Την Κυριακή στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Είναι αφιερωμένη ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Αρχικά, η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη. Αργότερα, όμως η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο.
Η γυναικεία φιγούρα είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο συχνά απεικονιζόμενα μοτίβα στις τέχνες. Από τη ζωγραφική και τη γλυπτική, ακόμη και ως μούσα στην ποίηση. Κάποιοι από τους πίνακες ζωγραφικής στους οποίους απεικονίζονται γυναίκες, έχουν ξεχωρίσει ανά τους αιώνες. Κατάφεραν είτε να ασκήσουν βαθιά επιρροή είτε να γίνουν γνωστοί εκτός των ορίων μιας έκθεσης ή ενός μουσείου. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τους θυμόμαστε ξανά.
H Σιμονέτα του Σάντρο Μποτιτσέλι
Στον πίνακα απεικονίζεται ένα κορίτσι που ζούσε στο λεγόμενο Λιμάνι της Αφροδίτης, μια παραθαλάσσια ιταλική πόλη όπου, σύμφωνα με την παράδοση, αποτελεί τη γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης. Η Σιμονέτα Κατανέο Βεσπούτσι είναι το μοντέλο για την «Γέννηση της Αφροδίτης» αλλά και για την «Ανοιξη» του φλωρεντίνου ζωγράφου της Αναγέννησης, Σάντρο Μποτιτσέλι. Ένας πίνκας που σίγουρα έχεις δει κάπου. Ο πίνακας ολοκληρώθηκε γύρω στο 1485 - 1486 και είναι άγνωστος ποιος ποιος έκανε την παραγγελία. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο πίνακας είναι ένας ύμνος στην αγάπη που έτρεφε ο Τζουλιάνο ντι Πιέρο των Μεδίκων για τη Σιμονέττα.
«Η Γέννηση της Αφροδίτης» ανήκει στη συλλογή του μουσείου Ουφίτσι στη Φλωρεντία.
Η Αντέλ του Γκούσταφ Κλιμτ
Ή αλλιώς η «Γυναίκα από Χρυσό όπως την αποκαλούν». Το πρόσωπο της ζωγραφιάς είναι η Αντέλ Μπλοχ-Μπάουερ και έχει ένα χαρακτηριστικό. Είναι το μοναδικό μοντέλo που συναντάται σε δύο έργα του Γκύσταβ Κλιμτ. Ο συγκεκριμένος πίνακας αποτελεί το πρώτο της πορτραίτο και φιλοτεχνήθηκε ανάμεσα στο 1903 και στο 1907. Το δεύτερο έγινε το 1912. Ποια ήταν όμως η γυναίκα του πίνακα; Η Αντέλ Μπλοχ-Μπάουερ ήταν κόρη εβραίου τραπεζίτη από τη Βιέννη. Γνωρίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1890 και υπήρξε η φήμη ότι διατηρούσαν ερωτική σχέση. Οι γονείς της την πάντρεψαν με τον κατά πολύ μεγαλύτερό της Φερντινάντ Μπλοχ, έναν τραπεζίτη που είχε εργοστάσιο ζάχαρης. Αυτός ήταν, μάλιστα, που παρήγγειλε το πορτραίτο της γυναίκας του από τον Κλιμτ.
Ο πίνακας «Γυναίκα από χρυσό» βρίσκεται στη Neue Gallery του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη.
H Άρτεμις του Νικόλα Γύζη
Ο Νικόλας Γύζης γνώρισε τον πλούσιο φιλότεχνο Νικόλαο Νάζο μετά το τέλος των σπουδών του. Ήταν εκείνος που καθόρισε το υπόλοιπο της ζωής του σε όλα τα επίπεδα. Με τη μεσολάβηση του Νάζου ο Γύζης έλαβε υποτροφία από το Ευαγές Ίδρυμα του Ναού της Ευαγγελιστρίας της Τήνου, προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Η κόρη του, δε, Άρτεμις Νάζου ήταν η γυναίκα που αποτέλεσε τον μεγάλο έρωτα της ζωής του. Παντρεύτηκαν το 1877, αλλά ο ζωγράφος την είχε προσέξει χρόνια πριν, όταν πήγαινε στο κτήμα της οικογένειας Νάζου, και ζωγράφιζε, είτε τις «Τέσσερις εποχές» είτε το εκκλησάκι του Αη-Γιώργη, στο οποίο και έγινε ο γάμος τους.
Προσωπογραφίες της Αρτέμιδος Γύζη ανήκουν στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.
Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι του Γιοχάνες Βέερμερ
Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς πίνακες του Ολλανδού Βέερμερ. Στο αποκορύφωμα της καριέρας του φιλοτεχνούσε κυρίως γυναίκες να διαβάζουν γράμματα, να παίζουν μουσικά όργανα ή να στολίζονται με κοσμήματα. Ωστόσο, έψαχνε τρόπους να εκφράζει μία εσωτερική αρμονία στην καθημερινή ζωή, κατά κύριο λόγο μέσα στα όρια ενός μικρού δωματίου. Ένα από αυτούς τους πίνακες είναι και «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι». Σύμφωνα με του περισσότερους ιστορικούς τέχνης, απεικονίζει την 16χρονη κόρη του ζωγράφου, Μαρία, που έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ως μοντέλο σε άλλους πίνακες του. Ωστόσο υπάρχουν φήμες πως το κορίτσι του πίνακα δεν είναι άλλη από την 16χρονη υπηρέτρια του Γιοχάνες, Γκριέτ, με την οποία ο ζωγράφος είχε ζήσει έναν θυελλώδη, αλλά μάλλον πλατωνικό έρωτα λόγω της μεγάλης διαφοράς ηλικίας τους.
Ο πίνακας βρίσκεται σήμερα στο μουσείο Mauritshuis, στη Χάγη της Ολλανδίας.
Γυναίκες που έμειναν στην ιστορία μέσα από τους πίνακες στους οποίους απεικονίστηκαν.
Ερνέστος Τσίλλερ: Ο αρχιτέκτονας που γέμισε την Αθήνα «διαμάντια»