι Αγιάς-Νάξος2

2. Το Μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης

Απο τα Mοναστήρια που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς είναι η Ιερά Μονή της Φανερωμένης, η οποία είναι σχεδόν παραθαλάσσια. Έχει ταυτιστεί με ανεύρεση εικόνας της Παναγίας από πλήρωμα πλοίου που κινδύνεψε στη περιοχή. Βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού Εγγαρές. Απέχει περίπου 17 χλμ. από τη Χώρα της Νάξου στο περιφεριακό οδικό δίκτυο.

Μοναστήρια- Παναγία η Φανερωμένη

Η Μονή χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Στα τέλη του 16ου αιώνα η Μονή της Φανερωμένης πήρε την μορφή που έχει σήμερα και κατέστη σταυροπηγιακή Μονή μετά, από σχετική απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Θεολήπτου του Α’.

Μονή Φανερωμένης

Η Μονή γνώρισε μεγάλη ακμή τον 19ο αιώνα και έχουν γράψει για αυτήν πολλοί και σημαντικοί περιηγητές. Είναι ανδρική μονή με καλόγερους και ηγούμενο. Επίσης είναι επισκέψμη καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μπορείτε να δείτε τους λειτουργικούς της χώρους, τα κελιά, το μαγειρείο και το ναό με την εικόνα της Παναγίας. Στις 15 Αυγούστου η Ιερά Μονή Φανερωμένης γιορτάζει για τρεις ημέρες.

3. H Μονή Φωτοδότη

Η ιερά Μονή του Φωτοδότη βρίσκεται λίγο πιο βόρεια από το χωριό Δανακός. Είναι ιδιαίτερο κτίσμα καθώς είναι το αρχαιότερο και ίσως και το σημαντικότερο καστρομονάστηρο της Νάξου.

Είναι κτισμένη σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων και γύρω της έχει συκιές και αμπέλια καθώς και έναν αιωνόβιο πλάτανο στην εισοδό της. Το μοναστήρι κτίστηκε πάνω στα ερείπια  μιας παλαιοχριστιανικής τρίκλιτης κιονοστήρικτης βασιλικής εκκλησίας του 6ου αιώνα. Αποτελείται από δύο ορόφους. Το τέμπλο και οι τοιχογραφιες του ναού, χρονολογούνται κατά την περίοδο της Εικονομαχίας, για αυτό και η ανέγερσή του ανέρχεται περίπου τον 9ο μ.Χ. αιώνα.

Ο Ναός είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος ο οποίος γιορτάζει στις 6 Αυγούστου. Γίνεται τέλεση Εσπερινού την παραμονή της εορτής και Θεία Λειτουργία ανήμερα.

Μονή Φωτοδότη-Νάξος

(Visited 734 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει