Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων είναι ένα από τα πιο σημαντικά και συμβολικά της Αθήνας, αλλά και ένα από τα πιο «μυστηριώδη». Όχι φυσικά επειδή ο στρατιώτης είναι... άγνωστος, αλλά και επειδή είναι άγνωστο για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν επισκεφθεί το σημείο, το ποια είναι η σημασία, η έννοια των ονομάτων που έχουν χαραχτεί στην πέτρα, με τέτοιο τρόπο ώστε να μη βρίσκεις καμία λογική σειρά και συνέπεια. Κι όμως, η εξήγηση, τελικά, είναι πολύ πιο απλή από ό,τι φαντάζεται κανείς καθώς κουράζει το μυαλό του προσπαθώντας να βρει την απάντηση στο ερώτημα...
Τι πουλάνε περισσότερο τα καταστήματα με τα σουβενίρ στην Αθήνα; 〉
Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
Όλοι όσοι ζουν στην Αθήνα αλλά και όσοι την έχουν επισκεφθεί, έχουν σταθεί έστω μία φορά μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη προκειμένου να δουν την αλλαγή φρουράς που γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες. Να δουν την όλη διαδικασία, να δουν αν ο τσολιάς που κάθεται στη σκοπιά θα κουνηθεί έστω ελάχιστα ή θα παραμείνει ακίνητος σαν άγαλμα, ό,τι κι αν συμβαίνει μπροστά του, όπως είναι και το προβλεπόμενο. Άγνωστο αν η δικτατορία του Θεόδωρου Πάγκαλου μπορούσε να φανταστεί ότι θα γίνει και πόλος έλξης για τουρίστες και μη το συγκεκριμένο μνημείο όταν αποφάσιζε, στις 3 Μαρτίου 1926, την ανέγερσή του. Πιθανότατα όχι.
Κατά πάσα πιθανότητα, επίσης, δεν φανταζόταν ή δεν θα ήθελε να φανταστεί ότι στο πέρασμα του χρόνου θα χρειαζόταν να χαραχθούν κι άλλα ονόματα εκτός από αυτά που είχαν σμιλευθεί πάνω στην πέτρα όταν η ανέγερση του μνημείου ολοκληρώθηκε. Χρειάστηκε όμως. Και χρειάστηκε επειδή η Ελλάδα έχασε κι άλλους άγνωστους στρατιώτες ή ναύτες σε μάχες. Γιατί αυτή είναι η απάντηση στο «τι γράφει το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη».
Τα ονόματα των μαχών, των σημείων, εντός ή εκτός χώρας, που Έλληνες στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Έλληνες στρατιώτες ή ναύτες, τα σώματα των οποίων δεν βρέθηκαν ποτέ ώστε να τους αποδοθούν οι τιμές που έπρεπε. Αυτές οι τιμές, επομένως, αποδίδονται μέσω του μνημείου και της καταγραφής των ονομάτων των περιοχών. Μια λίστα που δυστυχώς χρειάστηκε να ανανεωθεί περισσότερες από μία φορές και δεν αποκλείεται να κριθεί και στο μέλλον αναγκαίο κάτι τέτοιο.
Το μακάβριο έκθεμα από το 1821 στο Μουσείο της Παλαιάς Βουλής 〉
Όλες οι επιγραφές στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
Ποιες είναι, όμως, όλες οι λέξεις, όλα τα ονόματα που έχουν χαραχτεί στην πέτρα; Στις κλίμακες αριστερά, αυτά που αναγράφονται είναι τα εξής...
ΛΑΣΣΩΝ=ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΝ
ΛΑΖΑΡΑΔΕΣ=ΣΤΕΝΑ:ΠΟΡΤΑ
Σ=ΚΑΤΕΡΙΝΗ=ΣΟΡΟΒΙΤΣ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ=ΘΕΣ
ΣΑΛΟΝΙΚΗ=ΟΣΤΡ
ΟΒΟΝ=ΚΟΡΙΤΣΑ=
ΠΕΣΤΑ=ΓΡΥΜΠΟΒΟ
ΠΕΝΤΕΠΗΓΑ
ΔΙΑ=ΠΡΕΒΕΖΑ=
ΑΕΤΟΡΡΑΧΗ=ΜΑ
ΝΩΛΙΑΣΣΑ=ΜΠΙ
ΖΑΝΙ=ΔΡΙΣΚΟΣ
ΚΙΛΚΙΣ=ΛΑΧΑΝ
Α=ΜΠΕΛΕΣ=ΚΡΕ
ΣΝΑΤΣΟΥΜΑΓΙΑ
ΠΕΤΣΟΒΟ=ΝΕΥΡ
ΟΚΟΠΙ=ΜΠΑΝΙΤ
ΣΑ=ΜΑΧΩΜΕΑ
ΓΚΟΛΟΜΠΙΛΟ=Σ
ΜΠΟΡΣΚΟ=ΠΡΕΣ
ΛΑΠ=ΕΡΙΓΩΝ
ΡΑΒΙΝΕ=ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
ΣΚΡΑ=ΣΤΡΥΜΩΝ=ΔΟΪΡΑΝΗ=ΜΠΕΛΕ
Σ=ΓΚΡΑΝΚΟΡΟΝΕ=ΤΖΕΝΑ
Στις κλίμακες δεξιά, αυτά που αναγράφονται είναι τα εξής...
ΧΕΡΣΩΝ=ΣΕΡΜΙ
ΚΑΣ=ΟΔΗΣΣΟΣ=ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΙΣ
ΑΡΤΑΚΗ=ΑΙΔΙΝ
ΙΟΝ=ΠΡΟΥΣΣΑ=
ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
ΤΟΥΜΛΟΥΜΠΟΥΝΑ
Ρ=ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ=Δ
ΟΡΙΛΑΙΩΝ
ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣ
ΑΡ=ΣΑΓΓΑΡΙΟΣ
ΚΑΛΕΓΚΡΟΤΟ
Όσο για τα ονόματα αριστερά και δεξιά από τον οπλίτη, είναι τα εξής...
ΠΙΝΔΟΣ
ΜΟΡΟΒΑ=ΚΟΡΥΤΣΑ=ΚΑΛΑΜΑΣ
ΤΟΜΟΡΟΣ=ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑ
ΧΕΙΜΑΡΡΑ=ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΝ
731=ΜΠΟΥΜΠΕΣΙ=ΚΑΛΠΑΚΙ
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ=ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ
ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ=ΠΡΕΜΕΤΗ
ΟΣΤΡΟΒΙΤΣΑ=ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ=
ΡΟΥΠΕΛ=ΠΕΡΙΘΩΡΙ=ΚΡΗΤΗ=ΕΛ-ΑΛΑΜΕΪΝ
ΡΙΜΙΝΙ=ΡΟΥΒΙΚΩΝ=ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ=ΚΟΡΕΑ
ΚΥΠΡΟΣ=ΑΙΓΑΙΟ=ΙΟΝΙΟ
Ένας ήρωας με παντούφλες: Πού είναι η περίφημη πλατεία που γυρίστηκε η ταινία 〉
Πώς έγινε η κατανομή των επιγραφών
Όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας πλέον, αφού έγινε η παρουσίαση των επιγραφών και σε ποιο σημείο βρίσκονται, ο διαχωρισμός έγινε ως εξής: Αριστερά όπως κοιτάμε το μνημείο υπάρχουν οι μάχες του Α' και Β' Βαλκανικού πολέμου, όπως και οι μάχες της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
Από την άλλη πλευρά, δεξιά, αναγράφηκαν οι μάχες στις οποίες βρέθηκαν Έλληνες στρατιώτες στον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Οκτωβριανή Επανάσταση της Ρωσίας αλλά και σε μάχες που έγιναν μέχρι και στην Κορέα. Αυτονόητο, φυσικά, ότι στη συνέχεια είχαμε τη εισβολή του Αττίλα το 1974 στην Κύπρο, λόγος για τον οποίο προστέθηκε το όνομά της, ενώ αποφασίστηκε, έστω καθυστερημένα, να υπάρξουν οι ανάλογες τιμές και για τους ναύτες που χάθηκαν στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη: Πώς φτάσαμε στην Προεδρική Φρουρά
Αυτή είναι, με λίγα λόγια, η ιστορία των επιγραφών στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, το οποίο από την πρώτη στιγμή μετά τα αποκαλυπτήριά του, στις 25 Μαρτίου 1932, απέκτησε τη δική του φρουρά, την οποία αποτελούσε ειδικός στρατιωτικός λόχος της Φρουράς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ένας ειδικός στρατιωτικός λόχος που ονομάστηκε Φρουρά του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, για να μετονομαστεί σε Βασιλική Φρουρά το 1935, μετά την επάνοδο του Γεωργίου Β'.
Στη συνέχεια όμως και συγκεκριμένα το 1974, έπειτα από όλες τις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που υπήρξαν τότε, η ονομασία άλλαξε ξανά και έγινε Προεδρική Φρουρά, όπως την ξέρουμε μέχρι και σήμερα. Και όπως την μαθαίνουν όσοι δεν την ξέρουν, όταν αποφασίζουν να σταθούν μπροστά στο μνημείο περιμένοντας να δουν αν ο φρουρός θα είναι ή όχι... άγαλμα.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Βαρβάκειος Αγορά: Μια ιστορία που μετράει 136 χρόνια – Η πρόταση για κατεδάφιση
Μινιόν: Τι σημαίνει το όνομα του πολυκαταστήματος και πώς ξεκίνησαν όλα