Ρεκόρ, ρεκόρ, ρεκόρ. Ο ελληνικός τουριστικός κλάδος καταρρίπτει τη μία επίδοση μετά την άλλη. «Τόσοι» έρχονται στη χώρα μας. Συνέχεια ακούμε και διαβάζουμε για εκατομμύρια αφίξεις. Σύμφωνοι. Ποιοι όμως παραμένουν περισσότερο; Ποιοι τουρίστες ξοδεύουν περισσότερα στην Ελλάδα και πόσα είναι αυτά;
H αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung κυκλοφόρησε την Πέμπτη με ένα αποθεωτικό θέμα για τη χώρα μας. Με τίτλο «Ακμάζει ο τουρισμός της Ελλάδας», το άρθρο ανέλυε πώς έχει η κατάσταση. «Ο ελληνικός τουριστικός κλάδος πετυχαίνει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ. Μετά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019 είναι σίγουρο ότι θα πρόκειται για την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών», σημειώνει η ανταπόκριση από την πρωτεύουσα.
Στο θέμα παρατίθενται στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Μέσα στους εννέα πρώτους μήνες του 2019, το ύψος των εσόδων από τον τουρισμό έφθασε τα 16,08 δισ. ευρώ. Αναλυτές αναμένουν πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει τα 17 δισ., έναντι των 16,1 δισ. το 2018. Οι τουρίστες ξοδεύουν. Αλλοι λιγότερα, άλλοι περισσότερα.
Οι περιζήτητες περιοχές στο real estate στην Αθήνα
«Πρόκειται για συνεχή αύξηση στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα για έβδομη συνεχή χρονιά», αναφέρει το θέμα. «Αυτό δείχνει μεγάλη δυναμική. Το 2012 είχαν βρεθεί στην Ελλάδα, που έχει πληθυσμό 10,7 εκατ. κατοίκους, 15,52 εκατ. τουρίστες από το εξωτερικό. Χωρίς εκείνους από κρουαζιέρες. Ενώ το 2018 ο αριθμός τους ανήλθε στα 30,1 εκατ.», προσθέτει. Εντυπωσιακή αύξηση.
Τα μεγαλύτερα έσοδα για τη χώρα μας προέρχονταν το 2018 από τουρίστες από χώρες της Ευρωζώνης. Σε ποσοστό 45% επί του συνόλου, οι Γερμανοί κατέχουν το 18,9%. Η εφημερίδα υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο τουρισμός κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για την εθνική οικονομία. Αντιπροσωπεύει ήδη το 30,9% του ελληνικού ΑΕΠ και το 25,9% του συνόλου των απασχολούμενων το 2018. Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία του 2012. Τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 16,4% του ΑΕΠ και 18,3% της απασχόλησης.
Ποιοι ξοδεύουν περισσότερα στην Ελλάδα;
Κεντρικό ρόλο παίζει και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μέσα σε έξι χρόνια διπλασιάστηκαν οι τουρίστες στην Αθήνα. Από τα 2,5 εκατομμύρια το 2012, στα 5,7 εκατομμύρια το 2018. Προσφορές σε πτήσεις και δρομολόγια χαμηλού κόστους από τις αεροπορικές εταιρείες έχουν αντίκτυπο στον αριθμό των αφίξεων. Από τα 2,6 εκατ. ξένους τουρίστες το 2012, έφθασαν τα 8,1 εκατ. το 2018. Ο αριθμός αναμένεται ν’ αυξηθεί τη σεζόν που διανύουμε.
Μέσα σε έξι χρόνια διπλασιάστηκαν οι τουρίστες στην Αθήνα. Από τα 2,5 εκατομμύρια το 2012, στα 5,7 εκατομμύρια το 2018
Στην ανάλυσή της, η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung παρέθεσε στοιχεία για τη σχέση των Αυστριακών τουριστών με την Ελλάδα. Οπως σημείωνε, οι Αυστριακοί έχουν ανακαλύψει εδώ και πολύ καιρό την Ελλάδα ως προορισμό για τις διακοπές τους. Μέσα στο 2018 έφθασαν στην Ελλάδα μισό εκατομμύριο Αυστριακοί. Για την ακρίβεια 520.814.
Το στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι πως παρέμειναν στη χώρα μας κατά μέσο για 8,7 ημέρες. Αυτό σημαίνει 1,2 ημέρες περισσότερο από ότι ο μέσος ξένος τουρίστας. Το ρεπορτάζ δίνει απάντηση σε ένα ερώτημα που ίσως έχουν πολλοί. Ποιοι τουρίστες ξοδεύουν περισσότερα την Ελλάδα; Και πόσα είναι αυτά;
Οι Αυστριακοί ξόδεψαν στην Ελλάδα κατά μέσο όρο 698 ευρώ. Ποσό που είναι κατά 34% μεγαλύτερο από εκείνο όλων των υπόλοιπων τουριστών. Τα στοιχεία δείχνουν πως ξοδεύουν κατά μέσο όρο 520 ευρώ. Να υποθέσουμε δηλαδή, πως δε βάζουν στη μέση μια χωριάτικη με μία πατάτες;
Νέες ταξιδιωτικές τάσεις: Ξέχασε ό,τι γνώριζες μέχρι σήμερα