Πριν απ' όλους, ο Αίολος. Αν και Χίλτον, Intercontinental, Πεντελικόν, President, Μεγάλη Βρετάνια, είναι τα πρώτα ονόματα που θα σου έρθουν στο μυαλό αν κληθείς να συζητήσεις για ξενοδοχεία της Αθήνας. Και είναι γνωστά σε όλους. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί, όμως, είναι ότι κανένα εξ αυτών δεν έδειξε το δρόμο για μια νέα Αθήνα, πιο ευρωπαϊκή, πιο έτοιμη να σταθεί ως η πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Αυτός ο «τίτλος τιμής» ανήκει στο «Αίολος», το ξενοδοχείο που χτίστηκε στην Αθήνα και θα έδινε το έναυσμα για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα, αλλάζοντας για πάντα την όψη, την ιστορία και το μέλλον της πόλης...
Οδός Ευριπίδου: Ένας από τους πιο γευστικούς δρόμους της Αθήνας 〉
Ξενοδοχείο Αίολος: Μόλις 16 χρόνια μετά το 1821

Η εικόνα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας για την Ελλάδα του 19ου αιώνα, την Ελλάδα μετά την επανάσταση του 1821, είναι αυτή που βλέπουμε από τις σχετικές ταινίες. Μια χώρα στην οποία η έννοια «ξενοδοχείο» μοιάζει να έρχεται από το... πολύ μέλλον, μοιάζει κάτι σαν επιστημονική φαντασία. Και όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς ότι η μεγαλύτερη πολυτέλεια που μπορούσε να βρει κάποιος εκείνη την εποχή στην Αθήνα ήταν κάποιο πανδοχείο, δηλαδή κάποιο μεγάλο σπίτι στο οποίο υπήρχαν ένα-δύο δωμάτια διαθέσιμα για τους επισκέπτες. Η εναλλακτική επιλογή, αν κάποιος δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να πληρώσει για το πανδοχείο, ήταν η... ύπαιθρος και η θέα προς τα αστέρια όταν ερχόταν η ώρα του ύπνου.
Κι όμως, όλα αυτά θα άλλαζαν σύντομα. Πολύ πιο σύντομα από ό,τι θα περίμενε κανείς. Η Ελλάδα απελευθερώθηκε το 1821 και μόλις 16 χρόνια μετά, το 1837, η πρωτεύουσά της αποκτούσε το ένα ξενοδοχείο διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Και όχι όπου-όπου αλλά σε μια από τις όμορφες περιοχές της, σε μία από τις συνοικίες που ακόμη και σήμερα έχουν αυτή την αύρα του παρελθόντος. Στο κέντρο της Πλάκας, στη συμβολή των οδών Αιόλου και Ανδριανού, ο αρχιτέκτονας Σταμάτης Κλεάνθης σχεδίασε το κτίριο που θα άλλαζε την πρωτεύουσα. Για την ιστορία, πέντε χρόνια νωρίτερα, το 1832, εγκαινιάστηκε στο Μοναστηράκι το πρώτο κανονικό ξενοδοχείο. Αρχικά ονομάστηκε «Νέο Ξενοδοχείο», μετέπειτα «Ευρώπη». Ήταν δημιουργία του Ιταλού Καζάλι και της βιεννέζας γυναίκα του. Δεν είχε όμως το βάρος και την παρεμβατικότητα του «Αίολου».
Τα επιβλητικά κτίρια του Ερνέστου Τσίλλερ στην Αθήνα 〉
Αίολος: Η ιστορία του ξενοδοχείου που άλλαξε την Αθήνα

Υπήρχε, πλέον, η Ευρώπη και η ανέγερση του πρώτου ξενοδοχείου ήταν και ένα πρώτο βήμα προς αυτή. Ένα βήμα που γινόταν με «μετρίας τιμάς», όπως χαρακτηριστικά είχε γράψει αθηναϊκή εφημερίδα της εποχής για να ενημερώσει τους πάντες ότι δεν θα χρειαζόταν να δώσουν όλη τους την περιουσία για να ζήσουν την άνεση ενός ξενοδοχείου και όλα όσα είχε αυτό να προσφέρει.
Της κακομοίρας: Οι δύο εκδοχές για το πού γυρίστηκε ο Μπακαλόγατος 〉
Αίολος: Η εγκατάλειψη, η σιδερένια ταμπέλα και η επαναλειτουργία
Ταξίδια στην Ελλάδα
Ο μεγάλος δρόμος της Αθήνας που κάποτε λεγόταν «Οδός Δράκου»
Μια άγνωστη μυστική «πόλη» κάτω από την Αθήνα
Ένας ήρωας με παντούφλες: Πού είναι η περίφημη πλατεία που γυρίστηκε η ταινία