Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει κτήρια διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Ξεχωρίζουν ανάμεσα στις πολυκατοικίες και τα σύγχρονα κτίσματα στην Αθήνα. Δίνουν άλλο αέρα στην αρχιτεκτονική της πόλης. Ο λόγος για τους επιβλητικούς νεογοτθικούς πύργους της πρωτεύουσας.
Το ύφος και η αισθητική τους θυμίζει ιστορικά παλάτια της Κεντρικής Ευρώπης. Θα δεις αψιδωτές πύλες, οξυκόρυφα τόξα αλλά και φράγκικα διακοσμητικά στοιχεία. Η απόλυτη εφαρμογή του γοτθικού ρυθμού στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας.
Πύργος Βασιλίσσης Αμαλίας, Πάρκο Τρίτση
Πηγή φωτογραφίας: www.pyrgosvasilissis.gr
Πρόκειται για ένα ένα μοναδικό μνημείο της νεογοτθικής αρχιτεκτονικής στην Αθήνα αλλά και την Ελλάδα. Ο Πύργος της Βασιλίσσης είναι η βασιλική έπαυλη που κατασκευάστηκε στη θέση ενός παλιού πύργου. Αποτελεί απομίμηση του πύργου Ηochenschwangau στην Βαυαρία. Εκεί δηλαδή που γεννήθηκε ο Όθωνας. Έχει βέβαια αρκετές διαφορές αλλά και πολλά κοινά στοιχεία. Και τα δύο κτήρια είναι πολυγωνικοί πύργοι, επάλξεις και τοξωτά παράθυρα. Αν και είναι άγνωστος ο αρχιτέκτονας του κτηρίου, πιθανολογείται πως είναι έργο του Φρανσουά Λουί Φλοριμόν Μπουλανζέ ή του Κ. Χάνσεν. Με αυτή την μοναδικής αισθητικής κατασκευή η Αμαλία θέλησε να ευχαριστήσει και να τιμήσει τον πεθερό της.
Παλατάκι, Χαϊδάρι
Πηγή: wikipedia.org
Το Παλατάκι είναι διατηρητέο κτίριο που ανήκει στο Δήμο Χαϊδαρίου, στην Αθήνα. Αποτελεί ένα κλασικό, τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής ρομαντικού ιστορισμού με νεογοτθικά στοιχεία. Παρατηρώντας το θα δεις ότι έχει φρουριακός χαρακτήρα (επάλξεις, γωνιακοί πύργοι, στενά παράθυρα), ραδινές αναλογίες και τα γοτθικίζοντα διακοσμητικά στοιχεία. Ανάμεσα σε αυτά είναι τα παράθυρα επιστεφόμενα από οξυκόρυφα τόξα, ο εξωτερικός κεραμοπλαστικός διάκοσμος, η διαμόρφωση επάλξεων και γωνιακών πυργίσκων. Οι εκδοχές για την ανοικοδόμηση του Πύργου ποικίλλουν.
Παρουσιάζει πολλές ομοιότητες όσον αφορά την αρχιτεκτονική του με άλλα έργα του αρχιτέκτονα Σταματίου Κλεάνθη. Έτσι, πολλοί θεωρούν ότι το Παλατάκι είναι έργο δικό του, παραγγελία της Δούκισσας της Πλακεντίας
Ο Πύργος αποτελείται από δύο ορόφους. Το εσωτερικό είναι εξίσου εντυπωσιακό με το εξωτερικό. Οι χώροι αποτελούνται από περίτεχνα διακοσμημένα δωμάτια, οροφογραφίες με επιβλητικά έπιπλα, δώμα και ημίυπόγειο. Κάποτε εκεί φιλοξενούνται τα μαγειρεία και οι βοηθητικοί χώροι. Στη θέση αυτών σήμερα φιλοξενείται η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου.
Πύργος της Πλακεντίας: Το θρυλικό κτήριο και η ιστορία του
Πύργος Τυπάλδου, Αθήνα
Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας, ανάμεσα στην πολυκοσμία και την βουή της Πατησίων βρίσκεται ένα ιδιαίτερο κτήριο. Είναι ο Πύργος Τυπάλδου. Πρόκειται για ένα από τα σπάνια δείγματα εφαρμογής του νεογοτθισμού που εκπορεύθηκε από την Αγγλία στα μέσα του 19ου αιώνα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αποτελεί μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδοχή αυτού του στυλ. Βρίσκεται κεντρικά τοποθετημένο σε μεγάλη, για την αστική πυκνότητα της πόλης, κατάφυτη ιδιοκτησία, στην οδοό Θήρας 54.
Η ανέγερση του ιδιαίτερου αυτού και εντυπωσιακού κτίσματος ολοκληρώθηκε το 1914. Ο πρώτος ιδιοκτήτης του ήταν ο έμπορος Τζώρτζης Αλφονσάτος Τυπάλδος. Ο ίδιος φαίνεται ότι επηρεάστηκε από ένα κτίριο παρόμοιου ρυθμού το οποίο υπήρχε ήδη από το 1865 στη συμβολή των οδών Πατησίων και Χαλκοκονδύλη. Στην είσοδο θα δει κανείς πολεμίστρες και δύο πανύψηλους κάκτους που δε γίνεται να μην σου προκαλέσουν εντύπωση. Σε ταξιδεύουν σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Στο ρομαντισμό και τις εικόνες μιας άλλης εποχής.
Πύργος Μαυρομιχάλη, Αθήνα
Ο πύργος του στρατηγού Μαυρομιχάλη, επί της οδού Αλκιβιάδου κοντά στην αρχή της οδού Αχαρνών, οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα σχέδια ανήκαν στον στρατιωτικό μηχανικό μηχανικού Αγαμέμνονα Πάλλη. Πρόκειται για ένα εκλεκτικιστικό κτίσμα, με γοτθικά ανοίγματα και άλλα μορφολογικά στοιχεία εμπνευσμένα από παλαιότερους ρομαντικούς ρυθμούς. Μπορεί να το παρατηρήσει κανείς αυτό ακόμη και με λεπτομέρειες που θα δει στο εξωτερικό του. Το 1993 ο πύργος κρίθηκε διατηρητέος από το υπουργείο Πολιτισμού και έκτοτε είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Το κτήριο ανήκει σήμερα στην Ευαγγελική Εκκλησία (μαζί με το γειτονικό του αρχοντικό Καρατζά).
Αν κάνεις μια βόλτα στην Αθήνα, δες τους πύργους και γιατί όχι, φωτογράφισέ τους.
Πέντε κλασικά κτήρια στη Αθήνα που δεν υπάρχουν πια