- Γεια σας συνταξιδιώτες. Διαβάζετε το πρώτο Check in, τη νέα στήλη του ExploringGreece.tv. Σχόλια και παρασκηνιακές ματιές από την τουριστική -και όχι μόνο- Ελλάδα, που έχουν μια ξεχωριστή σημασία.
Η συγκινητική προσπάθεια των Ροδιτών
- Το ξεκίνημα το θέλαμε κάπως διαφορετικό αλλά η Ρόδος δοκιμάζεται με τη φωτιά να καίει ασταμάτητα για έβδομη μέρα. Το νησί ζει εφιαλτικές στιγμές, με χιλιάδες ξένους τουρίστες να προσπαθούν να το εγκαταλείψουν με κάθε τρόπο. Η TUI αποφάσισε να ακυρώσει όλα τα ταξίδια στη Ρόδο, από την Κυριακή μέχρι αύριο, ενώ στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου - και δη του βρετανικού, γίνονται αρκετές αρνητικές αναφορές για τα όσα βίωσαν οι τουρίστες. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με τη στήριξη που έδειξαν οι Ροδίτες σε τόσες χιλιάδες επισκέπτες. Ο απλός κόσμος λες και ήταν έτοιμος από πριν, βοήθησε τα μέγιστα για να καλυτερεύσουν οι ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες για τους επισκέπτες. Οι ντόπιοι άνοιξαν τα σπίτια τους, πρόσφεραν στέγη, ένα δροσερό μπουκάλι νερό, έριξαν τα σκάφη τους στη μάχη της διάσωσης. Ήταν εκεί. Φώναξαν ένα περήφανο «παρών» όταν έπρεπε. Ένα μεγάλο μπράβο στους κατοίκους της Ρόδου για τη μεγάλη προσπάθειά τους. Το αξίζουν και αυτό αποτυπώνεται και στα social media με τους τουρίστες να ευχαριστούν τους Έλληνες πολίτες για τη συγκινητική προσπάθειά τους. Όταν τελειώσει ο εφιάλτης και το νησί αρχίζει να μπαίνει ξανά στην καθημερινότητά του, μετρώντας βέβαια τα σημάδια που θα αφήσει η πύρινη λαίλαπα, όσοι μπορούν να βοηθούν τους νησιώτες, να το κάνουν. Με ποιον τρόπο; Με ολιγοήμερες διακοπές στη Ρόδο για να τονώσουν την τοπική οικονομία. Το έχει μεγάλη ανάγκη, πλέον.
Συνάντηση της Έλενας Ράπτη για το θρησκευτικό τουρισμό
- Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Η χώρα μας, με τις ιστορικές εκκλησίες και τα μοναστήρια που έχουν αμέτρητες ιστορίες να διηγηθούν, θα έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς για την προσέλκυση ξένων τουριστών. Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη με τον αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, συζητήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού. Ο αρχιμανδρίτης ενημέρωσε την υφυπουργό για το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ συζητήθηκε η επαναδραστηριοποίηση της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής. Μάλιστα, σχεδίασαν τις άμεσες κοινές δράσεις οι οποίες θα αναδείξουν τη χώρα μας και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του βιώσιμου ελληνικού τουρισμού. Όταν ακούμε θρησκευτικός τουρισμός, μας έρχεται απευθείας στο μυαλό το Άγιο Όρος ή τα Μετέωρα. Δεν όμως είναι μόνο αυτά. Οι Παναγίες των ελληνικών νησιών, οι μονές της Πελοποννήσου και της Στερεάς και ένα σωρό ακόμη προορισμοί συνθέτουν έναν μοναδικό τουριστικό χάρτη που πρέπει να αξιοποιηθεί. Εκτιμάται πως ο κύκλος του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η Τακτική Γενική Συνέλευση της Aegean
- Μεθαύριο Τετάρτη θα διεξαχθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση της Aegean. Την ώρα που η μετοχή της εταιρείας συνεχίζει την ανοδική της πορεία, ο αερομεταφορέας στοχεύει το 2023 να είναι το έτος των ρεκόρ. Την πρώτη «γεμάτη» χρονιά μετά την πανδημία, η Αegean ταξιδεύει σε 46 χώρες του κόσμου ενώ επενδύει στη δημιουργία υποδομών, με το πρώτο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα να είναι το μεγάλο της στοίχημα. Το γεγονός πως προσφάτως η εταιρεία μπήκε στο κλαμπ των «δισεκατομμυριούχων», με την αποτίμησή της να ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, δείχνει τα ισχυρά επιχειρηματικά θεμέλια και το όραμα της δραστήριας οικογένειας Βασιλάκη.
Τουρισμός και πολιτισμός προσφέρουν υπεραξία στην τοπική οικονομία του Πύργου
- «Δέκα χρόνια είχε να γίνει μια πολιτιστική εκδήλωση στο Δήμο», δηλώνει ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Ο δήμαρχος Πύργου γνωρίζει καλά ποια είναι η δυναμική του πολιτισμού και πώς μπορεί να συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία αλλά και στην αύξηση του τουρισμού. Για τον Π. Αντωνακόπουλο πολιτισμός και τουρισμός μπορούν -και πρέπει- να έχουν κοινή πορεία. «Ο τουρισμός είναι μια δυναμική παράμετρος της τοπικής οικονομίας», υποστηρίζει. Ο δήμαρχος ξέρει πως με αυτόν τον τρόπο, θα διαφημίζονται τα τοπικά προϊόντα, ενώ θα συνδεθεί η παραγωγή με τους επισκέπτες. Τα φεστιβάλ γευσιγνωσίας, και εκδηλώσεις όπως η γιορτή της σταφίδας ή η γιορτή της σαρδέλας, δημιουργούν έναν οικονομικό κύκλο που τα αποτελέσματά του παραμένουν στην τοπική αγορά, προσφέροντας υπεραξία στον Πύργο. Παράλληλα, η δημιουργία του συνεδριακού κέντρου Aldemar, χωρητικότητας 3.000 ατόμων, το οποίο θα είναι έτοιμο το Φθινόπωρο, θα δώσει άλλη διάστημα στην πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας.
Οι Παξοί του Παπακαλιάτη, του Μόργκαν Φρίμαν και της Νικόλ Κίντμαν
- Το Maestro, το σήριαλ του Χριστόφορου Παπακαλιάτη που γυρίστηκε για το λογαριασμό του Mega, ήταν η πρώτη ελληνική σειρά που προβλήθηκε στην πλατφόρμα του Netflix. Για όσους δε το γνωρίζουν, ο Παπακαλιάτης είχε περάσει ως παιδί πολλά καλοκαίρι στους Παξούς και διατηρεί σπίτι στο πανέμορφο νησί των Επτάνησων. Αυτομάτως το νησί του Ιονίου, που έτσι κι αλλιώς ήταν ψηλά στις λίστες, αναρριχήθηκε ακόμη ψηλότερα. Τουριστικοί πράκτορες και επιχειρηματίες που διατηρούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ήταν σίγουροι πως ο προορισμός θα απογειωθεί - όπως και έγινε. Έλληνες αλλά και ξένοι έφθαναν στους Παξούς και ρωτούσαν «πού είναι το σχολείο που διδάσκει μουσική ο Ορέστης;». Οι Παξοί είναι αγαπημένος προορισμός για τον Μόργκαν Φρίμαν, ενώ για δεύτερη σερί χρονιά επισκέφθηκε το νησί -και τους Αντίπαξους- η Νικόλ Κίντμαν.