Βίλα Καλλέργη: Το αρχοντικό του μυστηρίου στο Πικέρμι και η ιστορία του

Βίλα Καλλέργη

Δεν είναι λίγα τα μέρη της Αττικής που συγκεντρώνουν γύρω τους ιστορίες και θρύλους που τα έχουν κάνει να χαρακτηρίζονται ακόμη και στοιχειωμένα ή χαρακτηρίζονται από μεταφυσικές ιδιότητες. Ένα από αυτά βρισκόταν στο Πικέρμι και έχει τη δική του ιστορία. Η οποία είναι τόσο δυνατή που σε κάνει να νομίζεις ότι είναι ακόμη ζωντανή Δεν είναι καθόλου τυχαίο, αν την διαβάσεις ότι το έχουν χαρακτηρίσει και αρχοντικό του μυστηρίου. Ο λόγος για τη Βίλα Καλλέργη για την οποία τόσα πολλά έχουν ειπωθεί. Και σίγουρα τα όσα εκτυλίχθηκαν κάποτε εκεί ενισχύουν όλες αυτές τις εικασίες αλλά και τους χαρακτηρισμούς που μπορεί να ακούσεις σήμερα.

Τζίνα Μπαχάουερ: Το «στοιχειωμένο» σπίτι στην Αθήνα και οι θρύλοι που το συνοδεύουν

Βίλα Καλλέργη: Η ιστορία του και οι θρύλοι που το συνοδεύουν

Η Βίλα Καλλέργη θεωρείται ότι κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Σύμφωνα με άλλες αναφορές προφορικές και γραφές, αποτελεί μια ακόμη πιο παλιά κατασκευή των τελών του 19ου αιώνα. Ήταν δημιούργημα και ιδιόκτησία του Περικλή Καλλέργη, επιστάτη της οικογένειας Σκουζέ. Εκτός από τους θρύλους και όλα όσα ακούστηκαν αργότερα για το συγκεκριμένο οικοδόμημα, η Βίλα Καλλέργη είχε μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που δεν γινόταν να μην προσέξεις. Το σπίτι ακολουθούσε τον προσανατολισμό των εκκλησιών όσον αφορά τη διαρρύθμιση και πολύ χαρακτηριστικές ήταν οι καμάρες τους.

Expand player

Υπάρχουν λοιπόν δύο εκδοχές και σενάρια που βάζουν το σπίτι από την αρχή στην κατηγορία όσων είναι στοιχειωμένα ή μεταφυσικά. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή-θρύλο, ο Καλλέργης φαίνεται να δολοφόνησε τη γυναίκα του και ύστερα αυτοκτόνησε. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος που θέλει τον Καλλέργη ανύπανδρο. Αυτές οι εικασίες ενισχύθηκαν αργότερα από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια Κατοχής η βίλα χρησιμοποιήθηκε από τον Ιταλικό στρατό ως τοπικό φρουραρχείο, στα υπόγεια της οποίας γίνονταν βασανιστήρια.

Όταν το σπίτι εγκαταλείφθηκε, ερήμωσε και άρχισε να είναι ένα κτήριο με γκρεμισμένους τοίχους και παράθυρα, άρχισαν να λέγονται διάφορα για όσα ζούσε όποιον βρισκόταν εκεί για κάποιο λόγο. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για ουρλιαχτά, φωνές και παράξενους ήχους. Άλλοι λένε ότι όταν βρέθηκαν εκεί και ενώ η Βίλα Καλλέργη ήταν άδεια, άρχισαν να τρίζουν όλα, παράθυρα και πατώματα.

Το τέλος του σπιτιού και η καταδάφιση

Όλοι αυτοί οι θρύλοι και οι ιστορίες όμως σταμάτησαν το 1995. Κι αυτό γιατί εκείνη τη χρονιά η Βίλα Καλλέργη γκρεμίστηκε για να κτιστεί σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας. Πολλοί ήταν μάλιστα εκείνοι οι οποίοι θα ήθελαν να έχουν βρεθεί εκεί πριν ακόμη κατεδαφιστεί για να επιβεβαιώσουν ή να ακυρώσουν όλα όσα είχαν ακούσει. Και αυτό δεν είναι το μοναδικό κτήριο στην Αττική με μια τέτοια ιστορία να το συνοδεύει. Όπως για παράδειγμα η Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι είναι σήμερα το σπίτι από την ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό»

Η κόρη μου η σοσιαλίστρια: Πού και πώς είναι σήμερα το εργοστάσιο

Πώς είναι το σπίτι που γυρίστηκε η ταινία «Θανάση πάρε το όπλο σου»