Θέατρο: “Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ” στο Απο Μηχανής Θέατρο

“Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ”: Ένα άγριο παιχνίδι που ακροβατεί μεταξύ κωμωδίας και δράματος.

Το έργο του Εντουαρντ Αλμπυ “Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ” ανέβηκε εφέτος στο θεατρικό σανίδι του Απο Μηχανής Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη και με πρωταγωνιστές την Νίκη Παλληκαράκη, Ακι Βλουτή, Σαράντο Γεωγλερή και Τζωρτζίνα Λιώση.

Σενάριο

Παρακολουθούμε την συνάντηση του Τζωρτζ και της Μάρθας με ένα νεαρότερο ζευγάρι, τον Νικ και την Χάνυ. Με σκηνικό το σαλόνι του σπιτιού του ζευγαριού, οι ευυπόληπτοι και ευκατάστατοι πολίτες ξεκινούν ένα άγριο λεκτικό παιχνίδι, μέχρι τα ξημερώματα, στο οποίο θίγονται πολλά. Τα πρόσωπα για πρώτη φορά γκρεμίζουν τους κοινωνικούς φραγμούς και ο λόγος τους γίνεται άγριος, ίσως αγοραίος, σχεδόν χυδαίος, ενώ αναφέρονται πολλά αμφιλεγόμενα ζητήματα-δίπολα.

Άνδρας – γυναίκα, αγάπη – μίσος, γονιμότητα – στειρότητα, θύμα – θύτης, ιστορία – βιολογία, εκκλησία – παγανισμός. Και όλα αυτά θα διαρκέσουν από τις 2 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα μέχει την ώρα που χαράζει. Βασικό στοιχείο που αποκαλύπτει τα βαθύτερα ένστικτα και τα πιο βαθειά μυστικά; Το  αλκοόλ που ρέει άφθονο μέχρι το τέλος της συνάντησης.

Ο συγγραφέας με τον δικό του μαγικό τρόπο και φροντίζοντας να διατηρήσει πάντα επί σκηνής σε θαυμαστή ισορροπία το χιούμορ, ενώ απλώνεται σε μια τεραστία θεματολόγια, ταυτόχρονα τοποθετεί τους ήρωες του στον κεντρικό πυρήνα, την οικογένεια και ανιχνεύει τις αναπηρίες της. Αυτός ο πυρήνας εκρήγνυται μπροστά στους θεατές, διαλύει κάθε ψευδαίσθηση, και ο ίδιος ο Άλμπυ διερωτάται πια μήπως είμαστε εμείς οι ίδιοι μάρτυρες-πιόνια σε ένα παιχνίδι που οδηγεί στο Τέλος της Δύσης και στην γέννηση μια νέας πραγματικότητας, στην οποία όμως ο άνθρωπος χάνει την ατομικότητά του και την φαντασία του μπρος στην αποκαλυπτικότητα της επιστήμης.

Συντελεστές της παράστασης

Πρωταγωνιστούν οι Άκις Βλουτής, Νίκη Παλληκαράκη, Σαράντος Γεωγλερής, Τζωρτζίνα Λιώση. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Γιώργος Κιμούλης, ενώ την μετάφραση έχει επιμεληθεί η  Τζένη Μαστοράκη. Τα σκηνικά και κοστούμια έγιναν από τον Νίκο Αναγνωστόπουλο.

(Visited 134 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει