Θέατρο: “Το μόνον της ζωής του Ταξείδιον”

Να και μία ενδιαφέρουσα παράσταση… στην καθαρεύουσα! Με πρωταγωνίστρια την Ιωάννα Παππά, ο Δήμος Αβδελιώτης ανεβάζει το αυτοβιογραφικό διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού “Το μόνον της ζωής του Ταξείδιον”.

Ο Δήμος Αβδελιώδης, μετά την επιτυχημένη παράσταση «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» υπό την Αιγίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, επανέρχεται με μια νέα σκηνοθεσία στο έργο του Γεωργίου Βιζυηνού, «Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον». Το σπουδαίο και διαχρονικό κείμενο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ανεβαίνει στο θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις σε ερμηνεία –μονόλογο της Ιωάννας Παππά.

Το έργο

Το έργο “ “Το μόνον της ζωής του Ταξείδιον” αφορά στο αυτοβιογραφικό ταξίδι που έκανε ο ίδιος ο Βιζυηνός. Ορφανός από πατέρα, το 1859, στην ηλικία των δέκα χρόνων, ξεκίνησε για την Κωνσταντινούπολη παραγιός σε ένα σκληρό και τυραννικό ράφτη. Ο εγκλεισμός του στο ραφτάδικο, οι φόβοι και οι προσδοκίες του και η φαντασία του μικρού παιδιού, όταν μαθαίνει την ύστατη επιθυμία του παππού του, να ταξιδέψει μέσα στη νύχτα, πάνω σε ένα άλογο, για να του κλείσει τα μάτια, για “το μόνον της ζωής του ταξείδιον”, ενορχηστρώνονται με ποίηση, ρεαλισμό και στοχασμό, σε ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα που γράφτηκαν ποτέ στην παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας.

Tο διήγημα δημοσιεύτηκε σε δύο συνέχειες στο περιοδικό “Εστία”, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 1884.

Για περισσότερες προτάσεις, παρακολουθήστε την εκπομπή «7 Μέρες στην Αθήνα“!

(Visited 141 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει