Όταν ακούς εκδρομή στην Αράχωβα το μυαλό σου πηγαίνει συνήθως στην γνωστή του Παρνασσού στη Βοιωτία που είναι πολύ διάσημη για τις αποδράσεις του σαββατοκύριακου και όχι μόνο. Ειδικά τον χειμώνα έχει την τιμητική της και όχι άδικα. Αν, ωστόσο, δεις την Αράχοβα γραμμένη με ο και όχι ω τότε μήπως πρέπει το μυαλό σου να πάει κάπου αλλού; Ναι, υπάρχει, μια άλλη άγνωστη Αράχοβα εξίσου όμορφη που αξίζει να την επισκεφθείς για ένα τριήμερο ή και περισσότερες μέρες. Ο λόγος για την Αράχοβα της Ναυπακτίας που βρίσκεται χτισμένη στους πρόποδες του όρους Κοκκινιά. Ένα ελληνικό χωριό που αξίζει της προσοχής σου και για το όνομά του αλλά και για την ομορφιά και την ιστορία του...
Η άγνωστη Αράχοβα της Ελλάδας στο βουνό... Κοκκινιά
Η Αράχοβα Ναυπακτίας είναι ένα κεφαλοχώρι χτισμένο αμφιθεατρικά έχοντας υψόμετρο που ξεκινά από τα 600 μέτρα χαμηκά και φτάνει έως τα 1.100 μέτρα στις πλαγιές του βουνού Κοκκινιά. Πρόκειται για ένα καταπράσινο χωριό που περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση. Αν βρεθείς εκεί για την απόδρασή σου, το σίγουρο είναι ότι θα έρθεις πολύ κοντά με τη φύση από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Όσον αφορά το όνομα του χωριού μέχρι κάποια στιγμή στο παρελθόν το έγραφαν με ω αλλά τελικά το 1940 διορθώθηκε στο ορθό. Και αυτό γιατί το όνομα είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει στην πραγματικότητα καρυδότοπος. Κάτι που διαπιστώσεις και μόνος σου γιατί συμβαίνει. Αν βρεθείς εκεί φθινόπωρο, μπορείς να μαζέψεις και μόνος σου καρύδια, πεσμένα κατευθείαν από το δέντρο.
Φτάνοντας στην Αράχοβα, ξεκίνα την περιήγησή σου από την όμορφη πλακόστρωτη πλατεία. Είναι σαν να κάνεις ένα ταξίδι στο χθες. Αυτό που θα σου κάνει εντύπωση είναι πόσο περιποιημένη η πλατεία του χωριού. Θα νομίζεις ότι έχεις μπει στη χρονοκάψουλα και έχεις μεταφερθεί εκεί αρκετά χρόνια πριν. Σκέψου τα λιθόχτιστα σπίτια, τις πέτρινες βρύσες και τα πλατάνια πολλά από τα οποία βρίσκονται ακόμη εκεί. Παραδίπλα οι νερόμυλοι, τα παραδοσιακά καφενεία και παντοπωλεία και τα πέτρινα αλώνια. Πολλά κτήρια μοιάζουν να μην τα έχει αγγίξει το παρελθόν. Στο χωριό υπήρχαν ακόμη και νερόμυλοι, τότε που το ρεύμα δεν υπήρχε για να υπάρχουν όλες οι ανέσεις.
Και το σκηνικό συμπληρώνουν οι υπεραιωνόβιοι πλάτανοι που καλύπτουν το χωριό και το κάνουν κυριολεκτικά να μοιάζει με παράδεισο. Τρεχούμενα νερά και ήχοι της φύσης σε ταξιδεύουν κάνοντας την απόδρασή σου ένα όνειρο. Τα τρεχούμενα νερά καταλήγουν στην τεχνητή λίμνη και τα στενά του Εύηνου ποταμού, διαδρομές που μπορείς να κάνεις και εσύ με αυτοκίνητο και με πεζοπορίες και θα σε γοητεύσουν εξαρχής. Ένα ελληνικό χωριό με γνωστό όνομα, άγνωστη ιστορία και πολλά που έχει να σου προσφέρει.
Απόλαυσε μια πτήση μέσα από το βίντεο του καναλιού Travel Inspiration στο Youtube...
Πώς θα πας στο όμορφο ελληνικό χωριό Αράχοβα
Για να φτάσεις στην Αράχοβα θα πρέπει να διανύσεις μια απόσταση 3,5 περίπου ωρών από την Αθήνα οπότε δεν είναι ένα ελληνικό χωριό που πας εύκολα για σαββατοκύριακο.
Αν έχεις σαν ορμητήριό σου το Καρπενήσι, η απόσταση είναι περίπου 50 χιλιόμετρα ενώ από τη Ναύπακτο, παρόλο που ανήκει στο νομό της, είναι στα 80 χιλιόμετρα. Η γύρω περιοχή έχει πολλά να δεις και να κάνεις. Όταν βρεθείς στη Ναύπακτο, θα πας φυσικά στο λιμάνι, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Ένα σκηνικό απόλυτα γραφικό όλες τις εποχές του χρόνου. Θα πιεις τον καφέ σου με υπέροχη θέα και θα φας τοπικές γεύσεις και παραδοσιακές συνταγές. Στη δυτική πλευρά του λιμανιού, αναζήτησε το άγαλμα του Ανεμογιάννη. Πρόκειται για έναν ναύτη που έδωσε τη ζωή του σε μια αποστολή αυτοκτονίας το 1821.
Μη χάσεις να κάνεις και μια βόλτα στην Παλιά Πόλη. Η Σιδηρόπορτα και το Βεζύρ τζαμί είναι δύο μόνο από τα αξιοθέατα που θα σε ταξιδέψουν στην ιστορία.
Η Αράχοβα είναι το ελληνικό χωριό που αξίζει να επισκεφθείς έστω και μια φορά στη ζωή σου ενώ η Ναύπακτος θα σε καλεί πάντα να επιστρέφεις...
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: arahovanafpaktias.blogspot.com
Διαβάστε επίσης:
Αιγείρα: Ο ιδανικός φθινοπωρινός προορισμός για μονοήμερη εκδρομή
Ελιά της Όρσας: Το 2.500 ετών δέντρο που έζησε τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας
Βιδρονήσι: Το λιμνίσιο ελληνικό νησί που είναι έρημο για καλό σκοπό