Ο ποταμός Αώος βρίσκεται στην Ήπειρο από την πλευρά της Ελλάδας και περνάει μέσα από μια μοναδική διαδρομή 260 χιλιομέτρων.
Ο Αώος πηγάζει από την βόρεια Πίνδο και σχετικά στην αρχή του διαρρέει τη χαράδρα Βίκου - Αώου. Πρόκειται για μια διαδρομή απαράμμιλης ομορφιάς ανάμεσα στα όρη Τύμφη και Σμόλικα. Αυτό που κάνει τον ποταμό Αώο, όμως, να ξεχωρίζει σε σχέση με τα άλλα ποτάμια της Ελλάδας είναι το πού ακριβώς εκβάλλει. Περνώντας νοτιοδυτικά της Κόνιτσας εισέρχεται στην Αλβανία. Εκβάλλει, έτσι, στην Αδριατική θάλασσα αποτελώντας το μοναδικό ποτάμι στην Ελλάδα που χύνεται σε ξένη θάλασσα.
Η διαδρομή που κάνει ο Αώος στην Ελλάδα
Στον ελλαδικό χώρο ο Αώος κάνει μια διαδρομή 70 χιλιομέτρων η οποία είναι πολύ ξεχωριστή. Ο ποταμός πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου, λίγο έξω από το Μέτσοβο. Σε αυτή την περιοχή δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1980 η ομώνυμη τεχνητή λίμνη. Οι εικόνες της φύσης που θα συναντήσεις εκεί, μοναδικές.
Εντυπωσιακές εικόνες από το χωριό που το χωρίζει στα δύο ένα ποτάμι
Στη συνέχεια ο ποταμός περνάει από τη χαράδρα ανάμεσα στα δύο βουνά. Το μήκος της χαράδρας είναι συνολικά 8 χιλιόμετρα και το πλάτος της κυμαίνεται από 300 μέτρα ως 2,5 χιλιόμετρα. Πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά και κρυφά μυστικά θα βρεις σε αυτή τη διαδρομή. Ένα από αυτά είναι η Μονή Στομίου. Χτισμένο μέσα στη χαράδρα, αυτό το μοναστήρι είναι πραγματικά ένα στολίδι για την περιοχή.
Κατά την έξοδο της χαράδρας, μέρος της οποίας μπορείς να περπατήσεις κάνοντας πεζοπορία, βρίσκεται το μεγάλο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, χτισμένο το 1870.
Ένα ποτάμι γεμάτο εμπειρίες
Ο ποταμός Αώος προσφέρει μια σειρά από διαφορετικές εμπειρίες όποια εποχή του χρόνου κι αν βρεθείς στην περιοχή. Μπορείς να κάνεις από ράφτινγκ όλες τις εποχές του χρόνου, μέχρι βουτιές το καλοκαίρι. Ή απλώς να περπατήσεις δίπλα του ρουφώντας εικόνες και ήχους από τη φύση. Να κάτσεις στα βράχια του και να διαβάσεις ένα βιβλίο. Το σίγουρο είναι ότι θα σε γοητεύσει από την πρώτη στιγμή...
Πηγή φωτογραφιών: www.konitsa.gr
Γεφύρι της Κόνιτσας: Το πέτρινο έργο τέχνης στην καρδιά της φύσης