Θέατρο: “Ρέα” στο Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ

Μέσα από μια υψηλού συμβολισμού κίνηση, η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά την ιστορία της και παρουσιάζει την όπερα «Ρέα».

Τι παρουσιάζεται

O 73χρονος κύκλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θέατρο Ολύμπια, ολοκληρώνεται με το έργο  του Κερκυραίου συνθέτη Σπυρίδωνα-Φιλίσκου Σαμάρα, που τον άνοιξε την 1η Απριλίου του 1944. Η ΕΛΣ τιμά την ιστορία της παρουσιάζοντας την σπουδαία όπερα του Σπυρίδωνος Σαμάρα, “Ρέα”. Η ίδια όπερα εγκαινίασε το Θέατρο Ολύμπια ως έδρα της ΕΛΣ, την 1η Απριλίου του 1944. Σε μουσική διεύθυνση του Αντίοχου Ευαγγελάτου με την Μιρέϊγ Φλερύ στον κεντρικό ρόλο, το Νίκο Γλυνό ως Λυσία και τον Τίτο Ξηρέλλη ως Γουάρχη.

Η Ρέα ιστορικά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1908 στο θέατρο «Βέρντι» της Φλωρεντίας. Κριτικές από τον τύπο της εποχής δεν έχουν διασωθεί. Ωστόσο τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα του Πουτσίνι και του Μασκάνι προς τον Σαμάρα υπαινίσσονται σημαντική επιτυχία. Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σχεδόν αυτούσιο τον ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων, που ο Σαμάρας είχε συνθέσει το 1896 με αφορμή του πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες της σύγχρονης εποχής στην Αθήνα.

Η πλοκή

Χίος, 1400 μ.Χ. Το μουσικό δράμα εξιστορεί τον παράνομο έρωτα της Ρέας, συζύγου του Γενουάτη κυβερνήτη Σπίνολα, για τον Έλληνα αθλητή Λυσία. Με την Ρέα είναι ερωτευμένος ο Ενετός ταξιάρχης Γουάρχης, ο οποίος γνωρίζει το ένοχο μυστικό της και την εκβιάζει. Λίγο πριν η Ρέα εγκαταλείψει τη Χίο με τον Λυσία, ο Γουάρχης τον σκοτώνει και η Ρέα αυτοκτονεί.

Συντελεστές της παράστασης

Η μουσική διεύθυνση είναι του Βύρωνα Φιδετζή, ενώ την παράσταση έχει σκηνοθετήσει ο Νίκος Διαμαντής. Την επιμέλεια των κοστουμιών έχει κάνει ο Γιώργος Πάτσας και την χορωδία διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Στο ρόλο του κυβερνήτη Σπινόλα ο Δημήτρης Κασιούμης, στης Ρέας η Τζούλια Σουγλάκου και στης Δάφνης η Μαρία Μητσοπούλου. Λυσίας ο Γιάννης Χριστόπουλος, Γουάρχης ο Κύρος Πατσαλίδης και ο  Νίκος Στεφάνου στο ρόλο του ναύτη.

(Visited 125 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει