Ο προθάλαμος του κάτω κόσμου. Ο ποταμός της λύπης. Η τελευταία διαδρομή των ανθρώπινων ψυχών. Ή απλώς ο Αχέροντας. Ο μυθικός ποταμός της Ηπείρου. Που κουβαλάει στα νερά του μύθους και ιστορίες. Μια από αυτές η τραγική απέλπιδα προσπάθεια του Ορφέα να διεκδικήσει από τους υποχθόνιους θεούς του σκότους την αγαπημένη σύζυγό του Ευρυδίκη και να την οδηγήσει ξανά στη γη του φωτός.
Ο Αχέροντας και οι ομορφιές του
Οι πηγές του Αχέροντα βρίσκονται στα βουνά του Σουλίου, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων. Θα τις βρεις μόλις δύο χιλιόμετρα από το χωριό Γλυκή συναντάμε τις πηγές του Αχέροντα. Στο πέρασμα του ο ποταμός δημιουργεί τοπία απέραντης γαλήνης και μοναδικού φυσικού κάλλους. Αφού κάνει μια διαδρομή ο μυθικός ποταμός συνεχίζει το αέναο ταξίδι του προς τη θάλασσα εκβάλλοντας στο Ιόνιο Πέλαγος και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αμμουδιάς.
Κρυστάλλινα νερά, καταπράσινα τοπία, φαράγγια, λίμνες και νερόλακκοι. Εικόνες που δύσκολα συναντάς αλλού. Ένα πολυσύνθετο οικοσύστημα προστατευμένο, μάλιστα, από το Δίκτυο Natura 2000. Αιωνόβια πλατάνια σκιάζουν τον Αχέροντα. Εκεί θα δεις θεόρατους κατακόρυφους βράχους να στέκονται φρουροί στο διάβα του. Χιλιάδες πουλιά δοξάζουν την ομορφιά του!
Ο μύθος που συνοδεύει το ποτάμι
Η ονομασία του ποταμού Αχέροντα προέρχεται από τη λέξη «ἄχος», που περιγράφει τη βαθιά θλίψη, τη λύπη και τον θρήνο. Στην αρχαιότητα, το όνομα του και μόνο αρκούσε να εκφράσει την ιδέα του Άδη και του τρόμου, καθώς περιγραφόταν ως ο δρόμος για τον κάτω κόσμο. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά.
Στον δρόμο του, ο ποταμός Αχέροντας διασταυρωνόταν με τους ποταμούς Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό στο σημερινό χωριό Μεσοπόταμος. Εκεί βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Σύμφωνα με τονΌμηρο, σε εκείνο το σημείο, «έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο του κόσμου των ψυχών».
Βάσει, λοιπόν, της μυθολογίας, ο Αχέρων κατά την σύγκρουση των υιών του Κρόνου και των Τιτάνων, έδωσε νερό στους Διψασμένους Τιτάνες, κάτι που προκάλεσε την οργή του Δία. Για τιμωρία, έστειλε τον Αχέροντα σε βάθος τόσο όσο το ύψος του ουρανού από την γη, πικραίνοντας τα νερά του.
Τι άλλο θα δεις κοντά στον Αχέροντα
Πηγή φωτογραφίας: Samuli Lintula - commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=227193
Εκτός από το ίδιο το ποτάμι, η ευρύτερη περιοχή αξίζει της προσοχής σου. Μην παραλείψεις να δεις από κοντά…
• Την Αρχαία Κασσώπη
• Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
• Τα ιστορικά χωριά του Σουλίου
• Την κοσμοπολίτικη και γραφική Πάργα κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού
• Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, στο χωριό Μεσοπόταμος
• Τα ερείπια και το Μουσείο της Αρχαίας Νικόπολης
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: dimossouliou.gov.gr
Πάπιγκο: Το πέτρινο χωριό που σου κλέβει την καρδιά