Παξοί: Το ρομαντικό καταφύγιο του Ποσειδώνα

Μπορεί οι Παξοί να είναι το μικρότερο από τα νησιά των Επτανήσων, δεν έχουν όμως να ζηλέψουν τίποτα από μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος.

Ο μύθος αναφέρει πως ο Ποσειδώνας απέσπασε με την τρίαινά του από την Κέρκυρα το νησί, που αποτέλεσε ερωτικό καταφύγιο για τον ίδιον και την Αμφιτρίτη. Οι Παξοί, έχουν ως σύμβολό τους την τρίαινα και συνδέθηκαν στενά από την αρχαιότητα με την Kέρκυρα. Ο Οζιάς υπήρξε ο παλαιότερος οικισμός τους.  Σύμφωνα με την ιστορία οι κάτοικοι των Παξών έλαβαν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. Το νησί, όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα, ενώθηκε με την Ελλάδα στις 21 Μαΐου 1864.

Οι Παξοί είναι το μικρότερο σύμπλεγμα νησιών μαζί με τους Αντίπαξους. Βρίσκονται στο Ιόνιο και υπάγονται στα Eπτάνησα. Είναι γραφικά με πολύ πράσινο και σπάνιας ομορφιάς παραλίες. Κάθε χρόνο στο νησί έρχεται πολύς κόσμος από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό με παραπλέοντα σκάφη. Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο γραφικός Γάιος, ο οποίος έχει μια φυσική προστασία από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο. Επίσης έχει άλλα 2 λιμάνια τη Λάκκα και το Λογγό όλα στην ανατολική πλευρά.

Από την δεκαετία του ’60, οι κάτοικοι των Παξών άρχισαν να ασχολούνται με τον τουρισμό και την αλιεία. Ένα από τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού είναι το Λαογραφικό Μουσείο των Παξών, στο Γάιο το οποίο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο. Φιλοξενεί ευρήματα από την προϊστορική εποχή μέχρι και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χαρακτηριστικό των Παξών είναι οι γραφικοί κολπίσκοι με τα τιρκουάζ διάφανα νερά που απαρτίζουν το νησί. Είναι μία ιδανική τοποθεσία για να επισκεφτείς με σκάφος. Έχεις την δυνατότητα να κολυμπήσεις και σε απόκριμνες παραλίες οι οποίες δεν έχουν πολύ κόσμο ειδικότερα στο νησάκι των Αντίπαξων. Οι 12 σπηλιές που  απρτίζουν το νησάκι είναι, γνώστες ως μπλε σπηλιές. Θα κάνουν το ταξίδι σας αξέχαστο. Επίσης δεν έχει μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά από μικρούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στους Αντίπαξους θα βρείτε τρεις παραλίες: Την Βρίκα (λευκή άμμος) την Μεσοβρίκα και το Βουτούμι.  Για να φτάσετε η απόσταση δεν είναι μεγάλη καθώς τους χωρίζουν μόνο 15 λεπτά με το σκάφος από το λιμάνι των Παξών τον Γάιο.

(Visited 325 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει