Ανηφορίζοντας ή κατηφορίζοντας στην Πλάκα, εξαρτάται από πού έρχεσαι, βρίσκεσαι σε μια διαφορετική ατμόσφαιρα. Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης «Αγγελική Χατζημιχάλη» στην Αθήνα ενισχύσει ακόμη περισσότερο αυτή την αίσθηση.
Η επίσκεψη σε ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια της Πλάκας δεν είναι απλά απολαυστική. Είναι ένα ταξίδι στο χρόνο. Βρισκόμαστε στην οδό Χατζημιχάλη. Στον αριθμό 6. Είναι το σπίτι που έζησε, δούλεψε και πέθανε η μεγάλη ελληνίδα λαογράφος Αγγελική Χατζημιχάλη.
Ανεβαίνοντας τη σκάλα, νιώθεις τι θα συναντήσεις. Το εσωτερικό της οικείας είναι διακοσμημένο με πλούσιο υλικό από ξυλόγλυπτα, πίνακες, κεντήματα και κεραμικά, επιλογής ή και δημιουργίας της ίδιας της Αγγελικής Χατζημιχάλη. Εξάλλου, σε αυτό το χώρο έζησε, από το 1930 έως και τις 4 Μαρτίου του 1965, η σημαντική ζωγράφος, συγγραφέας αλλά κυρίως λαογράφος.
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης
Το κτίριο, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, είναι έργο του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου. Περατώθηκε το 1930. Τα σχέδια στα βιτρό και τα ξυλόγλυπτα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη είναι σε παραγγελία της Αγγελικής Χατζημιχάλη και του αρχιτέκτονα, σε δημιουργία του Νικολάου Θωμόπουλου.
Σκοπός του κέντρου είναι η συνέχιση του της. Η ελληνική λαϊκή παράδοση στο επίκεντρο. Η γνωριμία με τις παραδόσεις του τόπου μας και η διαφύλαξή τους. Ιδέες που ίσως φαντάζονται μακρινές για κάποιους. Τόσο σημαντικές για όλους όμως. Ακόμη κι αν δε γνωρίζουν το γιατί.
Οι χώροι είναι διακοσμημένοι με τα πραγματικά αντικείμενα του χώρου. Για παράδειγμα, στην κουζίνα τους οικήματος θα βρεις μόνο αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν επί των ημερών της Αγγελικής Χατζημιχάλη.
Ο βασικός όγκος των εκθεμάτων βασίζεται στην πλούσια λαογραφική συλλογή της. Πλαισιωμένα με τα αντιπροσωπευτικά παραδοσιακά αντικείμενα που παραχώρησε με δανεισμό η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης . Υφαντά, χάλκινα, κεραμικά, χρηστικά αντικείμενα, αγροτικά εργαλεία, έπιπλα. Ο χώρος σε προκαλεί να παρατηρήσεις κάθε λεπτομέρεια που υπάρχει γύρω σου και αγκαλιάζει την ελληνική λαϊκή παράδοση.
Προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής και του πνεύματος φιλοξενήθηκαν σε αυτό το σπίτι. Αγγελος Σικελιανός, Γιάννης Τσαρούχης, Κωστής Παλαμάς βρέθηκαν εκεί. Αν θέλεις να βρεθείς στην Ελλάδα μιας άλλης εποχής, πηγαίνεις κι εσύ. Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης «Αγγελική Χατζημιχάλη» και η λαϊκή παράδοση του τόπου μας αναλαμβάνει την ξενάγηση…