Οι γυναίκες έπαιξαν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ήταν αυτές που έδιναν θάρρος, στήριζαν τους αγωνιστές αλλά και σε πολλές περιπτώσεις έμπαιναν στη μάχη και οι ίδιες. Ο στόχος κοινός: Η απελευθέρωση και της τελευταίας πιθαμής γης στην Ελλάδα. Μια από τις μάχες η οποία έχει μείνει στην ιστορία με τη συμμετοχή γυναικών και την νικηφόρα έκβαση για την Ελλάδα είναι η μάχη στο Κακοσάλεσι. Πιθανόν να μην γνωρίζεις καν σε ποια περιοχή αναφερόμαστε και όμως είναι εντός Αττικής. Ο λόγος για τον Αυλώνα, βόρεια της Αττικής κοντά στα σύνορα με τη Βοιωτία. Εκεί δόθηκε, λοιπόν, μια σπουδαία αν και όχι τόσο γνωστή μάχη. Και οι γυναίκες έπαιξαν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη μάχη. Αξίζει να την γνωρίζουμε...
Η αρχαιότερη μονή στην Ελλάδα και η ιστορική απόκρουση της επέλασης του Ιμπραήμ
Ελληνική Επανάσταση 1821: Η Μάχη του Κακοσάλεσι με τις γυναίκες αγωνίστριες
Κατά την περίοδο, λοιπόν, που βρισκόταν σε εξέλιξη η Ελληνική Επανάσταση του 1821, και συγκεκριμένα στις 26 Σεπτεμβρίου του 1825 τα ξημερώματα λίγοι περισσότεροι από 50 Τούρκοι, επιτέθηκαν στα γυναικόπαιδα του χωριού Κακοσάλεσι δηλαδή στο σημερινό Αυλώνα στο οποίο δεν υπήρχαν άνδρες. Οι Τούρκοι ξεκίνησαν από τη Χαλκίδα και στην πορεία τους παρακολουθούνταν από τον Σκουρτανιώτη και το καραούλι του (το οποίο κατά πάσα πιθανότητα αποτελούσαν 10 άνδρες).
Ο ίδιος αρχικά συγκρούστηκε με τη δύναμη των Τούρκων στο χωριό. Εκεί, λοιπόν, λέγεται ότι εκτός από τους άνδρες και τα παλικάρια του Σκουρτανιώτη στις αψιμαχίες συμμετείχαν και γυναίκες. Και μάλιστα ηρωικά αγωνιζόμενες. Πολεμούσαν με πέτρες και ξύλα τα οποία έριχναν από τις στέγες και τα παράθυρα των σπιτιών τους. Αφού, λοιπόν, είχαν ξεκινήσει να πολεμούν τους Τούρκους οι γυναίκες του Αυλώνα, ήρθε κυρίως δύναμη του Σκουρτανιώτη και ενεπλάκησε στη μάχη η οποία κράτησε 4 ώρες, με αποτέλεσμα τη φυγή των Τούρκων. Οι απώλειες καταγράφονται 2 για τους Τούρκους και 2 αιχμαλώτους, και 2 Έλληνες
Σύμφωνα με μια διήγηση η οποία καταγράφηκε από άτομο με καταγωγή από το Κακοσάλεσι, οι γυναίκες του χωριού πολέμησαν γενναία και νίκησαν τους Τούρκους μαζί με τη δύναμη των πολεμιστών, ενώ αναφέρει ότι καταδιωκόμενοι πέσανε στα έλη της περιοχής, όπου σκοτώθηκαν όλοι από τη δύναμη του Σκουρτανιώτη που τους καταδίωξε.
Ο Αυλώνας σήμερα
Η αρχαία ελληνική ονομασία Αυλώνα ήταν απλώς Αυλών, που σημαίνει πέρασμα. Το όνομα Αυλών διασώζεται σε μαρμάρινη αναθηματική πλάκα αφιερωμένη στο Θεό Διόνυσο τον Αυλωνέα. Η λέξη Σάλεσι ή Σαλισάτι που σημαίνει επίσης πέρασμα είναι λατινική και με αυτήν μεταφράστηκε η λέξη Αυλών στα χρόνια της Φραγκοκρατίας.
H ονομασία Κακοσάλεσι έμεινε από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας επειδή ο ορεινός όγκος ακριβώς πάνω από την κωμόπολη αποτελούσε παρατηρητήριο και ορμητήριο των επαναστατών και κλεφτών με συνέπεια να είναι κακό πέρασμα για τους Τούρκους. Η ονομασία αυτή διατηρήθηκε ως επίσημη μέχρι το 1927 οπότε ο οικισμός ανέκτησε την αρχαία του ονομασία Αυλών (ο Αυλώνας) από την μακρόστενη κοιλάδα-πέρασμα που διασχίζεται από τον ποταμό Ασωπό.
Διαβάστε επίσης:
Ελληνική Επανάσταση 1821: Πώς είναι σήμερα το πανέμορφο χωριό που έγινε η Μάχη του Σταυρού
Μάχη Τραμπάλας: Πώς είναι σήμερα το σημείο που «έπεσαν» τα παλικάρια του Κολοκοτρώνη
Η ελληνική περιοχή που δεν κατάφεραν να φορολογήσουν οι Τούρκοι επί Τουρκοκρατίας!