Αθήνα. Η πόλη αλλάξει καθημερινά όψη προς το καλύτερο, κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς περπατώντας στους δρόμους της πρωτεύουσας. Οι αλλαγές είναι εμφανείς σε πολλά επίπεδα. Καταρχάς η Ομόνοια, που αποτελεί την καρδιά του αστικού ιστού, αναβαθμίστηκε σε όλα τα επίπεδα. Δεύτερον, η πόλη είναι πιο καθαρή από ποτέ. Παράλληλα όμως έγινε και περισσότερο φωτεινή χάρις στην ενεργειακή αναβάθμιση μέσω της αντικατάστασης λαμπτήρων ενώ εκτός από σύγχρονη, γίνεται και βιώσιμη καθώς θωρακίζεται έναντι των κλιματικών αλλαγών.
Εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας: Ζωντανό, πολύχρωμο, γραφικό και πολύ σύγχρονο
Αθήνα: Η Ομόνοια απέκτησε και πάλι συντριβάνι
Η πλειοψηφία θεωρεί πως το κέντρο της Αθήνας είναι η πλατεία Συντάγματος. Κι όμως, κάνουν λάθος. Παραδοσιακά ως κέντρο της πρωτεύουσας θεωρείται η πλατεία Ομονοίας. Από εκεί άλλωστε ξεκινά και η μέτρηση των χιλιομετρικών αποστάσεων όταν θέλεις για παράδειγμα να δεις πόσο απέχει από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα ή από τον Πειραιά. Σε αυτή την εμβληματική πλατεία έδωσε έμφαση ο δήμος Αθηναίων την τελευταία τετραετία αναπλάθοντάς την πλήρως.
Στο πλαίσιο αυτό δημιούργησε ένα ολοκαίνουργιο μεγάλο συντριβάνι, που συνεισφέρει μεταξύ άλλων ακόμη και στη μείωση της θερμοκρασίας της πόλης. Κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σιντριβάνια ως προς τον όγκο νερού του, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχει διάμετρο 30 μέτρων, με τον κεντρικό πίδακα να εκτινάσσει το νερό σε ύψος ως και 20 μέτρα, ενώ συνολικά διαθέτει 188 δέσμες νερού και 177 υποβρύχιους προβολείς που δημιουργούν μια πανδαισία φωτός και χρωμάτων. Πλέον η πλατεία δεν είναι ένας γκρίζος κυκλοφοριακός κόμβος αλλά ένα πανέμορφο σημείο συνάντησης όπως συνέβαινε τις παλαιότερες δεκαετίες.
Ένας στόλος απορριμματοφόρων καθαρίζει καθημερινά την πόλη
Η Αθήνα καθαρίζεται αδιαλείπτως χάρις στην μεγάλη… δύναμη πυρός που διαθέτει πλέον ο Δήμος. Ειδικότερα σε καθημερινή βάση επιχειρούν 157 απορριμματοφόρα σύμμεικτων απορριμμάτων και ανακύκλωσης, ενώ ανανεώθηκαν τα εργαλεία δουλειάς με την προμήθεια 35 πλυστικών οχημάτων, 30 απορριμματοφόρων 13 υδροφόρων, 20 νέων απορριμματοφόρων συλλογής βιοαποβλήτων από τους καφέ κάδους, 11 καδοπλυντηρίων, 19 σαρώθρων και 37 ηλεκτρικών σκουπών. Πάνω από 2.700 εργαζόμενοι του Δήμου επιχειρούν καθημερινά στις 7 Δημοτικές Κοινότητες.
Σε ολόκληρη την πόλη τοποθετήθηκαν επίσης 10.000 νέοι κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων (πράσινοι) και 3.148 νέοι κάδοι ανακύκλωσης (μπλε). Την ίδια ώρα κατασκευάζεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα καθαριότητας στην Ελλάδα, ο Νέος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με δυνατότητα διαχείρισης περισσότερων από 400 τόνων απορριμμάτων ανά εικοσιτετράωρο.
Η πρωτεύουσα απέκτησε άπλετο φως τις νυχτερινές ώρες
Οι ηλεκτρολογικές υποδομές της πόλης βελτιώνονται, συντηρούνται και επεκτείνονται βάσει ενός προγράμματος που έχουν καταρτίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Μέσα στην τελευταία τετραετία τοποθετήθηκαν 15.627 μέτρα εναέριου δικτύου οδοφωτισμού και υπήρξε ανταπόκριση σε 80.930 αιτήματα βλαβών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη,, αυτή τη στιγμή υλοποιείται το μεγαλύτερο έργο ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού στην Ελλάδα, αντικαθιστώντας το σύνολο των 43.678 φωτιστικών με νέα, τεχνολογίας LED. Με αυτό το έργο, φωτίζεται πολύ περισσότερο το κέντρο και οι γειτονιές της Αθήνας ενισχύοντας το αίσθημα δημόσιας ασφάλειας· ήδη έχουν αντικατασταθεί πάνω από 25.000 λάμπες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η κατανάλωση ενέργειας έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 6%, εξοικονομώντας δημοτικούς πόρους και προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Επίσης έχει αυτοματοποιηθεί το σύστημα του οδοφωτισμού, ώστε να ενημερώνεται αυτόματα το κέντρο έλεγχο σε περίπτωση βλάβης, εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του δικτύου
Αθήνα: Προσαρμογή στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής
Αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα αστικά κέντρα στις μέρες μας, είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και η ανάγκη προσαρμογής σε αυτήν. Στην Αθήνα, εφαρμόζεται μία κλιματική πολιτική που έχει στο επίκεντρο τον πολίτη, την ασφάλεια και την προστασία του, με τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών διαβίωσης. Η πόλη σταδιακά αποκτά όλο και περισσότερο πράσινο και γίνεται πιο φιλική, δεκτική, βιώσιμη και ανθρώπινη. Η στρατηγικοί στόχοι με ορίζοντα το 2023 περιλαμβάνουν τη μείωση των εκπομπών ρύπων των αερίων του θερμοκηπίου κατά 61% συγκριτικά με το 2018, το 30% της επιφάνειας να καλύπτεται από χώρους πρασίνου (δεντροστοιχίες, αστικά δάση, πάρκα, λόφους, ιδιωτικό πράσινο, πράσινους τοίχους και δώματα) ή/και διαπερατές επιφάνειες (χωμάτινες επιφάνειες, υδατοπερατά υλικά, επιφάνειες με συστήματα βιώσιμης διαχείρισης νερού) και το 70% του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε 15 λεπτά με τα πόδια, σε τουλάχιστον έναν χώρο πρασίνου.
Ήδη έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά 8 σχολεία (3 σχολικά συγκροτήματα) και επίκειται άμεσα η αναβάθμιση 8 επιπλέον σχολείων (6 σχολικά συγκροτήματα) και τριών δημοτικών κτιρίων. Επιδοτήθηκαν επίσης 123 επιχειρηματικά σχέδια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για αναβάθμιση της λειτουργίας τους, βάσει αρχών της ενεργειακής απόδοσης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το C40 και την Arup, Χάρτης Ηλιακής Ενεργειακής Απόδοσης (Athens Solar Map) για τα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων. «Με έναν τετραπλασιασμένο προϋπολογισμό επενδύουμε πάνω από 35 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση υφιστάμενων και δημιουργία νέων χώρων πρασίνου» όπως σημειώνει ο δήμαρχος της πόλης κ. Κώστας Μπακογιάννης.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Τι σημαίνουν οι επιγραφές στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
Ιστορικά κτίρια που δυστυχώς δε θα βρεις στην Αθήνα του σήμερα
Ποια πασίγνωστη περιοχή της Αθήνας την έλεγαν «Μαύρες Πέτρες»