Η Ελλάδα είναι γεμάτη θησαυρούς και σπάνια αξιοθέατα όχι μόνο δημιούργημα του ανθρώπου αλλά κυρίως της φύσης. Πώς να μην συγκαταλέγεται σε αυτή την κατηγορία και ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη αυτής της χώρας, και συγκεκριμένα της νησιωτικής Ελλάδας; Ο λόγος για την «μικρή Σαχάρα», με την χρυσή άμμο και την ατελείωτη ομορφιά. Και μάλιστα, τη μοναδική έρημο της Ευρώπης που βρίσκεται σε νησί. Το νησί αυτό είναι η Λήμνος.
Τι σημαίνουν και πώς βγήκαν 21 ονόματα ελληνικών νησιών
Αμμοθίνες Λήμνου: Η «μικρή Σαχάρα» της Ελλάδας
Οι περίφημες αλλά τελικά όχι σε όλους γνωστές αμμοθίνες, βρίσκονται στη Λήμνο και πολλοί τις αποκαλούν «μικρή Σαχάρα» της Ελλάδας και όχι άδικα. Τι είναι οι αμμοθίνες; Πρόκειται για ένα άκρως εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο χρυσαφένιων αμμόλοφων το οποίο ουσιαστικά απλώνεται σε μια έκταση 70 στρεμμάτων στη βόρεια πλευρά του νησιού.
Θα το βρεις τρία χιλιόμετρα πάνω από το χωριό Κατάλακκος και κοντά στην παραλία Γομάτι. Μόλις φτάσεις εκεί, θα διαπιστώσεις ότι πρόκειται για ένα απόκοσμο τοπίο που δε φανταζόσουν ότι θα συναντήσεις ποτέ στην Ελλάδα, ειδικά σε νησί. Και όμως η Λήμνος σου το προσφέρει.
Η περιοχή που βρίσκονται οι αμμοθίνες ή και απλώς θίνες (που σημαίνει λόφοι από άμμο) χαρακτηρίζεται ουσιαστικά από χαμηλή βλάστηση και χρυσή λεπτή άμμο που δημιουργεί αυτό το σκηνικό. Η συγκεκριμένη αμμώδης έκταση της Λήμνου δεν είναι παράκτια ως συνήθως και δεν βρίσκεται σε κάποια παραλία ή σε κάποια αμμώδη ακτή του νησιού. Μάλιστα το νερό απέχει περισσότερο από δύο χιλιόμετρα από το σημείο.
Όταν φτάσεις εκεί, θα εντυπωσιαστείς από το σκηνικό και δε θα σταματήσεις να βγάζεις φωτογραφίες σαν να είσαι στη Σαχάρα!
Υπάρχει ελάχιστη χλωρίδα που ευδοκιμεί στις Αμμοθίνες και αυτή αποτελείται κυρίως από τα όμορφα λευκά κρινάκια της Λήμνου τα οποία κατά κύριο λόγο ανθίζουν σε αμμώδεις παραθαλάσσιες περιοχές. Υπάρχουν επίσης σε όλη την έκταση κάποια μικρά δέντρα, όπως λυγαριές, αγριοαχλαδιές, αγριελιές και πικροδάφνες, καθώς αστυφίδες και θυμάρι.
Πώς δημιουργήθηκαν
Σύμφωνα με τους γεωλόγους, οι Αμμοθίνες Λήμνου είναι ενδοχωρικές θίνες (όπως είπαμε όχι κοντά σε νερό) και η δημιουργία τους οφείλεται στον άνεμο που μετακίνησε την άμμο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αμμόλοφοι αλλάζουν συνεχώς σχηματισμό. Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι αποτελούν ένα οικοσύστημα που δημιουργείται από την παράλληλη δράση του αέρα και της θάλασσας. Προκύπτει από τη διάβρωση και την απόθεση της άμμου, συνήθως σε παράκτιες περιοχές αλλά και σε μία όπως της Λήμνου.
Το σπάνιο και ιδιαίτερο αυτό γεωλογικό φαινόμενο αποδεικνύει για ακόμη μια φορά τον πλούτο των τοπίων της Ελλάδας και πόσα διαφορετικά σκηνικά μπορεί να συναντήσεις ακόμη και στο ίδιο νησί. Όπως στη Λήμνο. Από τη μία οι Αμμοθίνες και από την άλλη η ατελείωτη ακτογραμμή με τις εκπληκτικές χρυσές παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά για να κάνεις τις βουτιές σου.
Πώς θα πας στις Αμμοθίνες της Λήμνου
Ταξίδια στην Ελλάδα
Αρκουδόσπηλιος: Η σπηλιά με την άγνωστη ιστορία και ο περίεργος μύθος
Η ελληνική πυργοπολιτεία που μοιάζει σαν σκηνικό ταινίας με ιππότες
Διώρυγα Κορίνθου: Η ιστορία ενός σπουδαίου έργου, μια εκδρομή-έκπληξη