Βιβλίo: «Περί Βλακείας» του Ρόμπερτ Μούζιλ

Πόσο προφητικός μπορεί να είναι ένας συγγραφέας που ασχολήθηκε με την έννοια της βλακείας πριν 75 χρόνια; Ο Ρόμπερτ Μούζιλ και το “Περί Βλακείας” παραμένουν εξίσου επίκαιρα μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχει καμία σημαντική σκέψη την οποία η βλακεία δεν θα ήξερε πώς να χρησιμοποιήσει” είχε πει ο Ρόμπερτ Μούζιλ…

Να προαισθανόταν ο συγγραφέας άραγε όταν έγραφε το συγκεκριμένο βιβλίο  αυτοεξόριστος στην Ελβετία και άρρωστος, ότι θα είχε τόση επιτυχία; Κι όμως, το γραμμένο πίσω στο 1942 βιβλίο, ονόματι “Περί Βλακέιας” είναι ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο Μούζιλ, ο συγγραφέας του «ανθρώπου χωρίς ιδιότητες», προφητικά και διορατικά προέβλεψε την ..δύναμη της ανοησίας. Την ανήγαγε σε θέμα κεντρικό και μέσα από το δοκίμιο αυτό μας θυμίζει πόσο η κοινωνία έχει αλλάξει και εξυμνεί πολλές φορές τον ανώνυμο και επώνυμο βλάκα και του δίνει εξουσία και φήμη ξεπερνώντας κατά πολύ τα 15 λεπτά διασημότητας του Αντυ Γουόρχολ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ρόμπερτ Μούζιλ γεννήθηκε το 1880 στο Κλάγκενφουρτ της Αυστρίας. Σπούδασε αρχικά σε στρατιωτική σχολή, αλλά αργότερα ενδιαφέρθηκε για τη μηχανολογία. Το 1901 πήρε το πτυχίο του μηχανολόγου. Σύντομα στράφηκε προς τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την πειραματική ψυχολογία. Το 1908 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας, της φυσικής και των μαθηματικών. Από το 1911 εώς το 1914 εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος. Το 1914 υπηρέτησε ως αξιωματικός στο ιταλικό μέτωπο, όπου και παρασημοφορήθηκε. Το 1919 εργάστηκε στο γραφείο τύπου του αυστριακού Υπουργείου Εξωτερικών.

Το 1923 του απονεμήθηκε το βραβείο “Κλάιστ” για τους “Ονειροπόλους”. Το 1924 του απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο των τεχνών της Βιέννης και το 1929 το βραβείο “Γκέρχαρτ Χάουπτμαν”. Το 1938 κατέφυγε με τη γυναίκα του στη Ζυρίχη και από εκεί στη Γενεύη, όπου και πέθανε το 1942.

Κυριότερα έργα του είναι τα μυθιστορήματα “Οι αναστατώσεις του οικότροφου Ταίρλες” (1906) και “Ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες” (1930-1943), που έμεινε ημιτελές. Οι νουβέλες “Δεσμοί” (“Η τελείωση του έρωτα” και “Ο πειρασμός της σιωπηλής Βερόνικας”) (1911), “Οι τρεις γυναίκες” (“Η Γκρίτζα”, “Η πορτογαλίδα”, “Η Τόνκα”) (1924) και “Ο Βίντσεντς και η φίλη των σημαντικών ανδρών” (1923).

Το “Περί Βλακείας” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

 

(Visited 139 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει