Οι Κούροι της Νάξου

Οι Κούροι της Νάξου θεωρείται ότι εκφράζουν την αντίληψη της εποχής για τους θεούς, οι οποίοι είναι ανθρωπόμορφοι αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ ψηλότεροι κατά των ανθρώπων.

Η Νάξος αποτελείται από τους Κούρους. Δηλαδή από αγάλματα τα οποία προσωποποιούσαν νέους άνδρες. Στη Νάξο μέχρι σήμερα υπάρχουν 3 τεράστεια αγάλματα των Κούρων. Οι 2 βρίσκονται στην περιοχή Μέλανες στη θέση Φλεριό. Περίπου 9 χιλιόμετρα από την Χώρα. Ο μεγαλύτερος βρίσκεται στην κορυφή του χωριού Απόλλωνα, σε απόσταση περίπου 35 χιλιόμετρα. Όλοι τους χρονολογούνται κατά την Αρχαϊκή περίοδο δηλαδή 7ο-6ο αιώνα π.Χ.

Όλοι οι Κούροι της Νάξου βρίσκονται στην αρχική τους θέση στην οποία άρχισαν να κατασκευάζονται χωρίς όμως ποτέ να ολοκληρωθούν. Ο ένας από τους δυο Κούρους που βρίσκονται στο Φλεριό είναι δύσκολο να τον επισκεφθεί κάποιος. Βρίσκεται σε μέρος με αρκετά δύσκολη πρόσβαση.

Ο έτερος Κούρος, ο οποίος χρονολογείται γύρω στον 7ο π.Χ. αιώνα και έχει μήκος περίπου 6,5 μέτρα. Βρίσκεται«ξαπλωμένος» στο έδαφος μέσα σε ένα χωράφι γεμάτο ελιές. Ο συγκεκριμένος Κούρος είναι πλέον ιδιοκτησία της οικογένειας Κονδύλη, στην ίδια θέση που τον δούλευε ο αρχαίος τεχνίτης. Ο Κούρος αυτός ονομάστηκε «Ελληνας», λόγω του εντυπωσιακού μεγέθους και της δύναμης που αποπνέει ως γλυπτό.

Ο Κούρος στον Απόλλωνα έχει μήκος σχεδόν 10 μέτρα και χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. αιώνα και μετά. Βρίσκεται κοντά στην είσοδο του αρχαίου λατομείου του Απόλλωνα, λίγο έξω από την είσοδο του χωριού. Οι ενδείξεις που υπάρχουν είνι ότι παριστάνει τον θεό Διόνυσο ή τον θεό Απόλλωνα. Τον Κούρο του Απόλλωνα θα πρέπει να τον παρατηρήσεις από κάποια απόσταση, για να μαγευτείς από το μεγαλεπίβολο μεγεθός του.

Ο πιθανότερος λόγος που έμεινε μισοτελειομένος σύμφωνα με την ιστορία ήταν, ότι κατά την διάρκεια της κατασκευής του παρουσιάστηκαν κάποιες μεγάλες ρωγμές στο σώμα του γι’ αυτό το άφησαν στο ίδιο σημείο.

Ο ίδιος πιθανόν λόγος ισχύει και για τους υπόλοιπους 2 Κούρους στις Μέλανες. Πολλοί ερευνητές όμως ισχυρίζονται πως τα αγάλματα έμειναν ημιτελή, λόγω πιθανού θανάτου του πελάτη που τα είχε παραγγείλει, ή εξαιρετικά πολιτικά γεγονότα.

(Visited 250 times, 3 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει