Τι συμβαίνει στο αεροπλάνο αν χαλάσει ο ένας κινητήρας στον αέρα;

Η απάντηση για το αν μπορεί να πετάξει ένα αεροσκάφος με μία μηχανή

Σίγουρα το να χαλάσει στον αέρα ο κινητήρας στο αεροπλάνο που έχεις επιβιβαστεί δεν είναι και η πιο ευχάριστη ιδέα που μπορεί να σκεφτείς. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο πιθανόν νομίζεις.

Τι θα συμβεί εάν, λοιπόν, στο αεροπλάνο με το οποίο ταξιδεύεις έχει δύο κινητήρες και χαλάσει ο ένας στον αέρα. Η απάντηση είναι… τίποτα! Στην πραγματικότητα κάθε αεροπλάνο μπορεί να πετάξει και μάλιστα με ασφάλεια και με τη μία μόνο μηχανή. Σίγουρα η λειτουργία με το μισό της δύναμης κάνει ένα αεροπλάνο λιγότερο αποδοτικό κυρίως από πλευράς κατανάλωσης καυσίμου. Ωστόσο τα αεροσκάφη, πριν πραγματοποιήσουν μια πτήση έχουν δοκιμαστεί σε δύσκολες συνθήκες, σαν και αυτή, σύμφωνα με το Popular Mechanics.

Γιατί χαμηλώνουν τα φώτα στο αεροπλάνο όταν απογειώνεται ή προσγειώνεται

Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ κάθε αεροπλάνο που είναι προγραμματισμένο να κάνει μεγάλο ταξίδι πισοποιείται από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας για Διπλές Επιχειρήσεις Εκτεταμένης Δράσης. Αυτό πρακτικά επιβεβαιώνει πόση ώρα μπορεί να πετάει με μία μόνο μηχανή. Για παράδεγμα, το Boeing Dreamliner είναι πιστοποιημένο ότι μπορεί να πετάει για 5,5 ώρες με μία μόνο μηχανή.

Αυτό που μπορεί να σου κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι τα περισσότερα αεροπλάνα μπορούν να συνεχίσουν την πτήση για μια μεγάλη απόσταση ακόμη και χωρίς καθόλου μηχανή. Αυτό, βεβαίως, οφείλεται στην ολίσθηση. Ένα αεροπλάνο Boeing 747 μπορεί να… γλιστράει 3,2 χιλιόμετρα για κάθε 1.000 πόδια που είναι πάνω από το έδαφος. Αυτός ο χρόνος συνήθως είναι ασφαλής για να προσγειωθεί με ασφάλεια στο έδαφος.

Από εδώ και πέρα, λοιπόν, δεν χρειάζεται να σε απασχολούν σκέψεις για βλάβες σε έναν κινητήρα καθώς τα περισότερα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μια πτήση. Το κάθε αεροπλάνο είναι έτσι κατασκευασμένο και ελεγμένο ώστε να προσφέρει ασφάλεια και άνεση στους επιβάτες του. Την επόμενη φορά που θα ταξιδέψεις απόλαυσε το ταξίδι σου χωρίς άγχος…

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: pexels.com

Γιατί οι αεροσυνοδοί έχουν το χέρι πίσω από την πλάτη;
Exit mobile version