Τέχνη: «Εγκιβωτισμός-Mappemonde» του Γιώργου Λάππα, στην γκαλερί CITRONNE

Η γκαλερί CITRONNE φιλοξενεί τον «Mappemonde» του Γιώργου Λάππα, ένα από τα περισσότερο γνωστά και σημαντικά έργα της ελληνικής μεταπολεμικής γλυπτικής.

Παράλληλα και συμπληρωματικά με την γκαλερί στον Πόρο, η γκαλερί CITRONNE στο Κολωνάκι, παρουσιάζει μία διαφορετική πρόταση εικαστικού χώρου. Στον Πόρο εξαίρεται η τοπικότητα, το local. Στην Αθήνα διασταυρώνονται τα παγκόσμια δίκτυα, το global. Ένα αστικό διαμέρισμα, σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του 1960, μεταποιείται και μετα-λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος με την εγκατάσταση του γλύπτη Γιώργου Λάππα (1950 -2016).  «Εγκιβωτισμός- Mappemonde», ένα από τα περισσότερο γνωστά και σημαντικά έργα της ελληνικής μεταπολεμικής γλυπτικής.

Η επιδίωξη της γκαλερί CITRONNE είναι να επιτύχει την σύνθεση ανάμεσα στο τοπικό και το παγκόσμιο, το glocal, αξιοποιώντας τα δίκτυα, που συνδέουν την ελληνική πρωτεύουσα με τη Διασπορά και την παγκόσμια καλλιτεχνική δημιουργία. Προβάλλει έργα με αντοχή στον χρόνο, με λειτουργία στον χώρο. Έργα των οποίων η συμβολική υπερβαίνει τα όρια του χρόνου και του χώρου.

Με αυτό το πνεύμα επανέρχεται στην γκαλερί ο «Mappemonde», ο Χάρτης του Κόσμου, ως ένα οροθετημένο, “εγκιβωτισμένο” πεδίο μνήμης, το οποίο με την σειρά του “εγκιβωτίζεται” στη μνήμη μιας αστικής κατοικίας. Πρόκειται για μια χαρτογράφηση, μια γλυπτική αφήγηση, η οποία ανάγεται σε προσωπικά βιώματα, αλλά ταυτοχρόνως ανοίγεται σε μια πανανθρώπινη κλίμακα.

Στον 600σέλιδο κατάλογο της γκαλερί CITRONNE – Αθήνα, έχει ενταχθεί το ανέκδοτο «Μυστικό Βιβλίο» του Γιώργου Λάππα. Το βιβλίο αυτό, άγνωστο, πολύτιμο αρχειακό υλικό, καταγράφει τη διάταξη του συνθέματος με φωτοτυπημένες φωτογραφίες, υλικό από τις εκατόν εξήντα τέσσερις «πλάκες-μήτρες» (χάρτες), σχέδια των τριών χιλιάδων «στοιχείων», μαζί με αυτόγραφες σημειώσεις, καταλογικές παραθέσεις, υπολογισμούς και σκίτσα.

Είσοδος ελεύθερη

More info:

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 11.00 -15.00 & 17.00–20.00

Τετάρτη: 11.00-15.00 και Σάββατο: 11.00 –14.00

Έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019

Location: Γκαλερί CITRONNE, Πατριάρχου Ιωακείμ, 19, 4ος όροφος, Αθήνα

Πληροφορίες: Τηλ.210 7235226

 

(Visited 45 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει