Μόλις δεκατέσσερα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Πάφου, η Κύπρος έχει κρυμμένο ένα χωριό-όνειρο. Το περίφημο χωριό της Επισκοπής με τον εντυπωσιακό βράχο του. Έχοντας ύψος 70 μέτρα και μήκος 250 μέτρα, έχει χαρακτηριστεί και ως «Μετέωρα της Κύπρου». Πρόκειται, εξάλλου, για τον μεγαλύτερο μονόλιθο όγκο της Κύπρου.
Η ιστορία του χωριού
Το παραδοσιακό χωριό στην επαρχία Πάφου, είναι γνωστό από την ελληνιστική περίοδο. Ωστόσο, περισσότερες πληροφορίες για αυτό έχουμε από την εποχή της Φραγκοκρατίας. Στις πηγές αναφέρεται ότι ο ορθόδοξος επίσκοπος Πάφου εγκαταστάθηκε στο χωριό και μετέφερε εκεί την έδρα του από την Πόλη της Χρυσοχούς. Για την ονομασία του χωριού, υπάρχουν δύο ερμηνείες. Η πιο «παραμυθένια» ερμηνεία αναφέρει ότι από τον ψηλό βράχο που δεσπόζει στο χωριό, οι κάτοικοι έβγαζαν σκοπιές, για να αντιμετωπίσουν τυχόν κίνδυνο από πειρατές και κουρσάρους. Βρίσκονταν δηλαδή επί-σκοπής.
Η Κύπρος και τα «Μετέωρά» της
Σίγουρα είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς μόλις μπαίνει στο χωριό Επισκοπή. Η Κύπρος δε διαθέτει κάτι παρόμοιο. Είναι ένας επιβλητικός, γιγάντιος βράχος που δεσπόζει πάνω από το χωριό. Ο «Γκρεμνός της Επισκοπής», αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς στην Κύπρο με τεράστια περιβαλλοντική σημασία σε χλωρίδα και πανίδα. Υπάρχουν διάφορες ιστορίες και μαρτυρίες σχετικά με αυτό το βράχο. Εκεί μπλέκεται η ιστορία με το μύθο και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι είναι αλήθεια. Αδιαμφισβήτητα, όμως, ο Βράχος της Επισκοπής αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα γεωλογικά μορφώματα του νησιού.
Πάνω στο βράχο βρίσκεται κτισμένη η κύρια εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον άγιο Ιλαρίωνα τον Μέγα. Η σημερινή εκκλησία κτίστηκε έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του 1953, που κατέστρεψε μέρος της αρχικής εκκλησίας του Αγίου Ιλαρίωνα. Ενώ η εκκλησία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά, εντούτοις η θέα, από το σημείο στο οποίο βρίσκεται κτισμένη, είναι άκρως εντυπωσιακή. Προσφέρει μια πανοραμική θέα προς την κοιλάδα της Έζουσας.
Η Κύπρος και τα αξιοθέατά της δε σταματούν ποτέ να μας εντυπωσιάζουν. Και μας καλούν να τα γνωρίσουμε.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: biodiversitycyprus.blogspot.com
Κύπρος: Το ιστορικό και φυσικό μνημείο του Ακάμα