Θέατρο: “Γυναίκες του Παπαδιαμάντη” – Θέατρο Χώρα

“Σα να ΄χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κ΄ οι καημοί του κόσμου…”

Τι Παρουσιάζεται

Οι γυναίκες στον Παπαδιαμάντη, μοναχικές αλλά δυναμικές φιγούρες, παλεύουν με τη φύση, τη ζωή, το θάνατο, με τη χαρά και τη λύπη. Μάνες, γυναίκες, κόρες ξενιτεμένων, ναυτικών ή χαμένων ανδρών που συμμαχούν για να κερδίσουν την επιβίωση, το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους. Αποτελούν το δραματουργικό καμβά αυτής της σκηνικής δημιουργίας με αρωγό το δημοτικό τραγούδι, την παράδοση και το θρησκευτικό πνεύμα του συγγραφέα.

Προεξάρχουσα γυναίκα, η ηρωίδα Φραγκογιαννού-Φόνισσα, αποτελεί το βασικό πρόσωπο της παράστασης αλλά και της παπαδιαμαντικής δημιουργίας. Στήνεται ένας χορός από κωμικά και δραματικά περιστατικά ζωής γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα, σε ένα απομονωμένο νησί της Ελλάδας.

Οι μελωδίες και η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων μπερδεύονται με το πένθιμο πνεύμα της Σταύρωσης και του Πάσχα. Η χαρά της γέννας συναντά με το πόνο του θανάτου. Η μαγεία και η δεισιδαιμονία διασταυρώνονται τη θρησκοληψία και την προκατάληψη.

Πλούσιο το υλικό των υπέροχων διηγημάτων του συγγραφέα, ζωντανεύει μπροστά μας μια σειρά από μοναδικά πορτραίτα ηλικιωμένων και νεαρών γυναικών. Κοινός τους στόχος η επιβίωση. Κόντρα στα εμπόδια, τη φτώχια και τις απώλειες μιας δύσκολης ζωής.

Στο τιμόνι καπετάνιος, για το θεατρικό ταξίδι στέκει η «γραία» γυναίκα που φτάνει να σκοτώσει για να χαρίσει ζωή. Γίνεται δολοφόνος για να ακουμπήσει την αγιοσύνη και την αγνότητα του Θεού. Θύτης και θύμα στη διαχρονική ανθρώπινη περιπέτεια.

Συντελεστές

Κείμενο: Πέτρος Ζούλιας

Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Σκηνικά: Αναστασία Αρσένη

Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη

Μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Αυγερινός

Πρωταγωνιστούν: Νένα Μεντή, Ερση Μαλικένζου, Χριστιάννα Ματζουράνη, Ευγενία Δημητροπούλου, Μαριάννα Τουντασάκη, Έφη Σακελλαρίου

(Visited 49 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει