Της γριάς το πήδημα: Γιατί ονομάστηκε έτσι η διάσημη παραλία

Οι εκδοχές πίσω από το όνομα της φημισμένης αμμουδιάς στην Άνδρο

Αποτελεί με βεβαιότητα μια από τις πιο χαρακτηριστικές παραλίες της Άνδρου αλλά και μια από τις πιο γνωστές ολόκληρης της Ελλάδας. Η παραλία Της Γριάς το Πήδημα βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού κοντά στο Κόρθι και έχει πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα, ρηχά νερά. Μπορεί να μην είναι το πιο απλό πράγμα να την βρεις και να την προσεγγίσεις αλλά αξίζει τον κόπο να το κάνεις όταν θα βρεθείς στην Άνδρο για τις διακοπές σου.

Της γριάς το πήδημα: Γιατί ονομάστηκε έτσι η διάσημη παραλία

Με το που ακούς το όνομα της παραλίας απορείς γιατί της δόθηκε αυτό. Υπάρχουν τρεις εκδοχές του μύθου και έχουν να κάνουν με τον φημισμένο βράχο που δεσπόζει στην παραλία. Αυτόν λοιπόν τον βράχο αν τον κοιτάξεις από συγκεκριμένη γωνία θυμίζει το προφίλ μίας ηλικιωμένης γυναίκας με μαντήλι. Η μία εκδοχή για την ονομασία της παραλίας μιλά για μια γριά που πήδηξε από το βράχο επειδή δεν άντεχε τη μοναξιά, αφού βρέθηκε για τρίτη φορά χήρα. Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται σε Τούρκους που κυνηγούσαν μια γριά και αυτή απελπισμένη ανέβηκε στο βράχο για να αυτοκτονήσει, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια τους.

Η τρίτη και πιο δημοφιλής εκδοχή για Της Γριάς το Πήδημα αναφέρεται και στο Κάστρο της Γριάς ή Κάστρο της Φανερωμένης στο χωριό Κοχύλου, που ήταν ιδιαιτέρως ισχυρό κατά την Τουρκοκρατία. Αυτό το Κάστροι οι Τούρκοι αδυνατούσαν να το κυριεύσουν. Για τον λόγο αυτό κατέφυγαν σε δόλια μέσα, στέλνοντας στο Κάστρο μια γριά με την έγκυο κόρη της, τάχα για να ζητήσουν βοήθεια. Τη νύχτα η γριά άνοιξε μια πύλη για να μπουν οι Τούρκοι. Τότε αυτοί κατέσφαξαν τους κατοίκους. Κατόπιν όμως, μετανιωμένη και νιώθοντας ντροπή για το κακό που προξένησε, σκαρφάλωσε στον εν λόγω βράχο και αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα. Στο σημείο που έγινε Της Γριάς το Πήδημα η γριά πέτρωσε. Έτσι λέγεται ότι χάρισε στο βράχο το ιδιαίτερο σχήμα του και στην παραλία το λογικότερο για αυτήν όνομα.

Πώς θα πας στης Γριάς το πήδημα

Η Παραλία Της Γριάς το πήδημα βρίσκεται στην νοτιοανατολική Άνδρο πολύ κοντά στο Κόρθι. Απέχει περίπου 38 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Γαυρίου και 23 από την πρωτεύουσα Χώρα. Φτάνοντας στον Όρμο Κορθίου και οδηγώντας προς Βορρά κατά μήκος της ακτογραμμής φτάνετε στο μικρό λιμανάκι Βίντζι. Η Παραλία Της Γριάς το πήδημα βρίσκεται ανατολικά από τον μεγάλο Όρμο του Κορθίου. Θα την δεις πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης.

Στην διασταύρωση προς τον οικισμό Ρωγό θα συνεχίσεις για λίγα ακόμη μέτρα ευθεία. Στα τελευταία μέτρα της διαδρομής υπάρχει χωματόδρομος αλλά αρκετά βατός. Πλέον έχεις την παραλία στα δεξιά σου. Θα πρέπει πλέον να εντοπίσεις το μονοπατάκι που θα σε οδηγήσει εκεί. Αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας αξίζει ίσως επιλογή της διαδρομής με τα πόδια. Είναι από το Γυαλό μέσω της Αγίας Αικατερίνης. Το φυσικό περιβάλλον που χωρίζει τους δύο όρμους είναι εξαιρετικά όμορφο.

Οι εξωτικές ελληνικές παραλίες που είχαν σχέση με πειρατές
Exit mobile version