Γιάννης Κορίδης

Γιάννης Κορίδης

Η Αττική, από την αρχαιότητα, διακρινόταν για τις σπάνιες φυσικές ομορφιές της. Εξυμνήθηκε όσο καμία άλλη περιοχή του ελληνικού χώρου. Μαγνήτιζε τους ξένους, θάμπωνε τους ποιητές ως η κοιτίδα του πνεύματος, της αρχιτεκτονικής, της γλυπτικής με προπομπό την απαράμιλλη Αθήνα, την πόλη των πόλεων, το θαύμα των θαυμάτων. Ολα αυτά, βέβαια,

οφείλονται στο φυσικό περιβάλλον ολόκληρης της Αττικής, η ανάδειξη της οποίας είναι θέμα εθνικής παιδείας.

Ευτυχώς που υπάρχει, όμως, και η ιδιωτική πρωτοβουλία, που τολμά τα δύσκολα και συμβάλλει εποικοδομητικά στην περαιτέρω προβολή της.

Κάποιοι “ονειροπαρμένοι”, κάποιοι “αιθεροβάμονες”, αγνοώντας τους όποιους σκοπέλους, επιμένουν και νικούν. Από αυτούς τους “ονειροπαρμένους”, τους “αιθεροβάμονες” είδε το φως της δημοσιότητας το φωτογραφικό λεύκωμα “ΑΘΗΝΑ - Γνωρίζοντας την Αττική” από την εταιρεία Viewmax Media. Eνα λεύκωμα με πολλαπλές αξίες και έναν στόχο. Τη γνωριμία με την Αττική, έτσι όπως πολλοί δεν την γνωρίζουμε.

Στο υλικό του περιλαμβάνεται το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς, η νότια, η βόρεια και η δυτική Αθήνα, αλλά και η ανατολική Αττική μέχρι τα γεωγραφικά όρια της ευρύτερης περιφέρειας που περικλείεται εντός αυτής. Επίσης, η Περιφέρεια Νήσων με τα νησιά Αίγινα και Σαλαμίνα.

Τα εισαγωγικά σημειώματα (στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) κατατοπίζουν, όσο είναι δυνατόν, τον αναγνώστη, δίνοντάς του μια πρώτη γεύση για το τι θα δει φωτογραφικά, με τις ανάλογες επεξηγηματικές τρίγλωσσες λεζάντες. Είναι ένας ευχάριστος περίπατος στους μικρούς και μεγάλους παραδείσους της αττικής γης, της θάλασσας και των νησιών της.

Η Τέχνη της φωτογραφίας έχει το χάρισμα να επαναφέρει τον άνθρωπο από την πλευρά της αδράνειας σε εκείνη της δράσης.

Η Τέχνη της φωτογραφίας απαθανατίζει το χθες και διαιωνίζει το σήμερα.

Το λεύκωμα “ΑΘΗΝΑ – Γνωρίζοντας την Αττική” είναι ό,τι καλύτερο σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα. Είναι κατάθεση ψυχής, μνημείο χρωμάτων και αποχρώσεων, μια όαση διαφυγής από την γκρίζα πραγματικότητα.

Αξίζει να αναφερθεί η ομάδα που δούλεψε για την ολοκλήρωση αυτού του λευκώματος. Οι φωτογραφίες αποτυπώθηκαν από τον καλλιτέχνη φωτογράφο Βασίλη Συκά. Η επιμέλεια των κειμένων έγινε από την δημοσιογράφο Ντίνα Παπαδοπούλου, οι μεταφράσεις οφείλονται στην Ελεάννα Ροζάκη και τον Χρήστο Ζαχαρίου (αγγλικά), τη Γιούλα Ρούσσου και τη Francoise Moyas (γαλλικά).

Οι συντελεστές της έκδοσης ενστερνίστηκαν την ιδέα του εκδότη Χάρη Κατσίγιαννη, που αποφάσισε να εκδώσει το συγκεκριμένο λεύκωμα για να αποδείξει ότι Αθήνα είναι όλη η Αττική.

Αξίζουν όλοι τους τον έπαινο!

Γιάννης Κορίδης - Συγγραφές -Εκδότης

5
2017-06-19T13:37:16+03:00

Γιάννης Κορίδης - Συγγραφές -Εκδότης

(Visited 49 times, 1 visits today)