Το Πήλιο είναι ένας προορισμός που ξεχωρίζει για έναν πολύ βασικό λόγο. Μπορείς να πας και να περάσεις εξίσου καλά όλες τις εποχές του χρόνου. Υπάρχουν τόσα πολλά να κάνεις και να δεις που το σίγουρο είναι ότι δε θα βαρεθείς. Είτε πας χειμώνα είτε καλοκαίρι, θα μείνεις με τις καλύτερες αναμνήσεις.
Υπάρχουν, μεταξύ άλλων, κάποια πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις αν πας εκδρομή στο Πήλιο. Συγκεντρώσαμε 5 από τα «must» για να σου μείνει το μέρος αξέχαστο! Κάποια από αυτά ίσως να μην τα είχες στο μυαλό σου. Κάποια άλλα σίγουρα θα τα έχεις ξανακούσει.
1. Πρώτη στάση: Αγιος Λαυρέντιος
Κάποτε αποτελούσε το μικρό μυστικό όσων αγαπούσαν το Πήλιο. Αυτών που δεν έχαναν σαββατοκύριακο μακριά από τον παράδεισο. Το μυστικό μαθεύτηκε και σε καλεί να το εξερευνήσεις. Αν μάλιστα είστε οικογένεια, θα ενθουσιαστείτε ακόμη περισσότερο. Ειδικά με την πλήρη απουσία αυτοκινήτων στα πέτρινα δρομάκια του χωριού. Η ήρεμη και ξεκούραστη διαμονή είναι δεδομένη. Γραφικά καλντερίμια, πέτρινα αρχοντικά και μια πλατεία σαν όνειρο. Αγιοκερασιές, πλατάνια και καστανιές ολοκληρώνουν το τοπίο. Αν αγαπάς το περπάτημα, μπορείς να φτάσεις ακόμη και στο γειτονικό χωριό, Δράκεια, με τα πόδια. Λιγότερο από μία ώρα διαδρομή ανάμεσα σε καστανιές και κερασιές. Οι κάτοικοι θα σας δείξουν το δρόμο μέσα από το δάσος.
Πήλιο: Το θρυλικό τρένο, μια ιστορική διαδρομή
2. Καφενείο «Ο Θεόφιλος» στη Μακρινίτσα
Το όνομα του καφέ-ουζερί στο χωριό Μακρινίτσα είναι προφανές. Μέσα υπάρχει μια τοιχογραφία (3.15 Χ 2.50 μ.) του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Πρόκειται για δημιούργημα της εποχής που ο ζωγράφος άφηνε το αποτύπωμά του στα πιο απίθανα μέρη. Το καφενείο θεωρείται ότι οικοδομήθηκε το 1910. Αυτή η χρονολογία αναφέρεται σε πλάκα επάνω από την κεντρική είσοδο του κτηρίου. Η συγκεκριμένη τοιχογραφία είναι αφιερωμένη στον Κατσαντώνη. Το 1988 η τοιχογραφία χρειάστηκε συντήρηση. Το Υπουργείο Πολιτισμού, τότε, ανέλαβε το δύσκολο έργο. Από το 1995 ολόκληρο το κτήριο χαρακτηρίστηκε ως «ιστορικό διατηρητέο». Αν στο καφενείο παραγγείλετε τσίπουρο, ζητήστε να σας φέρουν το παραδοσιακό πηλιορείτικο μπουμπάρι για μεζέ.
3. Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας
Παραμένουμε στο ίδιο χωριό, στη Μακρινίτσα. Είναι πολλά αυτά που μπορείς να δεις εκεί εξάλλου. Ακόμη κι αν δεν ενθουσιάζεστε με τα μουσεία, αυτό διαφέρει. Είναι στεγασμένο σε ένα παραδοσιακό κτίριο του 1844. Στο Αρχοντικό Τοπαλίδη. Θα το βρείτε πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού. Μέσα θα θαυμάσετε πάνω από 1.500 εκθέματα. Σκεύη οικιακής χρήσης, τοπικές ενδυμασίες, κοσμήματα, εργαλεία, φωτογραφίες κ.ά. Πριν καν μπείτε μέσα θα σταθείτε για να το φωτογραφίσετε. Ενα πραγματικά αντιπροσωπευτικό δείγμα της κλασικής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Το Μουσείο θα το βρείτε ανοιχτό Τετάρτη έως Κυριακή. Ωστόσο, καλύτερα να καλέσετε πριν από την επίσκεψή σας σε περίπτωση που υπάρχει αλλαγή στο ωράριο.
Το σπίτι που μεγάλωσε ο Αγιος Παΐσιος
4. Καταρράκτης Κάραβος
Πήλιο σημαίνει φύση. Και ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα είναι ο μικρός καταρράκτης Κάραβος. Από αυτό το σημείο μπορεί να δει κανείς από ψηλά την Πορταριά. Αν πας στο Πήλιο σε τουριστικό περίοδο, εκεί θα ξεχάσεις τη φασαρία και τον κόσμο. Εκεί κοντά θα βρεις και το Μουσείο Κομπολογιού. Μην παραλείψεις να σταματήσεις και στην φημισμένη πλατεία της Χρυσούλας Ζιώγα. Εκεί το νερό πέφτει από μικρό υψόμετρο δημιουργώντας ένα όμορφο θέαμα. Αν σου αρέσουν οι selfies, εδώ θα βγάλεις σίγουρα εντυπωσιακές.
5. Κάνε σκι
Κι αν δεν ξέρεις, δώσε μια ευκαιρία στον εαυτό σου να μάθει. Όπως είπαμε το Πήλιο είναι ιδανικό για διακοπές χειμώνα – καλοκαίρι. Αν, λοιπόν, βρεθείς χειμώνα κάνε μια βόλτα στο χιονοδρομικό Αγριόλευκες. Το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου είναι 2 χιλιόμετρα μακριά από τα Χάνια. Εχει πολλές πίστες, σαλέ και εταιρείες ενοικίασης εξοπλισμού. Μπορείτε να μείνετε ακόμη και στο ξενοδοχείο που βρίσκεται εκεί. Εναλλακτικά πολλοί επιλέγουν σαν βάση τους τα Χάνια Πηλίου. Πρόκειται για έναν οικισμό που θα τα βρείτε όλα. Καταλύματα, ταβέρνες και ο, τι άλλο χρειαστείτε.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Από τον χρήστη Dominika Roseclay στο Pexels
Πήλιο: Γιατί πρέπει να φας στην ταβέρνα Τα 5Φ