O Παρθενώνας…. στον βυθό του Αυλέμονα

Τι ήθελε ο λόρδος Ελγιν να περάσει με τα κλοπιμαία Μάρμαρα του Παρθενώνα από τη θάλασσα του Αυλέμονα, εκεί στα ανατολικά των Κυθήρων;

Δεν του σφύριξε κανείς ότι ούτε η πράξη της κλοπής θα “επιβραβευόταν” αλλά ούτε και το φυσικό περιβάλλον θα επέτρεπε τη διέλευση;

Πού; Μα εκεί που η απροσδόκητη ομορφιά σε παρακινεί να την ανακαλύψεις κάτω από τον λαμπερό ήλιο… Στον Αυλέμονα, το ωραιότερο ψαροχώρι της Μεσογείου, στην ακτογραμμή των Κυθήρων όπου περίοπτη θέση κατέχει το παραθαλάσσιο αυτό χωριό που οφείλει την “προσωπικότητά” του στους γραφικούς κολπίσκους του με τα κρυστάλλινα καταπράσινα νερά.

Πάμε να τον γνωρίσουμε από κοντά, αν και η καλύτερη αφήγηση, η πιο αντιπροσωπευτική περιγραφή και η πλέον τέλεια απεικόνιση της σύγχρονης τεχνολογίας, το βίντεο, ίσως αδυνατούν να αποτυπώσουν την πραγματικότητα σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια. 

Το νησί των Κυθήρων δίχως τυμπανοκρουσίες και χωρίς να μετέχει ποτέ στο “παιχνίδι” των μεγάλων τουριστικών προορισμών, «καθισμένο» απόμερα, στη γωνιά του, κάπου ανάμεσα στο Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος, περνούσε βίο “ασκητικό” μέχρι που τα τελευταία χρόνια έγινε το “μπαμ” και ξαφνικά τα φώτα των καλοκαιρινών διακοπών έπεσαν πάνω του και το… απογείωσαν!

Κομμάτι της εκτυφλωτικής λάμψης και προσελκυστικής προβολής του αποτελεί η περιοχή του Αυλέμονα με την γοητευτική εικόνα και την μαγευτική “πισίνα”.

Το χωριό του Αυλέμονα

Η εκδοχή της προέλευσης ονομασίας του οικισμού, που πιθανόν προέρχεται από την λέξη αβλέμμων ( α, στερητικό) + βλέμμα) «εκεί που δεν φθάνει το βλέμμα» είναι βέβαιο ότι δεν ταυτίζεται με την επιθυμία και την πραγματικότητα.

Το χωριό χτισμένο σε κυκλαδίτικο στιλ, με τη θάλασσά του να έλκει τους επισκέπτες τόσο για κολύμπι όσο και για βουτιές καθώς σου δίνει την δυνατότητα να τη θαυμάζεις και από ψηλά.

Tο ενετικό φρούριο-παρατηρητήριο που στέκει εκεί ως θεματοφύλακας ενός σπουδαίου, αλλά και μαρτυρικού παρελθόντος, σου ψιθυρίζει μια πορεία που αναζητάς την ιστορία της.  

Μια βόλτα στα λιθόστρωτα μονοπάτια του που θα σε οδηγήσουν απ’ τη μια πλευρά στο λιμανάκι με το ιστορικό κτίριο Καβαλίνι και το ρολόι του, τη βαρδιόλα, τα καΐκια και από την άλλη στο Καστέλο, στο μικρό φρούριο που χρησίμευε για την εποπτεία της περιοχής και του λιμανιού, με τον ενετικό Λέοντα του Αγίου Μάρκου, που ο διακριτικός του φωτισμός τη νύχτα το κάνει μοναδικό και οι περιπατητικές διαδρομές με τις πολύχρωμες αλτάνες στα πέριξ του χωριού, με το εκτυφλωτικό φως του ήλιου ή της σελήνης, δεν είναι δυνατόν να μην μαγεύσουν, να μην αγγίξουν την ψυχή και να μην δημιουργήσουν μοναδικά συναισθήματα που θα αποτυπώσουν στο μυαλό κάθε σπιθαμή γης του Αυλέμονα, κάθε στοιχείο που τον αναδεικνύει, κάθε γωνιά ομορφιάς και χάρης.

Το χωριό που μπορείς να κάνεις τα πάντα

Το χωριό του Αυλέμονα, απομακρυσμένο όπως είναι σε σχέση με το υπόλοιπο νησί των Κυθήρων, αποτελεί έναν εντελώς αυτόνομο προορισμό και μάλιστα με το πιο φανατικό κοινό, με αποτέλεσμα  να αποτελεί την καλύτερη πρόταση διακοπών, ειδικά για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Μία βόλτα στο χωριό του Αυλέμονα μπορεί να προσφέρει μπάνιο στον όμορφο μικρό κολπίσκο, φαγητό στα όμορφα ταβερνάκια, καφέ δίπλα στη θάλασσα, ενώ το καλοκαίρι διοργανώνονται πολλές συναυλίες. Η θάλασσα δίνει την ευκαιρία στους λάτρεις του ψαρέματος να απολαύσουν το χόμπι τους από τα γύρω βραχάκια ενώ μια βόλτα με βάρκα μπορεί να σας χαλαρώσει πλοηγώντας προς τις ανατολικές ακτές του νησιού.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αυλέμονας προσελκύει τραγουδιστάδες και άλλους μουσικούς καλλιτέχνες, καθώς εκεί βρίσκουν αραξοβόλι οι άνθρωποι κάθε μορφής Τέχνης.

Η γνωριμία με τον Αυλέμονα δεν μπορεί να στερήσει στο βλέμμα του επισκέπτη την εικόνα της μαγευτικής τοποθεσίας με την ονειροπόληση. Δεν είναι δυνατόν να συγκρατήσει το απτό και να μην το μετουσιώσει σε ουτοπία. Απλά η ομορφιά στον Αυλέμονα… δεν έχει τέλος. Φθάνει μέχρι εκεί που τελειώνει το μαγευτικό δειλινό στα χρώματα του ορίζοντα.

                                          

Επισκεφθείτε τον και ζήστε στην παραγματικότητα το όνειρο… θερινής νυκτός στη θάλασσα των Κυθήρων! Ακόμα και ο Σαίξπηρ, αν γνώριζε από κοντά τον Αυλέμονα, θα συνηγορούσε σε αυτό.

ΝΤΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

(Visited 87 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει