Τι συμβαίνει με την Astra Airlines

Πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να υπάρξει ακόμη και σήμερα επίσημη τοποθέτηση από την εταιρεία

Οι ακυρώσεις πτήσεων οδηγούν την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στη διεξαγωγή ελέγχων

Η Astra Airlines παρουσιάζει «κενά αέρος». Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν κάποια… αναγκαστική προσγείωση. Η αεροπορική εταιρεία προχώρησε σε πολυάριθμες ακυρώσεις πτήσεων πριν λίγα εικοσιτετράωρα. Με ανακοίνωσή της μπορεί να ζήτησε συγγνώμη από το επιβατικό κοινό, αλλά… Η ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες ήταν μεγάλη. Αγνωστες παραμένουν μέχρι τώρα οι επόμενες κινήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, τα οικονομικά της δεδομένα της Astra Airlines δε φαίνεται να προμηνύουν πολύ θετικές εξελίξεις. Οι ακυρώσεις πτήσεων οδηγούν την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στη διεξαγωγή ελέγχων για την κατάσταση της αεροπορικής εταιρείας. Η πτητική δυσλειτουργία οδήγησε αρχικώς σε ενδείξεις οικονομικών προβλημάτων της. Ολα αυτά τη στιγμή που η ίδια η εταιρεία προχώρησε σε ακυρώσεις άγονων δρομολογίων, τα οποία είναι επιδοτούμενα από τα δημόσια ταμεία.

Expand player

Η Astra Airlines έχει ως βάση της το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Εκτελεί απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Σάμο, Ικαρία, Μυτιλήνη, Χίο, Κω, Λήμνο και Ηράκλειο. Δρομολόγια εκτελούνται και από Αθήνα προς Καστοριά, Ικαρία, Χίο και Κοζάνη.

Astra Airlines: Ακυρώσεις πτήσεων από ελληνική εταιρεία

Το προηγούμενο Σάββατο έγιναν μαζικές ακυρώσεις πτήσεων. Ματαιώθηκαν αυτές που συνδέουν τη Χίο με τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, αλλά και την Κω με τη Θεσσαλονίκη. Η Astra Airlines είχε ανακοινώσει πρόσφατα το χειμερινό πρόγραμμα της περιόδου 2019-20. Η εταιρεία διαθέτει στο στόλο της τέσσερα αεροσκάφη και τα τελευταία χρόνια βασιζόταν στην εκτέλεση αρκετών άγονων αεροπορικών γραμμών. Βέβαια, κάποιες άγονες γραμμές συνενώθηκαν και κατέληξαν σε ανταγωνίστριες εταιρείες.

Οπως γράφει η Καθημερινή και βάσει με τον τελευταίο διαθέσιμο ισολογισμό (του 2017), ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 26,33 εκατ. ευρώ. Παρουσίασε μείωση κατά 35,08% σε σχέση με το 2016. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 0,23 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 0,19 εκατ. ευρώ το 2016. Το σύνολο των υποχρεώσεών της, στα τέλη του 2017, έφτανε τα 11,6 εκατ. ευρώ, έναντι 9,3 εκατ. ευρώ το 2016, και το σύνολο του προσωπικού τα 133 άτομα.

Η εφημερίδα Μακεδονία γράφει πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σήμερα Τετάρτη ανακοινώσεις από τη διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας. Το δημοσίευμα κλείνει λέγοντας πως ο ιδιοκτήτης της Astra Airlines φέρεται να δηλώνει ότι βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτών-χρηματοδοτών που θα καλύψουν τις άμεσες ανάγκες της εταιρείας.