Έχεις ακούσει ποτέ για το Χιλιόμετρο Μηδέν; Τι ακριβώς είναι; Το Χιλιόμετρο Μηδέν είναι το σημείο αναφοράς από το οποίο ξεκινά η χιλιομετρική μέτρηση του οδικού δικτύου μιας χώρας ή μιας πόλης. Σε πολλές χώρες, το Χιλιόμετρο Μηδέν τοποθετείται στην πρωτεύουσα ή σε ένα κεντρικό σημείο μεγάλης ιστορικής και συγκοινωνιακής σημασίας. Πρόκειται για ένα συμβολικό αλλά και πρακτικό σημείο, που βοηθά στον προσδιορισμό της απόστασης των διαφόρων πόλεων από την πρωτεύουσα.
Η ύπαρξη του Χιλιομέτρου Μηδέν δεν είναι μόνο ένα γεωγραφικό δεδομένο, αλλά και ένα κομμάτι της ιστορίας των συγκοινωνιών και της ανάπτυξης του οδικού δικτύου μιας χώρας. Στην Ευρώπη, πολλές μεγάλες πόλεις έχουν το δικό τους σημείο αναφοράς, όπως το περίφημο «Point Zéro» στο Παρίσι, που βρίσκεται μπροστά από την Παναγία των Παρισίων.
→ Οδός Πανεπιστημίου: Το λάθος που γίνεται εδώ και 80 χρόνια
Πού βρίσκεται το Χιλιόμετρο Μηδέν στην Αθήνα;
Στην Αθήνα, οι περισσότεροι, για να μην πούμε όλοι, πιστεύουν πως το Χιλιόμετρο Μηδέν βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το παλαιό κτήριο των ανακτόρων, όπου σήμερα στεγάζεται η Βουλή των Ελλήνων. Μετριούνται, όμως, από αυτό το σημείο οι αποστάσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο της Ελλάδας; Είναι αυτό το Χιλιόμετρο Μηδέν; Η απάντηση είναι «όχι, δεν είναι»!
Το χιλιόμετρο μηδέν της πρωτεύουσας Αθήνας βρίσκεται λίγο πιο μακριά από την πλατεία Συντάγματος και πιο συγκεκριμένα στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον λόφο των Νυμφών ή αλλιώς στον λόφο Αστεροσκοπείου. Και δεν είναι απλώς ένα σημείο στον χάρτη, αλλά μια αφετηρία που συνδέει την πρωτεύουσα με κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Η ιστορία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) είναι ο πρώτος ερευνητικός φορέας στην Ελλάδα και ένα από τα παλαιότερα αστεροσκοπεία στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1842 στην κορυφή του Λόφου των Νυμφών, απέναντι από την Ακρόπολη, με σκοπό τη μελέτη των ουρανίων σωμάτων, τη χαρτογράφηση του χρόνου και τη μετεωρολογική παρατήρηση.
Η ιδέα για την ίδρυσή του ανήκει στον Γεώργιο Σίνα, έναν Έλληνα τραπεζίτη της Βιέννης, ο οποίος χρηματοδότησε την κατασκευή του κτιρίου. Ο σχεδιασμός ανατέθηκε στον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν, ο οποίος δημιούργησε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο με σταυροειδή κάτοψη. Το πρώτο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου ήταν ένας φακοειδής διοπτρικός σωλήνας, που χρησιμοποιήθηκε για την παρατήρηση των πλανητών και της Σελήνης.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, το Αστεροσκοπείο επεκτείνεται και αποκτά το Τηλεσκόπιο Δωρίδη (1902), το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, ο σταθμός μετεωρολογικών παρατηρήσεων αρχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταγραφή του κλίματος στην Ελλάδα. Τον 20ό αιώνα, το ΕΑΑ εξελίχθηκε σε ένα πολυδιάστατο ερευνητικό κέντρο, καλύπτοντας όχι μόνο την αστρονομία αλλά και τη γεωφυσική, τη σεισμολογία και τη μετεωρολογία. Σήμερα διαθέτει σύγχρονα τηλεσκόπια, όπως το Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος στον Χελμό, και προηγμένα ερευνητικά προγράμματα που συμβάλλουν στην κατανόηση του Διαστήματος και της Γης.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παραμένει ένας φάρος επιστημονικής γνώσης και καινοτομίας, φέρνοντας την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της αστρονομικής και περιβαλλοντικής έρευνας.
Ταξίδια στην Ελλάδα
→ Συνοικίες της Αττικής που δεν ξέρεις πως υπάρχουν και πού βρίσκονται
→ Τα δύο πιο παλιά καφενεία της Αθήνας: Η Μουριά και Η Ωραία Ελλάς
→ Αίολος: Το ξενοδοχείο που άλλαξε την Αθήνα – Η ιστορία του και πώς είναι σήμερα
Ακολουθήστε το exploringgreece.tv σε Facebook και Instagram
Κάντε κλικ στο Google News του Εxploringgreece.tv και πατήστε το κουμπί «Ακολουθήστε» για να ταξιδεύετε στην Ελλάδα