Θέατρο: «Ολεάννα» στο Θέατρο OLVIO

Η παράσταση “Ολεάννα” παρουσιάζει τα όρια των ανθρώπινων σχέσεων και πως μπορούν να αλλάξουν μέσα από πίεση και ψυχολογική βία.

«Εκείνος (ο καθηγητής) λέει, ότι ήταν απλώς ένα μάθημα. Εκείνη (η μαθήτρια), λέει ότι ήταν σεξουαλική παρενόχληση. Όποιον και να πιστέψετε, θα κάνετε λάθος»

Η πλοκή

Ένας επιτυχημένος καθηγητής Πανεπιστημίου προτείνει σε μια νεαρή φοιτήτρια του ιδιαίτερα μαθήματα όταν εκείνη αρχίζει να ανησυχεί πως δεν θα περάσει τις εξετάσεις.

Τα μαθήματα όμως εξελίσσονται πολύ γρήγορα σε μια βίαιη λεκτικά, ψυχολογικά και σωματικά αντιπαράθεση. Η φοιτήτρια τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση και για τον καθηγητή το όνειρο της μονιμοποίησης και της αγοράς ενός σπιτιού εξανεμίζεται.

Δημήτρης Πετρόπουλος, στο ρόλο του καθηγητή Πανεπιστημίου και η Κατερίνα Παπουτσάκη στο ρόλο της φοιτήτριας, παγιδευμένοι σε ένα ανελέητο παιχνίδι εξουσίας, αναμετρώνται με σφοδρότητα στο ευαίσθητο πεδίο της εκπαίδευσης.

Στην “Ολεάννα”, ο Ντέιβιντ Μάμετ διερευνά τα όρια των ανθρωπίνων σχέσεων, σκιαγραφεί τις σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται ανάμεσα στα φύλα και καταδεικνύει την αδυναμία ουσιαστικής επικοινωνίας μέσω του λόγου. Κυρίως, όμως, ο Μάμετ γράφει ένα έργο για την πολιτική ορθότητα.

Γραμμένη το 1992, η “Ολεάννα” ανέβηκε ένα χρόνο αργότερα στο διεθνούς φήμης Royal Court Theatre σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Νομπέλ Χάρολντ Πίντερ. To 1994, o ίδιος ο Μάμετ μετέφερε το έργο του και στον κινηματογράφο με τον ομώνυμο τίτλο.

Συντελεστές της παράστασης

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν η Κατερίνα Παπουτσάκη και ο Δημήτρης Πετρόπουλος. Το κείμενο του έργου “Ολεάννα” είναι του Ντέηβιντ Μάμετ, ενώ την μετάφραση και σκηνοθεσία έχει επιμεληθεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης.

Η παράσταση θα παίζεται στο Θέατρο OLVIO.

Για περισσότερες πολιτιστικές προτάσεις, δείτε την εκπομπή “7 Μέρες στην Αθήνα“!

(Visited 99 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει