Ακόμη κι αν απομακρυνθείς μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας, μπορεί να βρεις θησαυρούς που δεν φανταζόσουν. Τοπία μαγικά και μέρη γεμάτα ιστορία, μια ανάσα από το σπίτι σου. Ένα τέτοιο μέρος είναι και το άγνωστο μαντείο στην Αττική και συγκεκριμένα στον Ωρωπό. Ο λόγος για το Αμφιαράειο. Ένας αρχαιολογικός χώρος που δεν γνωρίζουν πολλοί αν και είναι δίπλα τους.
Μια κυριακάτικη βόλτα είναι αρκετή για να γνωρίσεις αυτό το μαντείο που είναι δίπλα σου...
Το Αμφιαράειο και η ιστορία του
Το Αμφιαράειο είναι ένας μοναδικής αισθητικής αρχαιολογικός χώρος. Θα τον βρεις σε ένα λοφάκι λίγο βορειοδυτικότερα από τον Κάλαμο. Υπήρξε μαντείο και ιερός χώρος και ήταν αφιερωμένος στον μυθικό ήρωα Αμφιάραο. Είναι μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον και μοιάζει σαν να έχει βγει από τις σελίδες ενός βιβλίου ιστορίας. Μόλις φτάσεις εκεί σίγουρα θα ενθουσιαστείς με την ανακάλυψη που μόλις έκανες.
Ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. όταν η ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού ανήκε στους Αθηναίους. Στην αρχαιότητα σε εκείνο το χώρο λειτουργούσε μαντείο και θεραπευτήριο. Στην ίδια περιοχή πραγματοποιούνταν τα μεγάλα Αμφιαράεια. Μια σπουδαία και γνωστή προς τιμήν του Αμφιάραου με αθλητικούς αγώνες.
Στο συγκεκριμένο Ιερό έφτανε πολύς κόσμος με αποτέλεσμα να έχει και έναν άλλο ρόλο πλέον. Εκεί ανακοινώνονταν σημαντικές αποφάσεις από τους Ωρόπιους ενώ μπορεί να έβρισκε κανείς και διάφορα δημόσια έγγραφα και προκηρύξεις όλα χαραγμένα. Στήλες και βάθρα αγαλμάτων ήταν γεμάτα ιστορία και λεγόμενα που έπρεπε να καταγραφούν και να μείνουν ζωντανά για μια ζωή. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του, ο ναός του Αμφιάραου ήταν δωρικού ρυθμού και εξάστυλος στην πρόσοψη Οι διαστάσεις του ήταν 28 επί 14 μέτρα. Κοντά του ήταν ένα υδραυλικό ρολόι το οποίο σπάνια έχει απαντηθεί σε άλλες αρχαιολογικές ανασκαφές. Μέσα στο ναό είχε τοποθετηθεί το άγαλμα του Αμφιάραου.
Αυτό που ξεχωρίζει στον αρχαιολογικό χώρο είναι το αρχαίο θέατρο. Κτίστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. Ήταν πέτρινο με ξύλινα καθίσματα και είχε 300 θέσεις. Μόνο η σκηνή του θεάτρου σώζεται σήμερα σε καλή κατάσταση.
Μια επίσκεψη σήμερα στο χώρο
Με το που θα φτάσεις στο Αμφιαράειο ή Αμφιάρειο όπως συνηθίζουν αν το λένε θα καταλάβεις ότι αυτός ο αρχαιολογικός χώρος έχει μια ιδιαίτερη ενέργεια. Σαν να κρατάει κάτι από το παρελθόν. Το 1884 η Αρχαιολογική Εταιρεία με επικεφαλής τον Βασίλειο Λεονάρδο ξεκίνησε τη συστηματική ανασκαφή του,. Αυτή διήρκησε έως το 1929 και αποκάλυψε τα ερείπια μνημείων στο Μαυροδήλεσι.
Βόλτα στον Ωρωπό, ιδανικό προορισμό στην Αττική
Αφού τελειώσεις την επίσκεψή σου στον αρχαιολογικό χώρο, ευκαιρία να κάνεις και μια βόλτα στον Ωρωπό. Η άνοιξη, μάλιστα, είναι ιδανική εποχή. Σε αυτή την καταπράσινη περιοχή θα απολαύσεις την φύση και τον καθαρό αέρα. Θα βρεις τεράστιες δασικές εκτάσεις κατάλληλες για περιπάτους καθώς και λόφους με μαγευτική θέα προς τον Ευβοικό και το λεκανοπέδιο της Αττικής. Η στάση για φρέσκο ψάρι επιβάλλεται...
Αττική: Το άγνωστο μικρό νησί με την φυσική πισίνα