Χτισμένη σε ξερό και γυμνό τοπίο, η Αρεόπολη μοιάζει τελείως απροστάτευτη από τη μανία των ανέμων. Εκεί στην είσοδο της Λακωνικής Μάνης, πάνω στο βραχώδες ύψωμα μοιάζει να απλώνεται στα πόδια του βουνού Προφήτης Ηλίας του Σαγγιά.
Αρεόπολη, ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο
Αποτελώντας ανακηρυγμένο παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό η Αρεόπολη σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή. Από τη στιγμή που θα περπατήσεις στα στενά καλντερίμια. Είναι η ιστορική έδρα του Δήμου Ανατολικής Mάνης και κάνοντας μια απόδραση εκεί νομίζεις ότι έχεις κάνει κυριολεκτικά ένα ταξίδι στο χρόνο. Θαρρείς και είναι τόσο κοντά η επανάσταση του 1821 κατά τη διάρκεια της οποίας διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα εκεί. Η πρώτη εικόνα που θα δεις εκεί είναι πλακόστρωτα σοκάκια, παλαιές εκκλησίες, πυργόσπιτα και πετρόχτιστες κατοικίες. Οι παραδοσιακές ταβέρνες με τις γνήσιες γεύσεις και τα αρώματα ολοκληρώνουν την εικόνα του οικιστικού πυρήνα της Aρεόπολης, που μέχρι το 1836 ονομαζόταν Tσίμοβα.
Είναι τόσα πολλά ατα αξιοθέατα που θα δεις στην Αρεόπολη που δε θα ξέρεις τι προτιμάς. Να στέκεσαι και να αγναντεύεις με τις ώρες τη θάλασσα ή να χαθείς στα πυργόσπιτα και την ιστορία τους. Εάν σε γοητεύουν τα ταξίδια στην ιστορία ξεκίνα από την εκκλησία του Ταξιάρχη με το χαρακτηριστικό καμπαναριό του 1836. Είναι εκεί όπου εκκλησιάστηκαν οι Μανιάτες πριν ορκιστούν «Νίκη ή θάνατος» ξεκινώντας για την απελευθέρωση της υπόλοιπης Ελλάδας στις 17 Μαρτίου 1821. Συνέχισε το οδοιπορικό σου με το σπίτι του Στυλιανού Μαυρομιχάλη, την πυργοκατοικία του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, τον πύργο Πικουλάκη. Εκεί όπου οι Μανιάτες απέκρουσαν τους Αιγυπτίους του Ιμπραήμ πασά όταν έκαναν απόβαση στο Διρό. Ο πύργος Καπετανάκου σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας τον οποίο μπορείς να επιλέξεις για τη διαμονή σου.
Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της φημισμένης μανιάτικης πολιτείας συγκαταλέγεται επίσης και η κεντρική πλατεία με τον ανδριάντα του Πετρόμπεη Mαυρομιχάλη και την εκκλησία του Aγίου Aθανασίου. Το σίγουρο είναι ότι θα μείνεις γοητευμένος με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και το παραδοσιακό ύφος που έχει διατηρήσει η Αρεοπόλη. Σου προτείνουμε να έχεις διαβάσει λίγο νωρίτερα ιστορικά γεγονότα και αναφορές για το χωριό. Μόλις θα φτάσεις εκεί θα αναζητάς τις γωνιές που εκτυλίχθηκαν οι στιγμές που έγραψαν ιστορία.
Βόλτα στο Λιμένι
Αν φτάσεις στην Αρεόπολη, δε γίνεται να μη γνωρίσεις από κοντά το Λιμένι που βρίσκεται μόλις πέντε χιλιόμετρα μακριά. Αυτό το πανέμορφο λιμανάκι, στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης, επίνειο της Αρεόπολης έδρα των εμπορικών δραστηριοτήτων της ισχυρής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων. Στο εκκλησάκι του Αγίου Σώστη είναι και η προτομή του Πετρόμπεη. Πρόκειται με σιγουριά για ένα από τα πιο γραφικά μέρη όχι μόνο της Λακωνίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
Στο Λιμένι θα θαυμάσεις, επίσης, τον ιστορικό Πύργο Mαυρομιχάλη, ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος από το υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο κτίριο μοναδικής ιστορικής κληρονομιάς. Σύμφωνα δε με επιγραφές χρονολογείται στα 1760. Το πέτρινο πυργόσπιτο αναφέρεται επίσης ιστορικά ως Συσσίτιο, διότι ο Πετρόμπεης, σε συνέχεια και της ανέγερσης του Παλατιού, το διέθετε στους οπλαρχηγούς του ως τόπο διαμονής και σίτισης.
Σπήλαια Διρού
Ακόμη ένα θαύμα της φύσης δίπλα σου, τα σπήλαια Διρού. Το σπήλαιο Βλυχάδας βρίσκεται στον κόλπο του Διρού της Μάνης, στη δυτική ακτή της Λακωνικής Χερσονήσου. Αποτελείται από χερσαία και ενάλια τμήματα και διαθέτει πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο. Το διατρέχει υπόγειος ποταμός που εκβάλλει στη θάλασσα αφού σχηματίσει μικρές λίμνες μέσα στη γη της Μάνης. Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα οστών ιπποπόταμων στην Ευρώπη.
Οι ώρες και μέρες λειτουργίας του σπηλαίου της Βλυχάδας είναι καθημερινά 09.00 – 15.30.
Μην ξεχάσεις να πας
Στην γραφικότατη Βάθεια. Χτισμένη στην κορυφή του λόφου, σε θέση στρατηγική, είναι μια εντυπωσιακή πυργοπολιτεία στη Μέσα Μάνη αποτελούμενη από 70 περίπου κατοικίες, 4 εκκλησίες, 2 πολεμικούς πύργους και 5 λιοτρίβια. Πυρήνας του χωριού θεωρείται ο Μιχαλικιάνικος πύργος. Οι πύργοι της Βάθειας είναι διώροφοι και τριώροφοι και κτίστηκαν μεταξύ 1840 και 1900.
Σπήλαια Διρού: Ταξίδι στη μαγεία της φύσης στη Λακωνία