Εκτός από τα όμορφου φυσικά τοπία της Ελλάδας που μας αρέσει να ανακαλύπτουμε, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι πολύτιμοι θησαυροί που έχουν φτιαχτεί από ανθρώπινο χέρι. Και χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν ένα μέρος συνδυάζει και τα δύο, δηλαδή φυσικά αξιοθέατα αλλά και δημιουργήματα του ανθρώπου που μπορούμε να επισκεφθούμε. Μια τέτοια πρόσφατη ανακάλυψή μας είναι ένα υπαίθριο Μουσείο με τρεχούμενα νερά μόλις 2,5 ώρες μακριά από την Αθήνα. Ένα μικρό αριστούργημα μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο. Ο λόγος για το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας. Αξίζει να το επισκεφθείς, όπως και ολόκληρη την περιοχή, με την πρώτη ευκαιρία. Ένα από τα πιο πρωτότυπα μουσεία στην Ελλάδα.
Ένα σαββατοκύριακο είναι αρκετό για να γνωρίσεις αυτή την όμορφη γωνιά της Πελοποννήσου και να επιστρέψεις σύντομα για νέες περιπέτειες.
Το υπαίθριο Μουσείο με τα τρεχουμένα νερά 2,5 ώρες μακριά από την Αθήνα
Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης θα το βρεις στην τοποθεσία Κεφαλάρι Αη-Γιάννη πολύ λίγο έξω από την Δημητσάνα. Είναι μια ονειρεμένη έκταση με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά που εξυπηρετεί έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα σκοπό. Το συγκεκριμένο μουσείο το οποίο ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς είναι ένα πρωτότυπο θεματικό μουσείο το οποίο μας ταξίδεψε στο χρόνο σε τέτοιο βαθμό ώστε νομίζαμε για λίγη ώρα ότι ζούσαμε τις συνθήκες μιας άλλης εποχής.
Πηγή φωτογραφίας: Google Maps
Αυτό που θα δεις, αν πας κι εσύ, είναι τη σπουδαιότητα και τη σημασία που έπαιξε η υδροκίνηση στο παρελθόν για μια παραδοσιακή κοινωνία. Τότε που το νερό αποτελούσε μια δύναμη και ένα αγαθό το οποίο έλυνε βασικά καθημερινά προβλήματα. Εκεί, λοιπόν, στο υπαίθριο αυτό μουσείο της Ελλάδας έχεις την ευκαιρία να ξεναγηθείς στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που δείχνουν πώς ήταν οι βασικές προβιομηχανικές τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιούσαν ουσιαστικά το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων.
Περπατώντας σε μια πανέμορφη διαδρομή έκτασης περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου θα δεις πολλές παραδοσιακές τεχνικές με έναν τρόπο που δεν είχες φανταστεί. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να περιμένεις πολλά και τρεχούμενα νερά. Από την νεροτριβή και τον αλευρόμυλο που συναντούσες παλιά κατά κόρον στη Δημητσάνα, μέχρι το βυρσοδεψείο και το μύλο του ρακοκάζανου, θα συναντήσεις με τη σειρά διάφορες εγκαταστάσεις στην ρεαλιστική τους μορφή. Θα νομίζεις ότι δουλεύουν μπροστά σου πραγματικά για να προσφέρουν στους κατοίκους όλα τα αγαθά που χρειάζονται. Δεν είναι τυχαία ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία στην Ελλάδα.
Τελειώνοντας την διαδρομή περνώντας από πολλά και ενδιαφέροντα στάδια, θα καταλήξεις στο μπαρουτόμυλο! Μια λέξη που ακούσαμε πρώτη φορά κατά την ξενάγησή μας εκεί. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και είναι πολύ λογικό αν σκεφτείς ότι και οι μεγάλοι μείναμε με το στόμα ανοιχτό.
Το Μουσείο καμάρι της περιοχής
Πηγή φωτογραφίας: Google Maps
Αν πας στη Δημητσάνα, επιβάλλεται μια επίσκεψη σε αυτό τον όμορφο και πολύ οργανωμένο χώρο. Θα είναι μια επίσκεψη σε μουσείο διαφορετική απ' ό,τι έχεις συνηθίσει. Ένα υπαίθριο μουσείο που ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο έχει φόντο τα πανέμορφα χρώματα της φύσης. Όπως και ολόκληρη η Δημητσάνα φυσικά. Δεν είναι τυχαία μια από τις αγαπημένες επιλογές για την απόδραση του σαββατοκύριακου.
Και τι δε θα βρεις εκεί για να περάσεις καλά; Παραδοσιακούς ξενώνες από πέτρα και ξύλο, όμορφα ταβερνάκια για να δοκιμάσεις παραδοσιακούς μεζέδες και βέβαια... φύση, φύση, φύση. Εικόνες και ήχοι που ξεκουράζουν την ψυχή και το μυαλό σου. Θα γεμίσεις σίγουρα με γεμάτες μπαταρίες στην πόλη, μέχρι να κάνεις την επόμενη φθινοπωρινή απόδρασή σου. Η Πελοπόννησος ενδείκνυται γι' αυτές τις σύντομες αποδράσεις που σε γεμίζουν ενέργεια και σου δείχνουν στην πράξη πόσες πολλές είναι οι ομορφιές της Ελλάδας. Ένα απο τα ωραιότερα μουσεία στην Ελλάδα είναι ακόμη μια καλή αφορμή.
Πληροφορίες για το Μουσείο Υδροκίνησης:
Ωράριο Λειτουργίας : 10:00 - 18:00 (1 Μαρ. - 15 Οκτ.) και 10:00 - 17:00 (16 Οκτ. - 28 Φεβ.) καθημερινά. Κάθε Τρίτη παραμένει κλειστό.
Τηλέφωνο για πληροφορίες: 27950 31630
Γενική είσοδος: 4 ευρώ. Μειωμένο εισιτήριο: 2 ευρώ
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Google Maps
Διαβάστε επίσης:
Αλόννησος: Το καταπράσινο νησί με το υποβρύχιο μουσείο
Το μακάβριο έκθεμα από το 1821 στο Μουσείο της Παλαιάς Βουλής