Το μικρό Αγαθονήσι, στέκει στην βορειότερη πλευρά των Δωδεκανήσων για να σου υπενθυμίζει πως ακόμα και στις μέρες μας υπάρχουν ανέγγιχτα όμορφοι τόποι που σε καλούν να ταξιδέψεις. Ανεπηρέαστο απ´ την τουριστική κίνηση, μα και το πέρασμα του χρόνου, θα σε μαγέψει ολωσδιόλου με το μοναδικό σκηνικό του, που αποπνέει πάνω απ´ όλα μια διάχυτη γαλήνια ηρεμία στην ατμόσφαιρα. Πάμε λοιπόν να μεταφερθούμε, έστω και νοητά, στο υπέροχο Αγαθονήσι…
Σάμος: Τιρκουάζ παραλίες και καλό κρασί στο νησί του Πυθαγόρα
Αγαθονήσι: Εκεί όπου ο χρόνος κυλάει με άλλη ταχύτητα
Τρεις μόλις οικισμοί, αυτοί του μεγάλου και του μικρού χωριού αλλά και του λιμανιού του Αγίου Γεωργίου, είναι αρκετοί για να συνθέσουν το κάδρο του αυθεντικού τοπίου που αντικρίζεις με το που φτάσεις στο Αγαθονήσι, το οποίο παλαιότερα θα άκουγες να το αποκαλούν κι ως γαϊδουρονήσι λόγω του σχήματος του, που παρέπεμπε στο άκρως υπομονετικό τετράποδο.
Σκηνικό περιτριγυρισμένο από βράχους και διάσπαρτη βλάστηση με θάμνους και δέντρα δημιουργούν τα εδάφη αυτού του νησιού, το οποίο αποτελεί καταφύγιο σπάνιων ειδών πτηνών, ανακηρυγμένο μάλιστα ως προστατευόμενη περιοχή. Την άκρως παραδοσιακή νησιωτική εικόνα έρχονται να συμπληρώσουν τα βαμμένα ολόλευκα σπίτια και τα φιδογυριστά μονοπάτια, περπατώντας στα οποία, θα δεις να ξεπροβάλλουν εκκλησάκια γεμάτα γραφικότητα, όπως αυτό του Αγίου Παντελεήμονα, στο λόφο πάνω απ´ το αραιοκατοικημένο μικρό χωριό με θέα που κόβει την ανάσα.
Η ανακάλυψη του μεγάλου χωριού, του παλαιότερου εκ των οικισμών, ξεκινάει σε απόσταση 500 μέτρων απ´ το λιμάνι, αφού οι επιθέσεις των πειρατών το ήθελαν να είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Με τους δυο θόλους, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, κτίσματα των βυζαντινών χρόνων, που εικάζεται πως η λειτουργία τους ήταν ως χώροι αποθήκευσης τροφίμων, να είναι ένα απ´ τα αξιοθέατα του νησιού που πρέπει σίγουρα να θαυμάσεις.
Ύστερα κατευθύνσου προς τον επονομαζόμενο βότσο, εκεί που θα συναντήσεις ένα βάραθρο μεγάλου μεγέθους, κάτω απ´ το οποίο φημολογείται η ύπαρξη ενός δικτύου στοών, που διασχίζουν το νησί από άκρη σε άκρη. Τελευταία στάση, ποια άλλη απτό Καστράκι, το λιμάνι της αρχαιότητας που χρονολογείται απτούς ελληνιστικούς ακόμα χρόνους, στο σημείο του οποίου η μελισσοκομική παραγωγή γνώρισε άνθιση στην περιοχή.
Η απόσταση μεταξύ των σταθμών της εξερεύνησης, σου επιτρέπει αν μη τι άλλο την πεζοπορία, άλλωστε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νησιού δεν ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα. Φορά λοιπόν τα άνετα σου παπούτσια και μην παραλείψεις κανέναν από αυτούς.
Αγαθονήσι: Ιδανικό μέρος για να απολαύσεις ψάρι
Στο Αγαθονήσι μια μεγάλη μερίδα των μόνιμων κατοίκων ασχολείται επαγγελματικά με το ψάρεμα ή βιοπορίζεται μέσω των ιχθυοκαλλιεργειών που υπάρχουν στο νησί. Αν λοιπόν αγαπάς να τρέφεσαι με ψάρι έχεις βρεθεί στο κατάλληλο τόπο. Μια βόλτα προς το παραθαλάσσιο χωριό Καθολικό θα σε πείσει. Συνόδευσε το γεύμα σου με φλισκουκούδι, την γνωστή σε όλους φάβα, πάντα έχοντας στο ποτήρι σου το εξαιρετικό τοπικό κρασί σε αφθονία. Αν πάλι προτιμάς να γευματίζεις με πιάτα που έχουν βάση το κρέας, τα κατσίκια που εκτρέφονται στην περιοχή σου εγγυώνται, πως θα μείνεις πλήρως γαστρονομικά ευχαριστημένος.
Αγαθονήσι: Μοναδικές παραλίες
Το Αγαθονήσι μέσα στα λίγα τετραγωνικά μέτρα που εκτείνεται, διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από παραλίες που αξίζει να επισκεφτείς είτε ακολουθώντας το δρομάκι που θα σε οδηγήσει στην εκάστοτε ακτή, είτε μέσω θαλασσής με το σκάφος, ως μέσο μεταφοράς σου. Ακολουθώντας την εναλλακτική του ιδεολογία αναλλοίωτη , οι γαλαζοπράσινες ακτές στο Αγαθονήσι, παραμένουν ανοργάνωτες καλώντας σε να ενωθείς με τη φύση.
Κολύμπησε στη Σπηλιά, εκεί όπου ένας συνδυασμός άμμου και βότσαλου σε περιμένει να απολαύσεις τις βουτιές σου ή κινήσου προς την άλλη πλευρά του λόφου για να ανακαλύψεις τον Γαϊδουραύλακο κι άσε τα τιρκουάζ σε αποχρώσεις νερά της να σε καταπλήξουν. Η ακτή του Πόρου σε περιμένει με τη σειρά της να ευχαριστηθείς κατά μήκος της πλήρως το κολύμπι σου λίγο μετά τον Άγιο Νικόλαο. Η αβαθής αμμουδερή ακτή της σε συνδυασμό με τη φυσική της σκίαση θα σε κάνουν σίγουρα να ερωτευτείς σφόδρα το τοπίο του.
Μια ακόμα εναλλακτική, αυτή της παραλίας με το όνομα βαθύ πηγάδι, παρουσιάζεται μπροστά σου. Ακολούθησε τον χωματόδρομο στην νοτιοανατολική μεριά του νησιού για να θαυμάσεις εκτός των άλλων τα κρυστάλλινα νερά της. Αν είσαι λάτρης των καταδύσεων το βαθύ πηγάδι θα γίνει σίγουρα ο νούμερα ένα κολυμβητικός σου προορισμός στο Αγαθονήσι. Αν πάλι αυτό που αναζητάς είναι να βρεθείς σε μια ακρογιαλιά που την χαρακτηρίσει η άγρια ομορφιά, το Τσαγκαρί, θα δικαιώσει τα 300 μέτρα πεζοπορίας σου με το μοναδικό της άψογο βοτσαλωτό σκηνικό.
Πώς θα φτάσεις εκεί: Η σύνδεση της Αθήνας με το παράδεισο του Αγαθονησίου δε γίνεται απευθείας από το λιμάνι του Πειραιά. Θα χρειαστεί να ταξιδέψεις σε κάποιο απτά Δωδεκάνησα και ύστερα να κανείς ανταπόκριση με ένα απτά τοπικά δρομολόγια που θα σε οδηγήσουν στον προορισμό σου.
Το Αγαθονήσι, ο τόπος που μοιάζει να παραμένει αναλλοίωτος διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του στο χρόνο, αναμένει να βρεθείς στα εδάφη του και να απολαύσεις την μέγιστη χαλάρωση και το κυριότερο το μεγαλείο της φύσης ανέπαφο.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Πάτμος: Το νησί με τις παραλίες που είναι σκέτη… αποκάλυψη
Κως: Οι διαφορετικές παραλίες και τα σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία