Ζάκυνθος: Παραλία Ναυάγιο

Η Παραλία Ναυάγιο είναι η πιο εντυπωσιακή παραλία της Ζακύνθου και σήμα κατατεθέν των Επτανήσων !

Πρόκειται για την πιο γνωστη παραλία της Ζακύνθου και όχι μόνο. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στο ορεινό χωριό της Αναφωνήτριας. Την παραλία την χαρακτηρίζουν τα πεντακάθαρα τιρκουάζ νερά, η λευκή άμμος, οι απότομοι βράχοι που σου κώβουν την ανάσα, καθώς και το σήμα κατατεθέν της, το μισοβυθισμένο στην άμμο πλοίο.

Η δημιουργία της Παραλίας

Σύμφωνα με την ιστορία, το 1901 η παραλία του Ναυαγίου, ήταν μία πολύ μικρή παραλία με μαύρες πέτρες. Κάτοικοι του νησιού έχουν αφηγηθεί πως μέχρι το 1920 υπήρχε εκεί με το όνομα Σπιριλί. Μετά το 1922 και έπειτα από διαδοχικές κατολισθήσεις δημιουργήθηκε αρχικά η πρώτη ιδιαίτερη παραλία η οποία ήταν περίπου μέχρι το σημείο που βρίσκεται σήμερα το καράβι.Ύστερα η τελευταία κατολίσθηση δημιούργησε την παραλία που υπάρχει σήμερα.

Το όνομα αυτής… Ναυάγιο

Tο περιστατικό του φημισμένου ναυαγίου συνέβει στις  2 -2 – 1980 και ώρα 05: 00. Το Φ/Γ πλοίο “ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ” Ν.Π, με πενταμελές πλήρωμα και μεταφέροντας φορτίο, 1895 κούτες λαθραία τσιγάρα, ενώ βρισκόταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κεφαλονιάς – Ζακύνθου, υπέστη βλάβη στην κύρια μηχανή και έμεινε ακυβέρνητο. Το αποτέλεσμα ήταν να προσαράξει στη βραχώδη και απόκρημνη ακτή ΒΑ της Νήσου Ζακύνθου όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Μέσα στο πλοίο επέβαιναν τρεις  Έλληνες ως συνεργείο για την επιδιόρθωση της μηχανικής βλάβης, αλλά και ένας Ιταλός ως συνοδός του λαθραίου φορτίου. Το πλήρωμα με λέμβο αποβιβάστηκε σε βραχώδη ακτή όπου στη συνέχεια διασχίζοντας δύσβατη ορεινή περιοχή έφθασε στην Κοινότητα Βολιμών, όπου και ενημέρωσε το Σταθμό Χωροφυλακής Βολιμών για το συμβάν.

Στην αρχή οι κάτοικοι θορυβήθηκαν εξαιτίας της περιβαλλοντολογικής καταστροφής, που πίστευαν ότι είχε δημιουργηθεί από το συγκεκριμένο καράβι με το φορτίο του, αλλά και κατ’ επέκταση και στον τουρισμό του νησιού.

Σήμερα

Ακόμα μέχρι σήμερα η παραλία έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Αν θελήσεις να την επισκευτείς, μπορείς από την πόλη της Ζακύνθου, το γειτονικό πόρτο Βρώμη αλλά και από άλλα σημεία του νησιού όπως τις Αλυκές, τον Άγιο Νικόλαο και το Σκινάρι να μεταφερθείς με μικρά καραβάκια μέχρι την παραλία του ναυαγίου.

Σήμερα έπειτα από τόσα χρόνια αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους τουρίστες, ενώ κατατάσσεται και στις ομορφότερες παραλίες, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου !

(Visited 59 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει