Θέατρο: “Πλατεία Ηρώων”: Κωμωδία του παραλόγου ή δριμεία κριτική κατά της Αυστρίας;

Το κύκνειο άσμα του Τόμας Μπέρνχαρντ,  η “Πλατεία Ηρώων” (Heldenplatz), ανεβαίνει  σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στο Θέατρο οδού Κυκλάδων “Λευτέρης Βογιατζής”.

Υπόθεση της παράστασης “Πλατεία Ηρώων”

Ο Καθηγητής Σούστερ, ο μεγάλος απών του έργου, αυτοκτονεί πέφτοντας από το παράθυρο του διαμερίσματός του στην πλατεία Ηρώων της Βιέννης. Στην ίδια πλατεία, τον Μάρτιο του 1938, ο Χίτλερ είχε γίνει δεκτός με κραυγές επευφημίας από τους κατοίκους της πόλης.  Το έργο φωτίζει την προσωπικότητά του μέσα από τις διηγήσεις των οικείων του.  Αναδεικνύει τον κίνδυνο που επιφέρει η άνοδος του φασισμού, η τυραννική επιβολή του παρελθόντος πάνω στα άτομα αλλά φωτίζει και την κωμωδία της ύπαρξης.

Κωμωδία του παραλόγου ή δριμεία κριτική κατά της Αυστρίας το έργο καυτηριάζει όλους και όλα

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, το 1988, στο Burgtheater της Βιέννης. Ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εξαιτίας των σχολίων περί αντισημιτισμού των κατοίκων της πόλης και των υπαινιγμών για την προσωπικότητα του Αυστριακού Προέδρου. Μέσα απο το έργο ο Τόμας Μπέρνχαρντ, ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της σύγχρονης λογοτεχνίας, καυτηριάζει τα πάντα. Σχολιάζει την ίδια την Αυστρία, τους κατοίκους της, το θέατρο, την μουσική, τους θεσμούς που επικρατούν στα αστικά σαλόνια, την πολιτική ζωή ακόμα και τις συζυγικές σχέσεις.

Ταυτότητα της παράστασης

Η “Πλατεία Ηρώων” ανέβηκε φέτος για πρώτη φορά στην χώρα μας στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων​ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Ερμηνεύουν οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστος Στέργιογλου, Μαρία Σκουλά, Υβόννη Μαλτέζου, Γιώργος Μπινιάρης, Άννα Καλαϊτζίδου, Σύρμω Κεκέ, Παναγιώτης Εξαρχέας

Δείτε το αφιέρωμα του 7 Μέρες στην Αθήνα:

 

(Visited 102 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει