Έχοντας μια ιστορία αιώνων, η Αθήνα έχει περάσει από διάφορα στάδια και έχει πολλές φορές μορφή. Βλέποντας, μάλιστα, κάποιες γωνιές της σε φωτογραφίες συχνά μάς είναι αδύνατον να τις αναγνωρίσουμε. Η Παλιά Αθήνα, έχει λοιπόν και πολλές ιστορίες να διηγηθεί, άγνωστες στους περισσότερους. Όπως συμβαίνει και με τα γυμνά αγάλματα στο Μέγαρο Σλήμαν, ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά της Αθήνας.
Το ευτράπελο με τα αγάλματα που ενόχλησαν στην Παλιά Αθήνα
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μια δεκαετία μετά την εγκατάσταση του στην Αθήνα και αφού πλέον είχε γίνει πλούσιος, ο Ερρίκος Σλήμαν ανέθεσε την δημιουργία της κατοικίας του στον στενό του πλέον φίλο και αρχιτέκτονα Ερνστέστο Τσίλλερ. Ο λόγος για την οικία Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου της οποίας τα σχέδια πραγματοποιήθηκαν το 1878. Η κατασκευή του ολοκλήρώθηκε το 1880 και σήμερα στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο. Για πολλά χρόνια, λοιπόν, το «Ιλίου Μέλαθρον» αποτελούσε το κέντρο της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής της Αθήνας. Είναι ενδεικτικό ότι σε ένα τμήμα του μεγάρου στεγαζόταν και το πολιτικό γραφείου του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Αυτό που γενικά είναι άγνωστο είναι ένα μικρό «σκάνδαλο» που είχε δημιουργηθεί λόγω των 24 αγαλμάτων που είχαν τοποθετηθεί πάνω στο στηθαίο και τα οποία ήταν... γυμνά. Η γυμνότητά τους, σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, προκάλεσε τη σεμνοτυφία κάποιων, με αποτέλεσμα να γίνει διάβημα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση. Ο Σλήμαν αποφάσισε να τα ντύσουν. Το αποτέλεσμα όμως ήταν διαφορετικό απ' ό,τι ίσως κάποιοι περίμεναν καθώς το θέαμα την επόμενη ημέρα προκάλεσε γέλια.
Τα μεγάλα πήλινα αγάλματα ήταν κατασκευασμένα στη Βιέννη και παρίσταναν μορφές από το Πάνθεον, της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και Μυθολογίας. Όσο αφορά τα αντίγραφα μιλάμε για τον Μελέαγρο του Σκόπα, την Αμαζόνα του Βατικανού, τον Απόλλωνα, την Αθηνά, τον Διαδούμενο τύπου Farense, τον Σηλεινό τον Αντίνοο του μουσείου του Καπιτωλίου και ο Κυνίσκος του τύπου του Castelgandolfo.
Τα τεράστια πήλινα γυμνά αγάλματα του στηθαίου σήμερα έχουν απομακρυνθεί για να προστατευτούν, ενώ ο Διαδούμενος μεταφέρθηκε και κοσμεί το εξωτερικό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Με πληροφορίες από το Βήμα (έντυπη έκδοση)
Το θρυλικό ξενοδοχείο-κόσμημα στο Φάληρο και το άδοξο τέλος του