Θέατρο: Μεγάλη Χίμαιρα στο Θέατρο Πορεία

Μέσα από την ιστορία της Γαλλίδας Μαρίνα Μπαρέ, η οποία ερωτεύεται και παντρεύεται έναν Έλληνα εφοπλιστή, η γυναικεία ματιά και η αντρική επιθυμία φωτίζουν αποκαλυπτικά τη διαχρονική αμφιθυμία που χαρακτηρίζει τη σχέση της Δύσης με την Ανατολή.

Η πλοκή

Το ερωτικό μελόδραμα Η Μεγάλη Χίμαιρα αφηγείται την ιστορία της Μαρίνας Μπαρέ, μιας Γαλλίδας, η οποία έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα. Ερωτευμένη με τον Έλληνα εφοπλιστή σύζυγό της, αλλά και παθιασμένη με την ελληνική κλασσική παιδεία, γνωρίζει την χώρα των ονείρων της και ταυτόχρονα συναντά τις δικές της Χίμαιρες.

Η Μεγάλη Χίμαιρα είναι ένα δραματικό τοπίο, τραχύ κι αισθησιακό ταυτόχρονα, που την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους και πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα οδηγώντας την στην αυτοκαταστροφή.

Η παράσταση του Μιχάλη Καραγάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές τα τρία τελευταία χρόνια, θα παίζεται στο Θέατρο Πορεία μέχρι τις 11 Ιουνίου!

Το έργο

Η κεντρική ηρωίδα αντλεί στοιχεία απλό τις δύο τραγικές ηρωίδες του Ευριπίδη. Έχει στοιχεία από την  Μήδεια και από την Φαίδρα, ως προς τον ψυχισμό, την τελική τιμωρία ή κάθαρση. Αλλά και τις επιπτώσεις του ανεξέλεγκτου πάθους τους.

Η σύγκρουση της Ανατολής και της Δύσης είναι διάχυτη στο έργο. Δύο αντιθετικοί κόσμοι, αναμετρώνται συνεχώς, μα εν τέλει νικά ο εκ προοιμίου κυριαρχούμενος. Η οικογένεια που κατάγεται από τη σκλαβωμένη Κάσο, αναδεικνύει μία διαφορετική κοινωνική νοοτροπία από την προχωρημένη και απελευθερωμένη γαλλική. Είναι ένα πράγμα που αρχικά μαγεύει και καλεί για εξερεύνηση τη νεαρή κοπέλα. Όμως στη συνέχεια γίνεται αλυσίδα που την πνίγει σαν αιχμάλωτη.

Η θαλασσινή ζωή στο αρχιπέλαγος, είναι τόσο μυστηριώδης και απρόσιτη για μια Ευρωπαία της νορμανδικής πεδιάδας, που θα αποτελέσει την πηγή των κακών, μα και κάθαρση.

Συντελεστές της παράστασης:

Κείμενα: Μιχάλη Καραγάτση

Διασκευή: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Πρωταγωνιστούν:

ΜΑΡΙΝΑ: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ΓΙΑΝΝΗΣ: Μάξιμος Μουμούρης, ΜΗΝΑΣ: Δημήτρης Μοθωναίος

ΡΕΪΖΑΙΝΑ: Σμαράγδα Σμυρναίου, ΛΙΛΗ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ – ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΑ ΠΟΡΝΗ: Ειρήνη Φαναριώτη, ΑΝΝΟΥΛΑ, κόρη της Μαρίνας: Βασιλική Παναγιώτογλου, Μανιώ Τάρλοου

ΑΝΝΕΖΙΩ: Καίτη Μανωλιδάκη, ΈΝΑΣ ΆΓΝΩΣΤΟΣ: Δημήτρης Τάρλοου

(Visited 111 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει