Πανεπιστημίου: Ο δρόμος της Αθήνας που κάποτε είχε φοινικόδεντρα

Εικόνες από την παλιά Αθήνα...

Η Παλιά Αθήνα, μας χαρίζει μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες την ευκαιρία να γνωρίσουμε πώς ήταν παλιά η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Για παράδειγμα μπορεί να δούμε κτήρια που δεν υπάρχουν πια, περιοχές εντελώς διαφορετικές απ’ ό,τι σήμερα και δρόμους να έχουν αλλάξει ριζικά. Ακόμη και κεντρικοί οδοί στην καρδιά της Αθήνας, μπορεί να τις δεις με κάρα, άλογα αλλά και με πολλά δέντρα. Ένας από αυτούς τους δρόμους κάποτε ήταν γεμάτος φοίνικες. Αυτό μαρτυρούν και οι φωτογραφίες από το παρελθόν. Ασπρόμαυρες εικόνες μιας άλλης εποχής που κρύβουν ιστορίες. Αν μπορούσαν να στις διηγηθούν θα σε εξέπλητταν. Το σίγουρο είναι η εικόνα σήμερα έχει αλλάξει και μερικοί δρόμοι δεν είναι καν αναγνωρίσιμοι. Όπως η λεωφόρος με τους φοίνικες όπως είπαμε, δηλαδή η Πανεπιστημίου.

Το αρχαίο θέατρο των 1.800 ετών στην Αθήνα που χτίστηκε στη μνήμη μιας γυναίκας

Ο μεγάλος δρόμος της Αθήνας που κάποτε ήταν γεμάτος φοινικόδεντρα

Η Πανεπιστημίου ήταν κάποτε ένας μεγάλος δρόμος σαν επαρχιακός γεμάτος φοίνικες, λοιπόν. Ασφαλτοστρώθηκε το 1905 μαζί με με την Σταδίου και την αλλαγή όψης της πλατείας Συντάγματος. Οι φωτογραφίες που έχουν σωθεί από τότε είναι τραβηγμένες περίπου το 1920. Και δεν ήταν μόνο οι φοίνικες που θα έβλεπε κανείς. Μαζί με τα φοικόδεντρα, στον κήπο του Πανεπιστημίου, της Βιβλιοθήκης και της Ακαδημίας Αθηνών υπήρχαν και άλλα φυτά και δέντρα που έκαναν το κέντρο της Αθήνας πολύ διαφορετικό και πράσινο.

Expand player

Εκτός από τα δέντρα που κοσμούν το δρόμο, στις φωτογραφίες από την Παλιά Αθήνα διακρίνουμε νεοκλασικά και κτήρια που χάθηκαν στο χρόνο. Εκεί υπάρχουν και πολλά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα όπως το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, το Αρσάκειο αλλά και Νομισματικό Μουσείο. Σπουδαίοι αρχιτέκτονες κρύβονταν πίσω από αυτά τα πρωτοποριακά σχέδια για την εποχή.  Ήταν επίσης η περίοδος που έκανε την εμφάνισή του το τραμ. Έκαναν μια απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, αρκετά μεγάλη για εκείνη την εποχή. Μια διαδρομή που γίνεται προς άλλη κατεύθυνση πλέον. Η Πανεπιστημίου έγινε αργότερα αγαπημένος δρόμος για τα γυρίσματα από τις παλιές ελληνικές ταινίες.

 Η Πανεπιστημίου εκείνη την περίοδο, από το 1925 και μετά, δηλαδή, ήταν δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Έτσι παρέμεινε και αργότερα για πολλά χρόνια. Οι εικόνες προκαλούν νοσταλγία για μια Αθήνα που οι περισσότεροι δεν έχουν γνωρίσει….

Η Πανεπιστημίου σήμερα

Η εικόνα της Πανεπιστημίου αλλά και ολόκληρου του κέντρου της Αθήνας έχει αλλάξει πια πολύ. Την παλιά όψη μπορούν να σου θυμίσουν κάποια παλιά κτήρια αλλά και κάποια δέντρα. Η έντονη κυκλοφοριακή κίνηση, οι πολυκατοικίες και τα εμπορικά καταστήμα προσφέρουν πια μια άλλη εικόνα εντελώς διαφορετική.

Μαζί με τα κτήρια που χάθηκαν από το κέντρο της πόλης μέσα στο χρόνο, υπάρχουν και άλλες αναμνήσεις που αποτελούν πια παρελθόν. Είναι τα επαγγέλματα του δρόμου. Ο νερουλάς, ο παγοπώλης και άλλα επαγγέλματα όπως ο καστανάς έχουν χαθεί πια στο χρόνο. Κάποιοι μάλιστα δεν θυμούνται καν, δεν έχουν τέτοιες εικόνες. Αυτά τα επαγγέλματα όμως μεγάλωσαν γενιές και προκαλούν νοσταλγία σε όσους τα θυμούνται. Οι νοικοκυρές έβγαιναν να πάρουν έξω από το σπίτι τους τον πάγο και το γάλα. Με αυτό τον πάγο διατηρούσαν ευαίσθητα τρόφιμα.

Όλα αυτά, όμως ανήκουν πια στο παρελθόν. Και μένουν ζωντανά στη μνήμη μας μόνο μέσα από φωτογραφίες και διηγήσεις.

Φωτογράφος εξωτερικής φωτογραφίας: Dimitri Kessel – 1944

Διαβάστε επίσης:

Παλιά Αθήνα: Όταν η Πλατεία Συντάγματος έμοιαζε με μεγάλο χωράφι

Η «τρύπια εκκλησία» σε σπηλιά της Αττικής που λίγοι γνωρίζουν

Πώς είναι σήμερα οι δρόμοι που οδηγούσε το ποδήλατό του ο Ζήκος

Exit mobile version