Μπορεί η Αθήνα να σου δώσει την αίσθηση ενός τόπου καταπράσινου και ειδυλλιακού ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεσαι μέσα στα σπλάχνα της; Μπορεί και… παραμπορεί είναι η απάντηση. Ακολουθούν τέσσερις προτάσεις -2 λόφοι και 2 πάρκα- για βόλτα στην πόλη με χαρακτήρα εκδρομής. Μέρη ελκυστικά για κάθε εποχή τους χρόνου. Ας γίνουμε για λίγες ώρες τουρίστες στην πόλη μας.
Μια άγνωστη μυστική «πόλη» κάτω από την Αθήνα
Λυκαβηττός: Η πρωτεύουσα στα ψηλότερα της
Ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης, είχε χαρακτηρίσει τον Λυκαβηττό «φυσικό αριστούργημα γλυπτικής και αρχιτεκτονικής». Ο λόφος στα 277 μέτρα πήρε το όνομα του από την εξής μυθολογική ιστορία. Ήταν ένας βράχος που κουβαλούσε στα χέρια της η θεά Αθηνά και της έπεσε στην Αθήνα όταν άκουσε τα κακά νέα που της μετέφερε ένα κοράκι. Ο βράχος είναι ο Λυκαβηττός, η πιο διάσημη σήμερα και πιο πανοραμική θέα σε όλο το λεκανοπέδιο. Σήμα κατατεθέν του λόφου το λαξευμένο στους βράχους εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
Εδώ ισχύει ο εξής κανόνας: όσο πιο ψηλά ανεβαίνετε τόσο πιο «γενναιόδωρη η θέα. Αν έχει καλό καιρό και καθαρή ατμόσφαιρα η εικόνα θα φτάσει μέχρι τον Σαρωνικό. Οι επιλογές για την ανάβαση είναι είτε το τελεφερίκ είτε το περπάτημα μέσα από τα κατάφυτα μονοπάτια, την αρχή των οποίων βρίσκετε στον δρόμο του Περιφερειακού Λυκαβηττού.
Στη νότια πλευρά του λόφου εγκαταστάθηκαν το 1926 τα πυροβολεία. Από τότε, σταθερά, στις εθνικές εορτές και κάθε Πρωτοχρονιά ρίχνουν 21 χαιρετιστήριες βολές. Το 1931 στο δρόμο προς το έτερο εκκλησάκι, αυτό των Αγίων Ισιδώρων δημιουργήθηκε το αναψυκτήριο, η «Πράσινη Τέντα». Σήμερα η ιστορική «Πράσινη Τέντα» είναι ένα από τα πιο όμορφα café-lunch bar που υπάρχουν στην Αθήνα σε ένα περιβάλλον που η θέα θα μονοπωλεί το βλέμμα.
Λυκαβηττός: Ιδανικός για βόλτα αλλά και για προπόνηση
Όσο για το τελεφερίκ βρίσκεται στην συμβολή των οδών Πλουτάρχου και Αριστίππου. Πρωτολειτούργησε το 1965 και διανύει μία διαδρομή 210 μέτρων. Ο λόφος είναι σχετικά ήπιος για ανάβαση ακόμα και για προπόνηση βουνού ή για τρέξιμο, παρόλα αυτά σημειώστε πως αν όλα τα παραπάνω δοκιμάσετε να τα κάνετε ανεβαίνοντας τα επίπεδα του λόφου, οι ανηφόρες είναι ανά φάσεις δύσκολες οπότε πρέπει να το πάρετε με το μαλακό. Οι διαδρομές μπορούν να γίνονται είτε μέσα από το κεντρικό μονοπάτι της ασφάλτου, από το οποίο περνούν όμως οχήματα, είτε μέσα από τα πράσινα, χωμάτινα μονοπάτια γεμάτα παγκάκια ή μικρές ξύλινες γεφυρούλες και σκαλοπάτια. Αν ακολουθήσετε τα μονοπάτια είναι τόσο δαιδαλώδη που εύκολα θα βρίσκετε σε εντελώς δασώσεις γωνιές που θα σας δώσουν την εντύπωση ότι βρίσκεστε πολύ μακριά από την πόλη.
Πάντως, παρότι υφίστανται πολλά παγκάκια και σημεία ξεκούρασης, ο λόφος δεν είναι ακριβώς απόλυτα χωροθετημένος και με υποδομές σε όλα τα σημεία του και πολλά σημεία του θυμίζουν ένα βουνό. Το πιο κλασικό σημείο για να καθίσετε απλώς για χάζι στην θέα της πόλης είναι η πλατεία του θεάτρου, εκεί που βρίσκεται και η είσοδος του θερινού θεάτρου/συναυλιακού χώρου, στο τέρμα του λόφου. Εδώ μπορείτε να παρκάρετε και το όχημα σας. Αλήθεια, γνωρίζετε πως υπήρχε και ο «μικρός Λυκαβηττός» στην Αθήνα; Πού ήταν και τι απέγινε;
Πάρκα στην Αθήνα - Λόφος Φιλοπάππου: Δεν είναι ένας, αλλά τρεις!
Επίσης λόφος «στολίδι», περιτυλιγμένος από την αύρα της Ακρόπολης αφού βρίσκεται μόλις 147 μέτρα νοτιοδυτικά της. Λόφος με πρωταγωνιστές την Ιστορία και την αισθητική, συνδυάζεται ιδανικά με βόλτα στην Πλάκα ή στο Θησείο. Η είσοδος στο λόφο του Φιλοπάππου μπορεί να γίνει μέσα από πολλές διαφορετικές διαδρομές, αλλά η πιο γνωστή και κλασική είναι από τα σκαλάκια που ξεκινούν στην οδό Ακάμαντος του Θησείου.
Στην πραγματικότητα, ο λόφος δεν είναι ένας, αλλά τρεις: ο λόφος της Πνύκας, ο λόφος των Νυμφών, και ο λόφος των Μουσών - στου οποίου την κορυφή βρίσκεται και το μνημείο του Φιλοπάππου, το οποίο έδωσε στο λόφο και το «ανεπίσημο» όνομα του. Στην κορυφή του λόφου των Νυμφών δεσπόζει το σχεδιασμένο το 1842 από τον Θεόφιλο Χάνσεν «Αστεροσκοπείο». Ο Θεόφιλος Χάνσεν είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε και την Τριλογία στην οδό Πανεπιστημίου.
Λόφος Φιλοπάππου: Ένας από τους ομορφότερους πεζόδρομους της Αθήνας
Η υψηλή αρχιτεκτονική αισθητική είναι εξίσου εμφανής στη λιθόστρωτη διαδρομή που οδηγεί προς το εσωτερικό του χώρου και φέρει τη σφραγίδα του κορυφαίου σύγχρονου Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Είναι από τους ομορφότερους πεζόδρομους της Αθήνας και συνδυάζει την ελληνική παράδοση με τη λιτότητα της γιαπωνέζικης αρχιτεκτονικής σχολής.
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη, εκκλησάκι του 12ου αι είναι ένα σημαντικό μνημείο στο λόφο. Χτίστηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους πλάι στο Δίπυλον Υπέρ των Πυλών, στην ίδια θέση όπου στην αρχαιότητα βρισκόταν το παρόδιο ιερό αφιερωμένο στους ήρωες Αίαντα και Ηρακλή.
Εξίσου σημαντικό μνημείο είναι και οι φυλακές Σωκράτους στα νοτιοανατολικά του Αγίου Δημητρίου. Το εντυπωσιακό κτίσμα έχει σπηλαιώδη μορφή και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αρχαία Αγορά της Αθήνας.
Η λαϊκή αντίληψη έχει ταυτίσει αυτές τις φυλακές με το «Δεσμωτήριον του Σωκράτους», αλλά η άποψη αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά. Το βέβαιο είναι πως στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως κρύπτη για τις αρχαιότητες της Ακρόπολης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Στον λόφο της Πνύκας, πάλι, η πληροφορία που θα αλλάξει τον τρόπο που αισθάνεστε όταν σταθείτε εδώ είναι πως πρόκειται για το σημείο αυτό που η Αθήνα της εποχής του Περικλή συνεδρίαζε στην Εκκλησία του Δήμου.
Όποιο μονοπάτι και αν επιλέξετε μέσα σε αυτή την έκταση με την έντονη αρχαιολογική ταυτότητα θα σας οδηγεί σε πυκνές φυλλωσιές και σημεία ιδανικά για να απλώσετε την κουβερτούλα σας και να απολαύσετε το μαγικό τοπίο.
Πάρκα στην Αθήνα - Πάρκο Ελευθερίας: Εκεί όπου χτυπά η καρδιά της πόλης
Βρίσκεται δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής και σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1960 από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Βοκοτόπουλο. Σηματοδοτείται από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου που βρίσκεται στην αρχή του επικλινούς πάρκου με τα πλατώματα γύρω του (αυτό είναι έργο του Γιάννη Παππά). Στο πίσω μέρος του πάρκου βρίσκονται πέτρινα κτίρια που κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων είχαν στρατιωτική χρήση ενώ την περίοδο της δικτατορίας χρησιμοποιήθηκαν ως κρατητήρια.
Σήμερα στεγάζουν το Μουσείο Ελευθέριου Βενιζέλου και το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.
Στο ενδιάμεσο «τρέχει» ένα πάρκο με γρασίδι, «γενναιόδωρο» σε έκταση , ιδανικό για πικ νικ και για το παιχνίδι των μικρών παιδιών. Τα Σαββατοκύριακα μάλιστα, ειδικά αν έχει καλό καιρό είναι μεγάλο το πλήθος των Αθηναίων, όλων των ηλικιών, που συρρέουν εδώ για βόλτα.
Οι εικόνες των μικρών παιδιών που κάνουν παρκούρ και τον μεγαλύτερων που κάνουν ζογκλερικά είναι μια εικόνα «ευτυχίας» της πόλης. Το δε ανηφορικό-κατηφορικό έδαφος του πάρκου δίνουν μια αίσθηση α λα Σαν Φρανσίσκο (η διάσημη αμερικάνικη πόλη με τους 7 λόφους) την εποχή των λουλουδιών.
Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος: Το πιο «νεοϋρκέζικο» πάρκο της πόλης
Πάρκο - καλά κρυμμένο μυστικό, γεμάτο χάρες και ομορφιές και μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική ιστορία. Βρίσκεται πίσω από τα ΚΤΕΛ του Κηφισού, μεταξύ της Λεωφόρου Αθηνών και της Λένορμαν. Αλλιώς; Απέχει μόνο 10 λεπτά από την Ομόνοια. Αν και όχι τόσο πολυδιαφημισμένο είναι ένα από τα πιο όμορφα πάρκα της Αθήνας, αυτό μάλιστα που έχει την κλασική, απλωτή μορφή των πάρκων του εξωτερικού. Ο χώρος είναι προσεγμένος και περιφραγμένος αλλά οι πύλες του είναι πάντα ανοιχτές στο κοινό.
Η μεγάλη προσοχή και φροντίδα που επιδεικνύουν οι κάτοικοι για το αγαπημένο τους πάρκο το έχουν κάνει σήμερα, ένα από πιο φροντισμένα, πολύβουα και πράσινα, δημόσια σημεία της Αθήνας. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα, η εικόνα που δίνει το πάρκο θα σας εκπλήξει. Στο ανοιχτό χώρο με τη μεγάλη άπλα, τα δέντρα και τα αρχαία θα πετύχετε από (πολλά) παιδικά πάρτι. Εκεί, παρέες που κάνουν από θεατρικές πρόβες μέχρι αυτοσχέδιες μικρές συναυλίες αλλά και ομάδες και συλλογικότητες που δίνουν ραντεβού στο πάρκο για να συζητήσουν γύρω από «πράσινα» θέματα, όπως η καλλιέργεια των βιολογικών σπόρων στην Ελλάδα.
Ακαδημίας Πλάτωνος: Ιδανική επίσκεψη το μεσημέρι
Σημειώστε πως στην κεντρική είσοδο του πάρκου, λειτουργούν δύο συνεργατικά καφενεία τα οποία σερβίρουν πολύ ενδιαφέροντα μεζεδάκια και πιάτα από εκλεκτά υλικά. Τα μεσημέρια είναι ιδανική στιγμή για να τα επισκεφτείτε. Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο σημείο είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος, διαμορφωμένος σήμερα ως πάρκο. Η δε γειτονιά που βρίσκεται, είναι επίσης μια από τις παλιότερες της Αθήνας. Είναι η περιοχή που κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Ακαδήμια, από τον τοπικό μυθικό ήρωα Ακάδημο και έμεινε στην ιστορία από τη φημισμένη Φιλοσοφική Σχολή που ίδρυσε εδώ ο Πλάτωνας το 387 π.Χ. ή αλλιώς το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου, την Ακαδημία Πλάτωνος. Να γνωρίζετε πως κάθε Ιούνιο, προς τα τέλη του μήνα, κάτοικοι και ομάδες της περιοχής πραγματοποιούν το έθιμο του Άι Γιάννη του Κλήδονα. Συγκεντρώνονται μέσα στο πάρκο και πηδάνε φωτιές ενώ μουσικοί παίζουν παράλληλα λύρες και νταούλια. Πρόκειται για το παραδοσιακό έθιμο που κάποτε λάμβανε χώρα σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας.
Καλές βόλτες! Σαν τουρίστες στην πόλη σας...
Ταξίδια στην Ελλάδα
Φωτογραφίες: Κτήρια της Αθήνας που, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πια
Δύο περιοχές της Αττικής με περίεργα ονόματα που λίγοι ξέρουν ποιες είναι