Τιρκουάζ και καταγάλανα νερά. Ερημικές παραλίες με φυσικές πισίνες. Άγρια βράχια με περίτεχνους σχηματισμούς. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα που θα δει κανείς στο μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου. Ο λόγος για τη νήσο Πολύαιγο δίπλα στην Κίμωλο. Ένα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπίο. Ακόμη μια πανέμορφη γωνιά της χώρας μας.
Πολύαιγος, το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί στο Αιγαίο
Η νήσος Πολύαιγος αποτελεί επίσημα το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί σε ολόκληρο το Αιγαίο. Σταθεροί μόνιμοι κάτοικοί της είναι μόνο τα εκατοντάδες αγριοκάτσικα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους παντού. Η φύση στο μεγαλείο της, δηλαδή. Ένα πεντακάθαρο νησί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση που σε καθηλώνουν ειδικά αν το κοιτάς από ψηλά.
Η Πολύαιγος πήρε το όνομά της -όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς- από τα αγριοκάτσικά της. Αποτελεί δημοφιλή προορισμό για όσους επιλέγουν τις διακοπές με σκάφος. Ωστόσο συχνά υπάρχουν και επισκέπτες που επιλέγουν να φτάσουν ως εκεί με τα εκδρομικά καΐκια.
Το χαρακτηρίζουν επίσης ως το ακατοίκητο νησί με τις φυσικές πισίνες και όχι άδικα. Διαθέτει παραλίες που μοιάζουν σαν πισίνες ενώ οι γεωλογικοί σχηματισμοί που παραπέμπουν σε έργα τέχνης. Θαυμάζει κανείς το πόσο εντυπωσιακά δημιουργήματα μπορεί να φτιάξει η φύση.
Το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί στο Αιγαίο από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα ανήκει διοικητικά στην Κίμωλο. Φαίνεται ότι πάντα ήταν περιζήτητη για τον ορυκτό της πλούτο. Έτσι η Κίμωλος και η Μήλος ξεκίνησαν το 416 π.Χ. δικαστική διαμάχη για την κυριότητα του νησιού, η οποία έληξε το 338 π.Χ. με απόφαση του δικαστηρίου των Αργείων, οι οποίοι επεδίκασαν το νησί στην Κίμωλο.
Μέρος του νησιού ανήκει στην εκκλησία της Κιμώλου, την Παναγία Οδηγήτρια, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού είναι ιδιοκτησία του κληροδοτήματος Ιωάννη Σταύρου Λογοθέτη. Στο νησί, το οποίο αποτελείται κυρίως από ηφαιστειακά πετρώματα όπως και οι γειτονικές Κίμωλος και Μήλος, υπάρχουν λόφοι με ύψος από 320-350 μέτρα.
Η Ελλάδα έχει περιλάβει την Πολύαιγο στο πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας την σημαντικό βιότοπο ανενόχλητο από την ανθρώπινη παρουσία. Στο νησί γεννά τα μικρά της άλλωστε η μεσογειακή φώκια Μονάχους-Μονάχους.
Κάβο-Σκυλί: Ο άγνωστος τροπικός παράδεισος στην Αττική