Πολλές περιοχές, γειτονιές αλλά και πλατείες της Αθήνας άλλαξαν όνομα με τα χρόνια ή απέκτησαν ακόμη και παρατσούκλια που καθιερώθηκαν. Άλλες γειτονιές και συνοικίες άλλαξαν όνομα μόλις άλλαξαν μορφή, όπως για παράδειγμα το Κολωνάκι που λεγόταν Κατσικάδικα ενώ κάποιες άλλες παρέμειναν αναλλοίωτες μέσα στο χρόνο όσον αφορά την ονομασία τους. Πολύ συχνά ενώ γνωρίζουμε πώς λένε για παράδειγμα μια γειτονιά ή μια πλατεία, δεν γνωρίζουμε την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το όνομα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πλατεία στου Ψυρρή η οποία λέγεται πλατεία Ηρώων και δεν γνωρίζουν πολλοί για ποιο λόγο δόθηκε αυτό το όνομα. Και φυσικά μόνο τυχαίο δεν είναι.
Οδός Ακαδημίας 58: Τι κρύβεται πίσω από την βαριά πόρτα του ιστορικού κτιρίου;
Γιατί η πλατεία στου Ψυρρή ονομάστηκε πλατεία Ηρώων
Αρχικά, να πούμε την προέλευση του ονόματος Ψυρρή η οποία προέρχεται από την οικογένεια Ψυρρή. Πρόκειται για μια οικογένεια η οποία είχε μετακομίσει στην περιοχή επί Τουρκοκρατίας από τα Ψαρρά. Αγόρασαν πολλά οικόπεδα στην περιοχή και έτσι κατέληξε να ονομάζεται έτσι η περιοχή. Γιατί όμως να ονομαστεί η πλατεία Ηρώων. Η ιστορία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και υπάρχουν βέβαια διάφορες εκδοχές όπως στις περισσότερες περιπτώσεις με ονομασίες. Ο κοινός παρονομαστής είναι οι κουτσαβάκηδες. Πρόκειται κάποιους περιθωριακούς οι οποίοι πήραν το όνομά τους από τον έναν δεκανέα ιππικού που καβγάδιζε συνέχεια. τον Δημήτριο Κουτσαβάκη, ο οποίος έζησε την εποχή του Όθωνα.
Ωστόσο υπάρχει και η άλλη εκδοχή που συνδέεται με την ελληνική Επανάσταση. Μια ετυμολογική εκδοχή, λοιπόν, της λέξης κουτσαβάκης είναι από το επίθετο «κουτσός», δηλαδή αυτός που κουτσαίνει. Πώς συνδέεται με το 1821; Είναι οι λεγόμενοι κουτσαβάκηδες, δηλαδή στην πραγματικότητα με την οι παροπλισμένοι και ξεχασμένοι αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Ήταν οι άνθρωποι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα είχαν τραυμαστισθεί και ουσιαστικά περιφέρονταν σέρνοντας το σώμα τους και σαν ξεχασμένοι ήρωες στη συνοικία του Ψυρρή. Από εκεί προέρχεται και η αρχική ονομασία της πλατείας ως «Πλατεία Ηρώων». Λέγεται επίσης ότι ονομάστηκε πλατεία Ηρώων από τους δύο δρόμους που καταλήγουν εκεί και έχουν ονόματα αγωνιστών του '21, η οδός Μιαούλη και η οδός Καραϊσκάκη.
Ψυρρή: Η παλιότερη ιστορική γειτονιά της Αθήνας
Η συνοικία του Ψυρρή αποτελεί την μικρή αλλά από τις πιο φημισμένες της Αθήνας. Και ποιος δεν έχει πάει μια βόλτα ή δεν έχει κάτσει για ποτό ή φαγητό εκεί. Βορειοδυτικά της πλατείας Μοναστηρακίου, βρίσκεται η συνοικία που αγάπησε ο Όθωνας και αποτέλεσε... το στέκι του. Δεν ήταν λίγοι οι γνωστοί που έμεναν εκεί. Κατά τα χρόνια της Τουρκικής κυριαρχίας ο λόρδος Βύρων έμενε στην οικία του υποπροξένου της Αγγλίας Θεόδωρου Μακρή ενώ μετά την απελευθέρωση, στην περιοχή εγκαταστάθηκαν διάφορες αρχοντικές οικογένειες. Επίσης, ένας από τους διασημότερους κατοίκους του Ψυρρή ήταν και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.
Αν βρεθείς στην πλατεία Ηρώων, θα ξέρεις ποια και την ιστορία της...
Ταξίδι στην Ελλάδα
Πάρκα στην Αθήνα: 3+1 οάσεις πρασίνου για αξέχαστες βόλτες
Γκάζι: Μια φορά και έναν καιρό ήταν το ελληνικό Soho
Ψυρρή: Η συνοικία στην Αθήνα με στυλ και ταυτότητα – Αυτή είναι η ιστορία της