Η κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας, λεπτομέρειες από την τότε καθημερινότητα
Μια μικρή πλατεία, ένα μεγάλο στοίχημα. Προορισμός η πλατεία Κουμουνδούρου και η Παλαιά Δημοτική Πινακοθήκη. Το πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο ομορφαίνει το χώρο και επιχειρεί να αλλάξει την αντίληψη του κόσμου γι’ αυτή την αμφιλεγόμενη περιοχή. Σύμμαχος στην προσπάθεια είναι η Παλαιά Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.
Ο Δήμος άρχιζε να καταρτίζει την καλλιτεχνική του συλλογή του το 1923. Πρώτο του απόκτημα είναι το γλυπτό του Δημητρίου Φιλιπότου, ο «Ψαράς», με έτος κατασκευής του 1874. Αυτό το έκθεμα αντικρύζει ο επισκέπτης μπαίνοντας στο κτήριο που εμπνεύστηκε ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Κάλκος. Περατώθηκε το 1875 και για πολλά χρόνια, μέχρι το 1977 λειτούργησε ως βρεφοκομείο.
Παλαιά Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών
Η Παλαιά Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών απαριθμεί περισσότερα από 3.000 έργα. Εξω από την έκθεση επικρατεί η κατάσταση της γνωστής Αθήνας. Κίνηση, φασαρία, στρες. Μέσα, ο επισκέπτης βιώνει συνθήκες ηρεμίας. Περιπλανιέται στα δωμάτια μεταξύ ρομαντισμού και ρεαλισμού. Ή ιμπρεσιονισμού.
Με θεματολογία την Αθήνα, μιας άλλης εποχής όπως εύκολα καταλαβαίνουμε, το σύνολο των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα αντιπροσωπεύονται στην Παλαιά Πινακοθήκη. Από κλασικές δημιουργίες με ελαιογραφία σε μουσαμά μέχρι πιο σύγχρονα έργα.
Η κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας, λεπτομέρειες από την τότε καθημερινότητα. Ανθρωποι και καταστάσεις, παρουσιάζονται μέσα από τους πίνακες ελλήνων δημιουργών. Ο επισκέπτης θα συναντήσει στην Παλαιά Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών χιλιάδες μικρούς ιστορικούς θησαυρούς. Θα γνωρίζει ή θα θυμηθεί μια άλλη Αθήνα. Μια άλλη Ελλάδα.
Τα έργα και ο περιβάλλοντας χώρος έχουν συντελέσει τα μέγιστα ώστε να χάσουμε επαφή με τον πραγματικό χρόνο και τον τόπο στον οποίο βρισκόμαστε. Κατεβαίνοντας στην επιβλητική σκάλα του κτιρίου, απέχεις λίγα μέτρα από την επιστροφή στην πραγματικότητα.
Υπάρχουν δύο λύσεις. Εάν έχεις χρόνο, επιστρέφεις ξανά στους ορόφους και συνεχίζεις τη βόλτα σου στο Μουσείο. Αν όχι, προγραμματίζεις μία νέα επίσκεψη στην όαση οπτικής ξεκούρασης και ψυχικής ευεξίας. Είναι αδύνατον να θυμάσαι τα 3.000, και πλέον, εκθέματα. Είναι σίγουρο όμως πως θα βρεις κάποια που θα σε καθηλώσουν…