Αλόννησος - Σποράδες. Ίσως η πιο παρθένα από όλες ή τέλος πάντων εφάμιλλη σε αγνότητα με την Σκύρο. Παραδομένη στα τιρκουάζ και στα γαλάζια νερά της. «Ντυμένη» με συνεχόμενα πευκοδάση. Αυτή είναι η Αλόννησος. Με μια ατμοσφαιρική Χώρα, με κοσμοπολίτικο αέρα (μιας και πολλοί ξένοι κάτοικοι βρήκαν εδώ απάγκιο), με ένα σημαντικό θαλάσσιο πάρκο και πολλές διαδρομές για τους ορκισμένους περιπατητές. Αν υπάρχουν τρία επίθετα που της ταιριάζουν απόλυτα, αυτά είναι: σοφιστικέ, ενδιαφέρουσα και οικολογική.
Γιατί πρέπει να έχεις πάντα ένα κέρμα στην κατάψυξη: Το κόλπο αν λείπεις ώρες ή σε ταξίδι
Αλόννησος - Σποράδες: Τι να δείς και να κάνεις
Είσαστε στις Σποράδες και στην Αλόννησο. Στάση για καφέ, ποτό και φαγητό στο λιμάνι και στην πολύβουη πρωτεύουσα, το Πατητήρι. Οφείλει το όνομά του στα πατητήρια του κρασιού, όταν η βασική ασχολία των ντόπιων ήταν η αμπελουργία. Στην άκρη του λιμανιού θα βρείτε μια μικρή παραλία με γαλαζοπράσινα διάφανα νερά και πιο ψηλά θα δείτε απότομους ωχροκίτρινους βράχους με διάσπαρτα πευκόδεντρα.
Τα βράδια οι βράχοι αυτοί φωτίζονται με προβολείς. Εκεί όπου το στόμιο του κόλπου ανοίγει προς τη θάλασσα, φαίνονται στο βάθος δύο ακατοίκητα νησάκια γνωστά ως: Τα Δυο Αδέλφια.
Βόλτες που συνδυάζουν το φαγητό σε μια «νόστιμη» ψαροταβέρνα μαζί με μια ακόμα πιο «νόστιμη» παραλία στους εξής οικισμούς: Μεγάλος Μουρτιάς, Βότση, Ρουσούμ Γιαλός, Λεφτός Γιαλός, Στενή Βάλα, Καλαμάκια και Αϊ-Δημήτρης.
Δείτε ενδιαφέρουσες παλιές εκκλησίες στο Παλιό Χωριό. Ο Χριστός (Γέννηση), με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα, ο Άγιος Αθανάσιος, ο Αγ. Γεώργιος και ο Αγ. Δημήτριος.
«Επαναληπτικές» βόλτες στη Χώρα. Ο παλιός οικισμός της Αλοννήσου, χτισμένο σε απόκρημνο βράχο στα 200 μέτρα πιο ψηλά από τη θάλασσα, σε στρατηγικό σημείο και με φοβερή θέα από ψηλά. Παραδοσιακή φυσιογνωμία, περιποιημένα, όμορφα, σπίτια και πλακόστρωτοι δρόμοι.
Το 1965 ένας σεισμός έριξε μια … γερή γροθιά στο νησί και ειδικά στην Χώρα της Αλοννήσου, η οποία έπρεπε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Στη Χώρα βρίσκεται ο Μεγάλος Μουρτιάς, με όμορφη παραλία και ταβέρνες.
Μια ημερήσια εκδρομή-ξενάγηση με προορισμό τα ερημονήσια του Θαλάσσιου Πάρκου. Να σημειωθεί ότι το Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια της μεσογειακής φώκιας monachus-monachus, η οποία με τη σειρά της είναι το σπανιότερο θηλαστικό στην Ευρώπη και ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη προς εξαφάνιση στον κόσμο. Εκτός από την Αλόννησο το πάρκο απλώνεται σε έξι μικρότερα νησιά και είκοσι δύο ξερονήσια.
Μερικά έχουν μάλιστα και αρχαιολογικό ενδιαφέρον ενώ είναι προσβάσιμα με καΐκι. Με το τελευταίο μπορείτε να κολυμπήσετε στο Στροβίλι, στην Μπλε Σπηλιά, στο Λεχούνι, στο Τούρκου Μνήμα και κοντά στο ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων. Επίσης, στα νησιά Περιστέρα, Κυρά Παναγιά και Ψαθούρα.
Επιδοθείτε σε πεζοπορίες. Ο δήμος Αλοννήσου έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση του νησιού ως πεζοπορικού προορισμού. Για το λόγο αυτό παλιά μονοπάτια έχουν αναμορφωθεί, δίνοντας μια άλλη αίσθηση στους επισκέπτες, προσφέροντας τους μία ακόμη «παροχή» που ίσως δεν είχαν αρχικά σκεφθεί.
Τι πιο όμορφο να περπατάς μέσα στη φύση και να ρίχνεις κλεφτές ματιές στο γαλάζιο της θάλασσας. Η διαδρομή από το Πατητήρι στη Χώρα αξίζει. Μονοπάτι υπάρχει προς το βουνό Καλόβουλος. Βάλτε στη λίστα και τη διαδρομή Άγιοι Ανάργυροι - Τουρκονέρι. Πάνω κάτω μία ώρα η κάθε διαδρομή ή και λιγότερο.
Αλόννησος - παραλίες: Πού να κολυμπήσεις
Ήρθε η στιγμή που περίμεναν όλοι οι ταξιδιώτες που θα πατήσουν το πόδι τους στην Αλόννησο. Πού θα βουτήξουν στο νησί των Σποράδων; Οι επιλογές είναι πολλές. Για κάποιους, η καλύτερη παραλία του νησιού είναι ο Άγιος Δημήτριος, παραλία με καταγάλανα νερά και βοτσαλάκι στην ακτή. Πρόκειται για οργανωμένη πλαζ την οποία πολύ συχνά επισκέπτονται και δελφίνια.
Εξίσου όμορφη είναι και η παραλία Λεφτός Γιαλός. Ο Γέρακας είναι η πιο απομακρυσμένη παραλία του νησιού, στα βόρεια, 17 χλμ. από το Πατητήρι. Έχει χοντρό βότσαλο και σε ορισμένα σημεία και πέτρες. Σημειώστε ακόμα και τη Γλύφα, παραλία με λευκό βότσαλο και άμμο μέσα στη θάλασσα. Πρόκειται για «μακρόσυρτη» και βολική πλαζ, οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Η Χρυσή Μηλιά και ο Άγιος Πέτρος (με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι, ενώ τις απογευματινές ώρες τα δέντρα δημιουργούν εδώ μια ωραία σκιά) είναι δύο παραλίες που... επιβάλλεται να επισκεφθείτε. Βάλτε στη λίστα σας και το Βύθισμα, τον Άγιο Πέτρο και τη Μεγάλη Άμμος.
Ξεχωριστές στιγμές θα περάσετε στο Βότση, το μικρό ψαροχώρι των Σποράδων.
Στην παραλία Κοκκινόκαστρο θα δείτε τα ερείπια του αρχαίου ομώνυμου τείχους.
Επιδοθείτε σε καταδύσεις! Δεν υπάρχει πιο ωραία αφορμή για να καταδυθείτε στα νερά της Αλοννήσου από το θαλάσσιο πάρκο του νησιού. Στα ύδατα του βρίσκεται και το ναυάγιο της Περιστέρας το οποίο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1985, από ένα ντόπιο ψαρά. Οι ενάλιοι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν συντονισμένες υποβρύχιες ανασκαφές τη δεκαετία του 1990. Το εμπορικό πλοίο ήταν φορτωμένο με αμφορείς κρασιού από την αρχαία Μένδη στη σημερινή Χαλκιδική, και την αρχαία Πεπάρηθο, δηλαδή το νησί της Σκοπέλου σήμερα. Ο προορισμός του πλοίου ήταν πιθανότατα η Αθήνα και το τελευταίο του ταξίδι του έγινε κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., την περίοδο της Κλασικής Εποχής.
Ο υποβρύχιος χώρος έχει μια απαράμιλλη αισθητική ομορφιά ενώ η ανακάλυψη του έχει παγκόσμια σημασία σχετικά με την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του. Μέχρι την ανακάλυψη του συγκεκριμένου ναυαγίου, πλοία με ίδιο μέγεθος και όγκο θεωρούνταν ότι μπορούσαν να έχουν ναυπηγηθεί μόνο κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, δηλαδή τρεις αιώνες μετά το συγκεκριμένο ναυάγιο, το οποίο και απέδειξε ότι η ναυπηγική τέχνη και τεχνολογία ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της. Για να δείτε από κοντά αυτή την απαράμιλλη ομορφιά πρέπει να έχετε ένα ελάχιστο επίπεδο πιστοποίησης κατάδυσης. Αν δεν μπορείτε να δείτε την Περιστέρα τότε σίγουρα μπορείτε να καταδυθείτε στο Θαλάσσιο Πάρκου Αλοννήσου. Ακόμα και με μηδενικές γνώσεις κατάδυσης υπάρχουν εταιρείες που σας κάνουν μια μέρα training και την επόμενη καταδύονται μαζί σας στο πάρκο.
Αλόννησος: Πού θα φας
Και φτάσαμε στα κυρίως... Απαραίτητη στάση στον Γυναικείο Συνεταιρισμό στο Πατητήρι, ο οποίος λειτουργεί εδώ και 18 χρόνια. Εδώ θα ψωνίσετε υπέροχα τοπικά γλυκά αλλά και τον διάσημο τόνο Αλοννήσου σε βαζάκι. Στη Στενή Βάλα, όλοι κάνουν μια στάση στο Ikion café, το οποίο εκτός από μαθήματα diving, κάνει και υπέροχα φαγητά - αστακομακαρονάδα, χωριάτικη σαλάτα με τσιτσίραβλα και κρίταμα, γλυκό σουλτάνα να γλείφετε τα δάχτυλα σας αλλά και μηλόπιτα.
Στη Στενή Βάλα επίσης όλοι πίνουν νερό στο όνομα της διάσημης μαγείρισσας Τασίας που διατηρεί το εστιατόριο Tassia's cooking. Και τι δεν θα δοκιμάσετε εκεί. Αγκινάρες α λα πολίτα που σπαρταράνε, ονειρεμένα βλίτα και όλα τα λαχανικά από το μποστάνι της κυρίας Τασίας. Κι ακόμα κολοκυθανθούς, κροκέτες γεμιστές με φέτα, ψάρια από το δικό τους καΐκι, αλοννησιώτικη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο, κεφτεδάκι- λουκούμι κτλ, κτλ.
Σημειώστε επίσης πως σε μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Αλοννήσου, στον Άγιο Δημήτριο εκεί όπου το πράσινο των πεύκων διαδέχεται το μπλε της θάλασσας, στέκει αγέρωχη η γευστική γωνιά της κας Μάγδας. Σε αυτό τον ήσυχο και φιλόξενο χώρο πλάι στο κύμα, θα πιείτε τον καφέ ή την μπύρα σας και θα δοκιμάσετε σπιτικές γεύσεις εξαίσιες - μεταξύ των οποίων τη φημισμένη τυρόπιτα της Αλοννήσου και τα πονηρά κεφτεδάκια. Γενικά, όλες οι παραδοσιακές συνταγές της κας Μάγδας θα σας ενθουσιάσουν (το λιγότερο).
Με δύο λόγια...
Αν είστε λάτρης του φυσικού- απείραχτου τοπίου, του ήπιου τουρισμού αλλά των νησιών που αποκαλύπτονται στον επισκέπτη σιγά-σιγά η Αλόννησος θα ανταποκριθεί στο 100% σε όλες αυτές τις προσδοκίες σας.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Σκιάθος: Το νησί των 60 παραλιών