Πόσα γνωρίζουμε άραγε για την Αθήνα και πόσα ακόμη εξερευνούμε κάθε φορά που περπατάμε στους δρόμους της και διαβάζουμε γι' αυτήν; Πάντα ένα νέο αλλά παλιό κομμάτι της ιστορίας ξεδιπλώνεται μπροστά μας και μας εκπλήσσει ή μας εντυπωσιάζει. Ένα από αυτά τα για οποία θα σου μιλήσουμε σήμερα είναι το αρχαίο «Λύκειο» της Αθήνας το οποίο αποτελεί από τα πιο πρόσφατα αρχαιολογικά μνημεία που έχουν ανακαλυφθεί και μελετηθεί στην Αθήνα και έχει τη δική του ξεχωριστή σπουδαιότητα. Μια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων και συγκεκριμένα της Αρχαίας Ελλάδας. Αποτελεί στην πραγματικότητα την ξακουστή και περίφημη σχολή του Αριστοτέλη.
Τα μέρη της Αττικής που δεν μπορεί να δει κανείς στο Google Maps
Το αρχαίο «Λύκειο» της Αθήνας και η ιστορία του
Είναι σχεδόν μια δεκαετία που έχει ανοίξει τις πύλες του ο πιο καινούριος αρχαιολογικός χώρος της Αθήνας. Και μαζί με αυτές, άνοιξε μαζί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας όπως εξελίχθηκε στην Αθήνα. Ο χώρος που ονομάζεται Λύειο αποτελεί στην πραγματικότητα την φημισμένη σχολή του Αριστοτέλη, το ίδιο το Λύκειο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Ρηγίλλης, σε πολύ κοντινή απόσταση από το Ωδείο Αθηνών. Το Λύκειο ή και Λύκαιο όπως θα ακούσεις να το αποκαλούν ήταν ουσιαστικά ένας ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα Λύκειο. Αποτελούσε όπως είπαμε την πιο γνωστή για την Περιπατητική σχολή φιλοσοφίας που ιδρύθηκε από τον Αριστοτέλη το 334 π.Χ.
Όπως αποδεικνύεται από πολλές αρχαίες μαρτυρίες το Λύκειο στην αρχαιότητα αποτελούσε ένα πανέμορφο και αρκετά ειδυλλιακό καταπράσινο προάστιο στα ανατολικά της Αθήνας, έξω από την Πύλη του Διοχάρους.
Τι θα δεις σήμερα στο Αρχαίο Λύκειο
Τι θα δεις όταν κάνεις μια βόλτα στην περιοχή που βρίσκεται το Αρχαίο Λύκειο της Αθήνας του Αριστοτέλη; Σε αυτό τον αρχαιολογικό χώρο απλώνεται όλη η πρακτική εφαρμογή της θεωρίας του Αριστοτέλη. Όλα όσα απέμειναν από τον χώρο που γινόταν η πρακτική εξάσκηση των μαθητών του. Ιδιαίτερα επιβλητικό ήταν η παλαίστρα. Ένα πολύ μεγάλο κτήριο του δεύτερου μισού του 4ου αιώνα π.Χ. που διατηρήθηκε, με επισκευές και προσθήκες, για περίπου επτά αιώνες, δηλαδή έως και τις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Τότε εγκαταλείφθηκε οριστικά. Το κτήριο αποτελείται από μία εσωτερική αυλή μισού περίπου στρέμματος. Αυτή η αυλή περιβάλλεται στις τρεις πλευρές της από μεγάλες στοές, πίσω από τις οποίες αναπτύσσονται με αξιοπρόσεκτη συμμετρία ευρύχωρα, ορθογώνια δωμάτια.
Σήμερα αν βρεθείς σε αυτόν τον περίπου 11 στρεμμάτων αρχαιολογικό χώρο περιηγείσαι στην πραγματικότητα σε ένα γαλήνιο τοπίο. Ένα μέρος γεμάτο με ενδημικά φυτά όπως λεβάντες, ρίγανη, θυμάρι, και ελιές. Και καθώς περπατάς στο όμορφο περιβάλλον, μπορείς να ενημερωθείς μέσα από τις πινακίδες για την ιστορία του χώρου. Εκεί βρίσκονται διάφορα τμήματα της παλαίστρας του γυμνασίου από τη φάση των ρωμαϊκών χρόνων, των λουτρών, του ελαιοθεσίου (εκεί οι αθλητές αλείφονταν με λάδι) του Εφηβείου-Διδασκαλείου, του Κονιστηρίου, και της λεγόμενης Βιβλιοθήκης-Αναγνωστηρίου.
Πού βρίσκεται το αρχαίο Λύκειο της Αθήνας
Για να δεις πού βρίσκεται το αρχαίο Λύκειο, μπορείς να πατήσεις ΕΔΩ. Είναι ακριβώς στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας (μεταξύ των οδών Βασιλίσσης Σοφίας, Βασιλέως Κωνσταντίνου και Ρηγίλλης), ανάμεσα σε τρία από τα εμβληματικότερα κτήριά της. Και δεν είναι άλλα από τα εξής: το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Σαρόγλειο Μέγαρο (Λέσχη Αξιωματικών) και το Ωδείο Αθηνών.
Διαβάστε επίσης:
Πέντε μέρη της Αττικής ιδανικά για χαλαρή βόλτα στη φύση
Βίλα Λεβίδη: Πώς είναι σήμερα το διάσημο αρχοντικό των ελληνικών ταινιών
Ο μεγάλος δρόμος της Αθήνας που κάποτε ήταν γεμάτος φοινικόδεντρα