Η Κύπρος είναι ιδιαίτερα φημισμένη για τα καλοκαιρινά της θέρετρα. Τα χωριά με τις όμορφες παραλίες και τα περιποιημένα καταλύματα. Τα προσεγμένα εστιατόρια για φαγητό και τους φιλόξενους κατοίκους. Όμως εκτός από παραθαλάσσιους προορισμούς, η Κύπρος διαθέτει και πιο ορεινούς. Το χωριό Καλοπαναγιώτης είναι ένα από αυτά.
Πρόκειται με σιγουριά για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ορεινά θέρετρα της χώρας. Θα το βρεις στην κοιλάδα της Μαραθάσας. Βρίσκεται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από Λευκωσία και τη Λεμεσό. Ο Καλοπαναγιώτης ανήκει διοικητικά στη Λευκωσία. Φτάνοντας στο χωριό καταλαβαίνεις γιατί αυτό μαζί με την Κακοπετριά και τις Πλάτρες αποτελούν την τριάδα των πιο κοσμοπολίτικων ορεινών χωριών της Κύπρου
Αρχικά θα δεις μια πολύ γραφική αρχιτεκτονική. Γραφικά διώροφα σπιτάκια, ενετικά γεφύρια και παραδοσιακά καταλύματα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο. Το καλοκαίρι θα κάτσεις κάτω από τις σκιερές κληματαριές ενώ το χειμώνα η μυρωδιά του βουνού θα σε συνεπάρει. Την άνοιξη, από την άλλη, η καταπράσινη κοιλάδα του Σέτραχου ποταμού δημιουργεί μια εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς. Δεν είναι τυχαίο που ο Καλόπαναγιώτης έχει φανατικούς επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής
Ιδιαίτερα φημισμένο και σήμα κατατεθέν του χωριού αποτελεί το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Όσοι το έχουν επισκεφθεί, σίγουρα γνωρίζουν ότι βρίσκεται στον κατάλογο με τις εκκλησίες της UNESCO. Αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βυζαντινά μνημεία της Κύπρου που πρέπει να γνωρίσεις από κοντά αν βρεθείς εκεί. Στη μονή φυλάσσονται εικόνες ανεκτίμητης αξίας ενώ θα δεις και ένα τέμπλο μοναδικής τεχνοτροπίας. Εκτός από τον Άγιο Ιωάννη τον Λαμπαδιστή, ο Καλοπαναγιώτης έχει ακόμα πέντε εκκλησίες και έξι εξωκκλήσια που κτίστηκαν μεταξύ του 13ου και του 17ου αιώνα.
Tips για τον επισκέπτη:
• Αν είσαι λάτρης του αγροτουρισμού τότε βρήκες ποιος είναι ο επόμενος προορισμός σου. Το χωριό είναι ιδανικό γι’ αυτό το στυλ διακοπών.
• Μην ξεχάσεις να επισκεφθείς το Βυζαντινό Μουσείο και το τον νερόμυλο του Κύκκου κοντά στο χωριό.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Καλοπαναγιώτης
Μονή Κύκκου: Ο ιστορικός ναός και το Θρονί της Παναγίας στην Κύπρο