Κινηματογράφος: “Το μάτι της Κωνσταντινούπολης” στους κινηματογράφους

Το ντοκιμαντέρ “Το μάτι της Κωνσταντινούπολης”, των Μπινούρ Καραεβλί και Φατίχ Καϊμάκ, κυκλοφορεί στις 28 Φεβρουαρίου από τη New Star.

Η σπουδαία ταινία “Το μάτι της Κωνσταντινούπολης” παρακολουθεί τη ζωή του Ara Güler (Αρά Γκιουλέρ), του θρυλικού και πολυβραβευμένου φωτογράφου της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ara Güler πιστός στις αξίες του φωτορεπορτάζ, δεν επέτρεψε στο καλλιτεχνικό του εγώ ν’ αλλοιώσει την πραγματικότητα. Γι’ αυτό και οι εικόνες του είναι έργα τέχνης. Εκθέσεις του έχουν διοργανωθεί σε όλο τον κόσμο κι αναγνωρίστηκε παντού για την προσφορά του. Στο ντοκιμαντέρ “Το μάτι της Κωνσταντινουπόλης” ο ίδιος μιλάει για τη ζωή του, ενώ ο όγκος του αρχείου του που παραμένει αδημοσίευτο θα σας αφήσει άφωνους.

Τον αποκαλούσαν “Eye of Istanbul”, αφού με τον φακό του προσπαθούσε να αποτυπώσει τον άνθρωπο του μόχθου, τον άνθρωπο που δουλεύει ή ξαποσταίνει, προσεύχεται ή διασκεδάζει. Ο ουμανιστικός του κόσμος αποτελείται από ψαράδες και βαρκάρηδες που διασχίζουν τον Κεράτιο, αχθοφόρους στα καφενεία, καθημερινούς εργάτες.

Ο Γκιουλέρ, γεννημένος το 1928, λάτρεψε τους απλούς ανθρώπους της Κωνσταντινούπολης και τους φωτογράφισε με ένα μοναδικό τρόπο.

Σκηνοθεσία: Μπινούρ Καραεβλί, Φατίχ Καϊμάκ

Σενάριο: Αχσέν Ντινέρ, Μπινούρ Καραεβλί

 

(Visited 39 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει